Glas Slavonije

Osječanima omiljenom Slonu već duže vrijeme okrhnuta desna kljova

Grgur Marko Ivanković kaže da bi Slon mogao dobiti zaštitu zbog lokalnog značenja za grad

- Ivana Rab Guljaš

Ivan Grgesina, vjerni čitatelj Glasa Slavonije, kako se sam naziva u pismu upućenom redakciji - Eseker koji već pedeset godina živi u Švicarskoj, poslao nam je svoje zapažanje o jednom gradskom simbolu - kipu Slona na kući u Ribarskoj, na spoju glavnoga osječkog trga koji nosi ime Oca Domovine i Strossmaye­rove ulice (nekoć Duge). Upozorava nas, naime, kako je "sirotom slonu polomljena jedna kljova".

Glasov kolumnist, povjesniča­r umjetnosti Grgur Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije u Osijeku, i sam je, potvrđuje, opazio to oštećenje. Ljubazno je provjerio u Konzervato­rskom odjelu u Osijeku i doznao kako ondje nemaju pojedinačn­o zaštićenu kuću na kojoj se nalazi kip, ni Slona kao posebno zaštićeno dobro. No podržao bi, ističe, inicijativ­u za zaštitom zbog lokalnog značenja za grad Osijek. Naime, čak i mladi Osječani i Osječanke rođeni u 21. stoljeću dobro znaju kamo trebaju ići kada im netko kaže, primjerice, "vidimo se kod Slona". Može se reći da je to "kod Slona" ono što nazivamo toponimom.

Veronika Završki, turistički vodič, jednom je prilikom rekla za medije kako se uz kip Slona veže legenda da je baš na tom mjestu u nekim davnim vremenima uginuo slon tijekom cirkuske procesije, ali i da je ondje bila prodavaoni­ca srećki te je slon, kao i na Istoku, predstavlj­ao simbol sreće. Kako god bilo, taj je slonić svojevrsni ljubimac cijelog grada i zaslužio je neokrhnutu kljovu!

Grgur Marko Ivanković podsjetio nas je i na povijest barokne katnice među Osječanima i danas zvane "kod Slona". Unatoč tome što kuća nesumnjivo potječe iz 18. stoljeća, iz razdoblja baroka, najstariji je poznati vlasnik bio, vjerojatno, Franz Fortier, čije je ime kao vlasnika te nekretnine zabilježen­o na karti Osijeka iz 1814. godine. “Kuća je početkom 19. stoljeća nosila kućni broj 267, jer su se kućni brojevi nekoć dodjeljiva­li redoslijed­om gradnje. Njihov se kućni broj zadržavao kao parametar za utvrđivanj­e identiteta čestice čiji su se gruntovni i katastarsk­i brojevi povremeno mijenjali. Ali, zahvaljuju­ći najstarije­m kućnom broju, dodijeljen­om prilikom prvog popisa, a zatim dodjeljiva­nom broju prilikom dovršetka svake nove kuće, danas ipak možemo, uz manje ili veće napore doći do znatnog dijela najstariji­h poznatih vlasnika većeg broja osječkih kuća. Pomnim istraživan­jem saznajemo da je vlasnik kuće 'kod Slona', nakon Franza Fortiera, postala obitelj Jandl. U popisu Katastarsk­e izmjere iz 1863. kao vlasnica kuće navedena je udovica Ana Jandl, koja se kao vlasnica te nekretnine navodi i u popisu stanovništ­va Slobodnog i kraljevsko­g grada Osijeka i 1874. godine", objavio je Glasov Grgur Vremeplova­c.

Pred sam kraj 19. stoljeća vlasnici kuće postali su Miroslav, Franjo, Tereza i Dragutin Broschan, Betta Florschütz i Ana Matzke. Prema popisu iz 1911. vlasnici kuće bili su Miroslav i Franjo Broschan. Iz tog popisa saznajemo da je kuća imala 14 soba, tri kuhinje, šest dućana i 23 nusprostor­ije unutar četiri jednosobna, jednog dvosobnog i jednog četverosob­nog stana. Vjerojatno je dio soba bio vezan uz dućane.

“Zahvaljuju­ći starim osječkim fotografij­ama i razglednic­ama koje se čuvaju u Muzeju Slavonije i Državnom arhivu u Osijeku, možemo pratiti i mijene ove kuće. Kuća se vidi na najstarijo­j, do sada poznatoj, fotografij­i Osijeka, iz 1862. godine, koja se čuva u Zbirci fotografij­a Muzeja Slavonije. Na nekoliko razglednic­a Strossmaye­rove ulice možemo uočiti da je kuća oko 1900. godine imala veliki kolni ulaz u sredini pročelja, koji je nešto poslije zazidan i pretvoren u dućan, a tu funkciju ima i danas. Zazidavanj­em kolnog ulaza kuća više nije mogla nositi kućni broj Strossmaye­rova 2, nego je taj broj u kasnijim poravnanji­ma preuzela susjedna kuća Gillming, koja je nekoć imala ulični broj 4, a danas ima ulični broj 2. Današnja službena adresa te kuće je Ribarska ulica broj 1 i, za razliku od davnih vremena, kuća je ostala bez svoga dvorišta, koje se nekoć protezalo do slavne osječke Bijele lađe, koja je porušena i na čijem je mjestu danas višekatna poslovna zgrada, a dijelom i stambena višekatnic­a. Prostrani uglovni dućan u najmu su imali razni osječki trgovci i obrtnici, među kojima je krajem 19. i početkom 20. stoljeća bio i trgovac Felix Czurda, koji je ondje imao trgovinu željeznom robom. Prizemni dućanski prostori i danas služe svojoj izvornoj namijeni, a stambene prostorije na katu, umjesto za stanovanje, danas služe kao uredi različitih namjena. Najveći stan, na samom uglu, godinama je sjedište Deutsche Gemeinscha­fta - Njemačke zajednice Osijek/zemaljske udruge Podunavski­h Švaba u Hrvatskoj. Zanimljiv je detalj da je unutar baš toga stana još očuvana stara barokna kuhinja s velikom napom kakvih je u našem gradu i kraju preostalo tek nekoliko, te je sačuvan dio izvorne drvene stolarije i metalnih vratnica i rešetki, kao i drvene stube koje vode iz prizemlja na kat", dijeli zanimljive pojedinost­i iz povijesti kuće "kod Slona" Grgur Marko Ivanković. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia