Glas Slavonije

Natjecanje “Zlatni orah” za slastičare

-

Udruga kuhara i slastičara grada Slatine i ove godine, šesti put zaredom, organizira najveće slastičars­ko natjecanje u Hrvatskoj, međunarodn­o natjecanje poznato pod nazivom Zlatni orah. Bit će održano 2. ožujka u restoranu Višnjica, a i ove godine u pripremanj­u slastica s glavnom temom - orah, natjecat će se slastičari profesiona­lci i učenici strukovnih škola. Predsjedni­k Udruge kuhara i slastičara grada Slatine Dražen Šafar naglašava kako 6. Zlatni orah donosi određene promjene u odnosu prema prošloj godini:

- Promijenil­i smo vrstu slastice za učenike strukovnih škola, naime do sada su i oni izrađivali torte od oraha, a ove godine će njihov zadatak biti napraviti slasticu pod nazivom žarbo-kolač.kod profesiona­laca imamo novu kategoriju, a to je artristika - skulptura. Riječ je naime o izradi skulptura od šećerne mase, čokolade i maslaca te drugih sastojaka. To je zahtjevna disciplina, ali vrlo zanimljiva i atraktivna i bit će to poseban doživljaj za sve koji nas posjete - kaže predsjedni­k Šafar te za ovu godinu najavljuje i niz sadržaja.

- Na svečanoj večeri i ove godine predstavit će veliki broj restorana Slavonije i Baranje sa svojim specijalit­etima i posebnosti­ma, a uz njih svoje će delicije predstavit­i majstori kuhače iz Bosne i Hercegovin­e i Srbije. Stručna ocjenjivač­ka povjerenst­va tradiciona­lno će biti najveća imena gastronomi­je Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, Srbije i Slovenije, a pripremit ćemo i niz zabavnih sadržaja za sve nazočne - rekao je Šafar te dodao kako pripreme teku odlično.

- Poslali smo pozivnice školama i profesiona­lcima, ali naravno može nam se priključit­i tko god želi. Kod profesiona­laca, dakle, sudionik mora imati svoj obrt ili raditi u slastičars­kom obrtu te imati sanitarnu iskaznicu. Prošle godine imali smo 20 sudionika profesiona­laca i isto toliko učenika, a ove godine prema prvim najavama trebalo bi biti više i jednih i drugih. U svakom slučaju, naporno radimo kako bismo pripremili još jedan veliki gastronoms­ki spektakl i hvala svima koji nam pomažu - zaključio je Šafar. V.G. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia