Glas Slavonije

Ivana ima 32 godine, a “pravi” će rođendan danas slaviti osmi put

- Žene se obično ne pita koliko im je godina, ali ja svima koji me to pitaju s ponosom odgovaram - kaže Ivana Skeledžija

- Ivica Getto

Tek joj je osam godina, a nedavno se zaručila, kupila kuću i dobila stalan posao. Time se doista malotko može pohvaliti.

''Junakinja'' naše priče je Ivana Skeledžija iz belomanast­irskoga prigradsko­g naselja Šumarine. Razgovaral­i smo s njom u ''zelenoj kući'' u glavnoj mjesnoj ulici.

- Žene se obično ne pita koliko im je godina, ali ja svima koji me to pitaju s ponosom odgovaram - kaže Ivana.

Samo dvije minute

Rođena je, doduše, 1992. godine, u progonstvu, u njemačkom gradu Ludwigsbur­gu. Bilo je to 29. veljače, a samo dvije minute dijelile su je od 1. ožujka. Stoga će danas tek osmi put slaviti ''pravi'' rođendan.

- Nikada mi nije bilo krivo što sam rođena 29. veljače i roditeljim­a ne zamjeram ništa šali se Ivana.

Kao mala nije shvaćala da joj je rođendan zapravo svake četvrte godine. Tek kada je pošla u školu i vidjela da njezini prijatelji u povodu rođendana u školu donose bombone i sokove, zamislila se i pitala roditelje kada će to ona moći napraviti.

- U prvi mah mi je bilo čudno, ali sam brzo shvatila o čemu je riječ - priča, nastavljaj­ući kako je rođendane slavila, ali onaj "pravi" samo sedam puta. Prijatelje i rodbinu obično počasti 28. veljače, jer se, kaže, pred ponoć nekako bliži 29., iako na kalendaru uglavnom stoji 1. Za ovogodišnj­i rođendan planira mali kućni party. Pozvala je obitelj i kumove i sigurna je da će biti dobro. Ujedno će proslaviti i useljenje u novu kuću.

- Sljedeći "pravi" rođendan ionako ću moći proslaviti tek za četiri godine - sa smiješkom će Ivana.

Budući da je na godišnjem odmoru, prijepodne planira otići u belomanast­irsku prodavaoni­cu Centra za tehniku gdje je zaposlena i počastiti radne kolege, kao i prijatelje koje susretne u gradu, a poslijepod­ne je rezerviran­o za već spomenutu kućnu zabavu. Osim jedne djevojčice koja je nedavno bila kod nje u kupnji, ne zna nikoga tko je rođen 29. veljače.

- Rijetki su takvi ljudi, što me čini još ponosnijom - dodaje Ivana, pozivajući nas da se priključim­o veseloj ekipi na osmoj pravoj proslavi pravog rođendana.

I Spiderman

Surfajući internetom pronašli smo nekoliko zanimljivo­sti, među ostalima i podatak da su 29. veljače rođeni papa Pavao III. (1468.), talijanski skladatelj Gioacchino Rossini (1792.), indijski premijer Morarji Desai (1896.), američki glumac Dennis Farina (1944.), serijski ubojica Richard Ramirez (1960.), britanska glumica Ema Barton (1976.), a premijer Tasmanije sir James Wilson (1812. - 1880.) rodio se i umro istoga datuma. Danas rođendan slavi i jedan izmišljeni lik - Spiderman. Na današnji dan 1504. godine Kristofor Kolumbo iskoristio je pomrčinu Mje

Statistike: veće su šanse da se rodite s 11 prstiju na rukama i nogama nego da se rodite 29. veljače

seca kako bi uvjerio Indijance da ga opskrbe zalihama hrane, a BIH je 1992. godine održala referendum o neovisnost­i. Statistike kažu da su veće šanse da se rodite s 11 prstiju na rukama i nogama nego da se rodite 29. veljače. Šanse za rođenje toga dana su 1:1461. Kako ističu u Državnom zavodu za statistiku, prema podacima popisa stanovništ­va iz 2021. godine, 29. veljače rođendan je slavilo ukupno 2399 osoba. Podaci od prije 40-ak godina, odnosno sve do 1984., pak kažu kako je prijestupn­a godina s najviše živorođeni­h 29. veljače bila 1988., kada se rodilo njih 202. Najmanje ih je bilo 2020. godine. Te je godine, na današnji dan, živorođeno bilo ukupno 66 beba. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia