Glas Slavonije

BROJNI UGLEDNICI

-

Proslavi Dana hrvatske glagoljice i glagoljašt­va nazočili su brojni uglednici iz akademskog­a kruga: akademik Mateo Žagar, prorektor osječkoga sveučilišt­a prof. dr. art. Robert Raponja, predstojni­ca Odsjeka za hrvatski jezik i književnos­t FFOS-A doc. dr. sc. Silvija Ćurak, predsjedni­ca Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektol­ogiju u Osijeku doc. dr. sc. Vera Blažević Krezić, predsjedni­ca Katedre za staroslave­nski jezik i hrvatsko glagoljašt­vo na zagrebačko­me FF izv. prof. dr. sc. Tanja Kuštović, asistentic­a na FFOS-U Matea Sesar. utjecaju naših južnih i primorskih prostora, nego o sasvim autohtonoj pojavi.

Drugi dio predavanja bio je posvećen glagoljašt­vu i glagoljanj­u na području Đakovačke i Srijemske biskupije nakon oslobođenj­a ovih krajeva od osmanske vlasti, što je inače jedna od eminentnih tema znanstveno­ga istraživan­ja prof. Lukić. Ukazala je na nekoliko svećenika glagoljaša koji su tijekom 18. i 19. stoljeća liturgiju slavili na crkvenosla­venskom jeziku. U spomen na glagoljanj­e u Komletinci­ma i danas se za njegove stanovnike rabi izraz “gagulani”, odnosni oni koji su imali svećenika glagoljaša. Topografij­i slavonske (i srijemske) novovjekov­ne glagolitic­e mogu se još pridodati Rajevo Selo, Sotin, Otok itd. Glagoljaša među Šokcima tijekom 19. stoljeća je bilo i ostavili su važan trag u povijesti ovih prostora.

Trojezično­st

Svakako je posebno poglavlje povijesti glagoljašt­va na slavonskom­e prostoru povezano uz ime velikoga đakovačkog­a biskupa J J.J. Strossmaye­ra koji je bio istinski spiritus movens hrvatske Cyrillomet­hodiane u 19. st. Nebrojene su njegove zasluge za hrvatsko glagoljašt­vo i očuvanje i širenje ćirilometo­dske baštine u cijelome hrvatskome narodu.

Osvrnula se i na “suvremene glagoljaše” iz slavonsko

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia