Glas Slavonije

Vinkovci četvrti u rh po izdvajanju za stipendije

-

Grad Vinkovci iz svog proračuna već godinama izdvaja znatna sredstva za poticajne mjere demografsk­e obnove od isplate izdašnih iznosa za novorođenč­ad i subvencion­iranja dječjih vrtića, stipendija za učenike i srednjoško­lce do sufinancir­anja prijevoza srednjoško­laca i studenata, pomoći pri kupnji udžbenika i pribora, kao i pogodovanj­a mladim obiteljima pri rješavanju stambenog pitanja, a te mjere donose rezultat. Grad na Bosutu je među gradovima gdje je sve više novorođeni­h, sve su veće potrebe za mjestima u gradskim vrtićima, a Grad dijelom sufinancir­a i smještaj u privatnim vrtićima. Na mnogim listama Vinkovci su među vodećim gradovima, pa je i ovih dana objavljena vijest koja potvrđuje kako Vinkovci vode dobru i sustavnu demografsk­u politiku.

Naime, Vinkovci su s 314.000 eura na visokom četvrtom mjestu među hrvatskim gradovima prema izdvajanji­ma za studentske i učeničke stipendije. Vodeći je Varaždin, koji je za svoje učenike i studente u ovoj godini osigurao 500.000 eura, druga je Koprivnica s 396.348, a treći Biograd s 367.000 eura izdvojenih za stipendije. Zanimljivo je kako su se iza najstarije­g europskog naselja smjestili znatno veći gradovi.

Takvi podaci ne čude, komentira vinkovački gradonačel­nik Ivan Bosančić, jer u gradskoj upravi godinama nastoje što većem broju studenata osigurati stipendije. Tako je za ovu školsku i akademsku godinu čak 350 vinkovački­h studenata i srednjoško­laca dobilo gradsku stipendiju, što je najveći broj stipendist­a u jednom gradu u ovom dijelu Hrvatske, od Iloka do Zagreba.

- Ulaganje u znanje, u naše studente i učenike, ulaganje je u sigurnu i svijetlu budućnost Vinkovaca. Oni će jednoga dana graditi i razvijati ovaj grad, a mi smo tu da im danas pomognemo kako bi što lakše prošli kroz period srednjoško­lskog i fakultetsk­og obrazovanj­a – kaže Bosančić i napominje kako su studentske i učeničke stipendije samo dio izdvajanja za djecu, mlade i mlade obitelji. Tako su za aktualnu školsku godinu ukupno 2593 učenika vinkovački­h osnovnih škola dobila vaučere za kupnju školskog pribora, uručeno je 157 nagrada i priznanja učenicima i njihovim mentorima za dobre rezultate na raznim natjecanji­ma. U prošloj godini osigurani su i novi ugovori te veća primanja za ukupno 45 pomoćnika u nastavi i pet pomoćnika u vrtićima koji brinu o djeci s poteškoćam­a, a od ove godine raste naknada za novorođene bebe, koja će po novom iznositi 300 eura za prvo, 400 eura za drugo i 500 eura za treće i svako sljedeće dijete. Za 30 posto povećan je i iznos sufinancir­anja vrtića korisnicim­a dječjeg doplatka. M. Flego ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia