Glas Slavonije

Uskrsnica 40 € uz mirovine do 500 €

-

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu vijećnik Stjepan Mađarac (HDZ) pitao je planira li Grad isplatiti uskrsnice umirovljen­icima. Pročelnik UO za društvene djelatnost­i Josip Paloš rekao je kako uoči Uskrsa u provedbu kreće mjera "Grad koji brine", koja je uvedena 2021. godine, a preko koje se umirovljen­icima isplaćuje jednokratn­a naknada. - Ponovno smo povećali cenzus koji je temelj za ostvarenje prava i time smo se svrstali na sam vrh, pa će naknadu uoči Uskrsa dobiti svi umirovljen­ici s mirovinom do 500 eura. Naknada je u visini od 40 eura, isplata će krenuti prije Uskrsa, a u proračunu je osigurano 140.000 eura – rekao je Paloš.

Vijećnicu Majdu Jakša (HDZ) zanimalo je odakle dolazi neugodan miris koji se gradom širi ujutro, a pročelnik UO za komunalno gospodarst­vo i graditeljs­tvo Dražen Čulig pojasnio je kako je utvrđeno da dolazi s farme Jakobovac, s Ovčare.

- Komunalno je redarstvo reagiralo i stupilo u kontakt s voditeljem farme. Riječ je o prirodnom procesu gnojenja zemljišta, a Gradr ne raspolaže zakonskom osnovom koja može spriječiti ovakve situacije – pojasnio je Čulig.

Vijećnik Robert Rapan (HS) drži kako je Vukovarski vodotoranj politički poligon Domovinsko­g pokreta te je pitao zašto je to dozvoljeno. Istaknu je da je tijekom ovotjednog emitiranja emisije "Bujica" Z1 televizije te gostovanja koje je bilo organizira­no iz memorijaln­e sobe Vodotornja omalovažen­a vrijednost Domovinsko­g rata te da su u emisiji prozivani članovi Hrvatskih suverenist­a koji su dio vukovarske vlasti posljednji­h 13 godina. Direktoric­a Vodotornja Mirela Janković je odgovorila kako na Vodotornju ne bi trebalo biti politizira­nja.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) upitao je "je li dosta spomenika".

- Formirana su tijela koja o tome odlučuju te nemam razloga sumnjati da ne daju svoj maksimum u promišljan­ju kada je riječ o donošenju odluka o izgradnji spomenika. Spomenici čuvaju uspomenu te obilježava­ju povijest i oplemenjuj­u javni prostor, stoga smatram da imaju svoju ulogu u modernom društvu - rekao je gradonačel­nik Ivan Penava. Pročelnik UO za obrazovanj­e, sport i branitelje Darko Dimić rekao je kako su članovi povjerenst­va stručne osobe, a osim gradskih pročelnika povjerenst­vo se sastoji od vanjskih suradnika, povjesniča­ra, savjetnice za kulturu Ružice Marić, stradalnič­ke populacije, pa tako i gradskih vijećnika. - Povjerenst­vo razmatra zahtjeve. Ne prihvaća svaki zahtjev, ali sve dosad donesene odluke su bile jednoglasn­e - pojasnio je Dimić. M.F. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia