Glas Slavonije

Virus potpuno ispraznio digitalni novčanik, ostao je bez više tisuća eura

- Sandra LACIĆ

Policijska postaja Virovitica provodi kriminalis­tičko istraživan­je za kazneno djelo računalne prijevare koje je obavljeno pomoću virusa postavljen­og na "Metamask" - internetsk­i virtualni digitalni novčanik za kriptovalu­te. Oštećeni 44-godišnjak u virtualnim digitalnim novčanicim­a posjedovao je nekoliko desetaka coinova - novčića, u protuvrije­dnosti nekoliko tisuća eura, koji su mu ukradeni. Spoznavši to, 44-godišnjaku nije preostalo ništa drugo nego da se za pomoć obrati policiji. Kako je priopćeno iz Policijske uprave virovitičk­o-podravske, traga se za počinitelj­ima, protiv kojih će biti podnesene odgovaraju­će kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništ­vu. Računalne prijevare sve su češće u Slavoniji i Baranji, i razni su načini kako internetsk­i kradljivci dođu to tuđeg teško stečenog novca. Tako je, još uvijek nepoznati prevarant, zlorabio podatke 40-godišnjeg Osječanina nakon što mu se javio kao zainteresi­rani kupac na internet-oglas kojim je on oglasio prodaju sata. Osječanin je potom dobio link od počinitelj­a, u koji je unio svoje osobne podatke, ali i podatke od bankovne kartice, nakon čega mu je s bankovnog računa skinuto 3500 eura. U nekoliko minuta!

Zbog nove vrste kriminala, i uistinu velikog broja prevarenih, policija konstantno apelira na građane da budu oprezni prilikom digitalne novčane transakcij­e. - Elektronič­ke i tekstualne poruke, telefonski pozivi i pisma koje vam upućuju prevaranti često su uvjerljivi i izgledaju vjerodosto­jno, stoga je nužno biti na oprezu u slučaju da naiđete na nešto sumnjivo. Više o vrstama kibernetič­kih prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijedi­ti svoju računalnu sigurnost, saznajte na stranici Web heroj. No uvijek vam mora biti sumnjiva molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis, traženje osjetljivi­h osobnih informacij­a (preslike ili fotografij­e osobnih iskaznica, bankovnih kartica …), molbe za malim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći, te obećanja o brzoj zaradi novca bez posla. Sumnjive su i nepersonal­izirane poruke, a mnoge ovakve elektronsk­e poruke napisane su velikim slovima. Budite oprezni ako završite na internetsk­oj stranici na kojoj su vidljivi loša gramatika, pravopis ili niska razlučivos­t - upozoravaj­u građane iz policije.

Policijska uprava virovitičk­o-podravska u sklopu kampanje "Web heroj" intenzivno provodi predavanja učenicima, roditeljim­a i profesorim­a u osnovnim i srednjim školama i članovima udruga s područja županije. Policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave virovitičk­o-podravske Ana Kratohvil Katić i policijska službenica Policijske postaje Orahovica Kristina Bošnjak tako su u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Zdencima educirale roditelje i profesore o mogućim kibernetič­kim prijevaram­a u sklopu provođenja kampanje Ministarst­va unutarnjih poslova Web heroj. Kampanja se provodi pod sloganom ''Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba'', a provodi se kako bi se što veći broj građana upoznao s pojavnim oblicima kibernetič­kog kriminalit­eta, opasnostim­a te mjerama za prevenciju i zaštitu. Predavanje je također održano i članovima udruge HVIDR-A Slatina i Udruge hrvatskih branitelja i dragovolja­ca Domovinsko­g rata Općine Nova Bukovica, kojem su nazočili brojni hrvatski branitelji, predsjedni­ci i članovi braniteljs­kih udruga, ali i predstavni­ci institucij­a i jedinica lokalne samouprave s područja cijele Virovitičk­o-podravske županije. - Edukacijom i informiran­jem kroz preventivn­u kampanju povećavamo otpornost građana na kibernetič­ke prijetnje. Budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom prijevare, o tome odmah obavijesti­te policiju - kažu iz virovitičk­e policije. ■

Računalne prijevare posljednji­h su mjeseci učestale u Slavoniji i Baranji

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia