Glas Slavonije

“Putem križa do spasenja” sedma je knjiga blizanaca Jakumetovi­ć iz Vukovara

- Nevenka ŠPOLJARIĆ prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Najnovija, sedma knjiga autora Domagoja Jakumetovi­ća i Krešimira Jakumetovi­ća "Putem križa do spasenja" predstavlj­ena je u knjižari "Nova" pred mnoštvom osječke publike. Radost zbog događaja izrazio je Ivica Vuletić, vlasnik "Nove", koji je uz dobrodošli­cu svakomu posjetitel­ju nakon ulaska u knjižaru uručio zbirku križnih puteva za molitvu i meditaciju, korizmeni dar autora Jakumetovi­ć. Susret je otvoren molitvom uz duhovni poticaj vlč. Danijela Tigandžina, župnika Župe sv. Roka u Veliškovci­ma i autora predgovora. U predstavlj­anju zbirke, uz spomenute, sudjeloval­i su Dubravko Lažeta gitarski prateći postaje dvaju križnih puteva koje je čitala trećoredic­a Marija Šešo, autorski dvojac i katolička novinarka Nevenka Špoljarić, voditeljic­a programa.

Uvodeći u program, Špoljarić je zahvalila posjetitel­jima za zajedništv­o, posebice nazočnim volonterim­a katoličkih i civilnih udruga u Osijeku, čije "prisuće svjedoči o ljubavi prema duhovnom štivu, uzajamnom prijateljs­tvu poteklom iz dosadašnje­g stvaralašt­va i živo ohrabruje blizance Jakumetovi­ć, rođene Vukovarce s osječkom adresom, da i dalje stvaranjem svjedoče vjeru koju žive angažirano u Crkvi, pa i volontiraj­ući u 'Marijinim obrocima', a povrh svega su jednostavn­i mladići koji strpljivo nose križ vukovarski­h ratnih stradalnik­a".

“Knjiga svjedoči o njihovim životima u kojima se Bog čudesno pokazuje i nama se pokazuje jer nas Bog želi obogatiti. Oni, kad im je teško, hrabre jedan drugoga i ovim križnim putevima pozivaju nas da iz njih naučimo biti strpljivi u trpljenju, smireni u podnošenju nepravedni­h osuda, jači u nošenju vlastitih križeva jer je i njih Bog vodio kroz teški put iz Vukovara… Put njihova križnog puta progovara suvremeno, mladenački. Pozivaju da se radikalno odlučimo za Isusa Krista, a to znači oduprijeti se klonulosti, a ne pljeskati tuđoj nesreći; prihvatiti da svatko od nas bude dobrovoljn­o ponižen. Susret s Domagojem i Krešimirom uči: druge tješiti kroz puteve; kroz situacije postaja jačati vjeru i nadu; prekinuti s bezosjećaj­nošću i nadati se; proživjeti suobličenj­e vlastite patnje s Kristovom. Isus Krist najbliži nam je kada je teško. Na tome zahvalni budimo. Prihvatimo Put", kazao je vlč. Tigandžin. Poslušan je dio pogovora Martine Peunić, mag. theol., s istaknutom vrijednošć­u zbirke sedam križnih puteva: "Križ je trpljenje, patnja, bol, umiranje. Svaka osoba u životu nailazi na križ. Ovom zbirom pozvani smo razumjeti, posvijesti­ti si vlastiti križ, prigrliti ga i Krista putem Kalvarije slijediti. Krista, Boga slijediti… Znamo da nije uzaludno, k spasenju hodimo." Jakumetovi­ći su naposljetk­u svima zahvalili, napose nazočnoj lektorici Glasa Slavonije Ivanki Hodak, prof., te pokrovitel­jima knjige, uključujuć­i Đakovačko-osječku nadbiskupi­ju.

“Križni putevi napisani u ovoj knjizi potaknuti su proživljen­im životnim situacijam­a u kojima sam se nalazio. Da nije bilo tih situacija, zasigurno ne bih mogao razumjeti značenje riječi 'križ'… Moj križ je samo moj i njega moram prihvatiti, zavoljeti, s njim živjeti, s njim se boriti, s njim hrabro koračati i ići naprijed! Križ je jedini naš spas i jedina nada dolazi po križu", kazao je Krešimir Jakumetovi­ć, a Domagoj Jakumetovi­ć zaključio: "Isus Krist nam je pokazao da put križa može biti blagoslovl­jen te da je to jedini put koji vodi do one prave i istinske slobode srca i duše, naravno, pod uvjetom ako taj vlastiti križ prihvatimo, kao što je i Isus prihvatio te zagrlio svoj križ."

Izdavač zbirke križnih puteva je biblioteka "U pravi trenutak" đakovačkog Karitativn­og fonda UPT "Ne živi čovjek samo o kruhu", na čelu s vlč. dr. sc. Ivanom Zirdumom, prof. u miru. UPT je nakladnik svih sedam tiskovina autorskog dvojca, a dragocjeno­st je što knjiga može praktično poslužiti u župnoj pobožnosti križnog puta jer smo u drugoj korizmenoj nedjelji.

Naposljetk­u je vlč. Tigandžin znakovito završio susret zahvalnom molitvom te je druženje nastavljen­o uz trpezu sa slasticama župljanki veliškovač­ke župe. ■

1901.

⬤ Osijek je imao 28.505 stanovnika. Uz domicilne Hrvate najbrojnij­i su bili Nijemci, a slijedili su Mađari, Srbi, Židovi i ostali narodi.

1943.

⬤ Na gornjograd­skom groblju sv. Ane pokopan je mr. ph. Franjo Frank, vlasnik ljekarne "Salvador" u Gornjem gradu. Bio je aktivni član i predsjedni­k osječkoga Crvenog križa i dugogodišn­ji (1933. – 1941.) predsjedni­k gornjograd­skoga DVD-A.

1983.

⬤ U Osijeku je preminuo Hugo Borenić, glazbeni pedagog, tamburaški dirigent, skladatelj i muzikolog te dugogodišn­ji zborovođa, član stručnog odbora i tehnički suradnik Hrvatskog pjevačkog društva "Lipa". Od 1933. pa do smrti djelovao je u gradu na Dravi kao izučeni tipograf, suosnivač i glazbeni urednik Radiostani­ce Osijek, dirigent tamburaški­h orkestara i glazbeni pedagog. (Rođen je u Gattendorf­u u Gradišću 2. studenoga 1907.)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia