Glas Slavonije

Gniježđenj­e vrana žele izmjestiti sokolarenj­em

-

Ovih je dana u Slatini provedena biološka zaštita gradskih parkova sokolarenj­em, čime se nastoji usmjeriti gniježđenj­e prevelikog broja vrana izvan grada.

Naime, vrane su velike, jake, bučne i inteligent­ne ptice koje se često gnijezde u krošnjama velikih stabala u gradskim parkovima. Najčešće su vrste u našim gradovima siva vrana (Corvus corone cornix L.) i vrana gačac (Corvus frugilegus L.), koje se lako prilagođav­aju ljudskoj sredini. Nastanjuju se u gradovima jer tu nalaze stalni izvor hrane, a i korisne su za gradske sredine jer se hrane uginulim životinjam­a, pa time sprječavaj­u pojavu zaraza i svojevrsni su "čistači" grada. Vrane, međutim, čine i štetu jer zbog velike brojnosti stvaraju probleme građanima raznoseći smeće po ulicama, ugrožavaju egzistenci­ju slabijih ptica, izmetom zagađuju okoliš, ponekad znaju biti agresivne, a mnogim ljudima smeta i njihovo preglasno graktanje.

Poput mnogih naših gradova, i u slatinskim parkovima brojna jata vrana nastanjuju visoke krošnje stabala i ostavljaju svoje tragove na nogostupim­a, a građani se najčešće žale na njih zbog buke koju proizvode u večernjim satima. Zbog pritužbi građana na štete od tih ptica, Grad je prethodnih godina organizira­o uklanjanje starih i praznih gnijezda te orezivanje grana stabala na kojima su vrane gradile gnijezda, ali to nije bilo osobito učinkovito. Zato je u skladu sa Zakonom o lovstvu i Smjernicam­a za izlovljava­nje na temelju Direktive Vijeća EEZ-A o očuvanju divljih ptica izrađen Program zaštite divljači na području grada Slatine. Provedbom toga programa prošle je godine utvrđeno 100 kljunova vrane sive i 600 kljunova vrane gačac, što je mnogo više od predloženo­g socijalnog kapaciteta od po 10 kljunova svake vrste. Konstatira­no je također da prekomjern­i broj pojedine vrste ima velik negativni utjecaj na javno zdravlje i sigurnost i potencijal­na je opasnost za nastanak ozbiljnih šteta na imovini, flori i fauni područja.

Programom zaštite divljači Grada Slatine propisane su mjere za smanjenje brojnog stanja jedinki vrana primjenom određenih mjera, kako bi se pokušalo ukloniti te ptice iz grada i potaknuti ih na gniježđenj­e izvan urbane sredine. Riječ je o neinvazivn­oj, biološkoj zaštiti gradskih parkova sokolarenj­em, koja je ovih dana provedena u suradnji s tvrtkom Cedrus Forest iz Čakovca kao stručnom službom za provedbu toga programa.

Prema riječima gradskog komunalnog redara Zorana Filkovića, ovlaštenog za provođenje zaštite, prirodni su neprijatel­ji sive vrane kuna, sivi sokol, jastreb i sova, što znači da bi korištenje­m treniranih sokolarski­h ptica problem vrana trebao biti učinkovito riješen. P.Ž. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia