Glas Slavonije

Najčitatel­j Darko Mick pročitao je lani 170 naslova

Čim uđeš u knjižnicu, osjetiš ljubaznost i pozitivnu enrgiju, kao u svom domu, kaže Mick

- Ivan Alilović

Osječanin Darko Mick Najčitatel­j je Posudbenog odjela za odrasle Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek u 2023. godini. Ovaj je umirovljen­ik pročitao tijekom prošle godine čak 170 naslova, među kojima se nalaze i stripovi.

“Puno čitam i čitam sve, stripove, domaće i strane autore, Brešana, Smoju, Murakamija, Orwella, Browna... Čitam od malih nogu, počeo sa stripovima, crtanim romanima, Stripoteka­ma, pa su onda polako na red došle i knjige", otkrio je najčitatel­j Darko.

Prvu knjigu koju je pročitao posudio je u knjižnici u Donjem gradu kada mu je bilo šest godina.

“Bio je to Tarzan. Taj me čarobni svijet odmah osvojio i u njemu sam se zadržao do današnjeg dana", ističe Darko, koji je prema vlastitom priznanju u Središnju knjižnicu po knjige i stripove dolazi gotovo svakodnevn­o. Ondje se i informira o novim naslovima, a posjećuje i sajmove knjiga te si povremeno priušti i pokoju knjigu za osobnu biblioteku. Omiljenog autora teško mu je izdvojiti. “Kod stripova volim francusko-belgijsku školu, a u književnos­ti Orwella, Murakamija... svi imaju nešto svoje, teško mi je bilo koga izdvojiti", priznaje.

Na kraju izjave za medije poželio je pohvaliti djelatnike GISKO-A.

“Čim uđeš u knjižnicu, osjetiš ljubaznost i pozitivnu enrgiju, to je nešto predivno, bar za mene, jer osjećam se kao u vlastitom domu, predivni su i hvala im na svemu!", poručio je. Jedan je od tih djelatnika i voditelj Posudbenog odjela Siniša

Petković.

“Bez obzira na to što danas imamo mogućnost čitanja putem računala i različitih drugih uređaja, knjiga u papirnom obliku nešto je što je vječno, na nju možemo računati i kada nestane struje. Želimo ovakvim akcijama potaknuti mlade da dolaze u knjižnicu i posuđuju knjige", poručio je Petković. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia