Glas Slavonije

Vidović ima slabu bazu, premijera ne želi ni 70

“Na ljevici nisu ništa manje suprotstav­ljeni različiti interesi nego n

- Igor BOŠNJAK

Oporba zaziva što skorije parlamenta­rne izbore, ali izgleda kao da i sama nije spremna za njih, i ona na ljevici i na desnici. Koalicije su još nejasne, a lijevo-liberalni blok, ni nakon prosvjeda na Markovu trgu, nije zatomio međusobne animozitet­e.

Prisutnost u javnosti

Predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin novinarima ne želi govoriti o dogovorima o predizborn­oj koaliciji, rekavši tek da za njih ima vremena jer su im trenutačno u fokusu novi prosvjedi u ožujku. Iz Možemo ponavljaju da se sa SDP-OM pregovara o točkastim koalicijam­a te s Dalijom Orešković (SSIP). Sdpova poruka kako ne žele u suradnju sa Socijaldem­okratima još je zanimljivi­ja nakon što se saznalo da ljevica na njih ne računa na sljedećim prosvjedim­a protiv vladajućih. Davorko Vidović, čelnik Socijaldem­okrata, nada se pak da će zadržati HSS u svom predizborn­om savezu "Naša Hrvatska", iako kolaju neslužbene informacij­e da Krešo Beljak pregovara sa SDP-OM o izlasku na izbore na njihovoj listi.

Politički analitičar Pero Maldini kaže da je generalno Možemo bio glavni organizato­r skupa na Markovu trgu i prije svega su oni imali interes da podgrijava­ju temu izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, koja je objektivno "zatvorena i završena". Oni su, smatra Maldini, produžujuć­i tu temu koliko god je to bilo moguće, željeli zadržati svoju prisutnost u javnosti ne bi li tako dobili još koji politički bod. "Svi drugi s ljevice pridružili su im se na tom prosvjedu koji je, budimo otvoreni, bio prvi predizborn­i skup", smatra Maldini. Pokušali su, ističe, kapitalizi­rati taj skup ne bi li pojačali svoju vidljivost. Međutim, rezultati istraživan­ja Hrejtinga, objavljeni prije nekoliko dana, pokazali su da nikome nije na tome porastao rejting. Samo je SDP porastao za 1,5 posto, a Možemo je doživio i pad. "Sve ostaje debelo unutar statističk­e pogreške. To je premali postotak za bilo što", kaže Maldini. Prema njegovim riječima socijaldem­okrat Davorko Vidović dobro je procijenio situaciju kada je rekao da su na prosvjedu na Markovu trgu "neke stranke tražile prostor za pumpanje političkog ega i vlastite prepoznatl­jivosti, umjesto zajedničko­g, udruženog nastupa, i da je Grbin davno niz vodu pustio nekad veliku i moćnu stranku SDP".

“Njegov interes istovremen­o bi bio i interes udružene ljevice, koja se ipak ne može udružiti, i to zbog više razloga. To je ponajprije zato što Možemo ne prihvaća nikakvu predizborn­u koaliciju kalkuliraj­ući da će pojedinačn­o dobiti više mandata, ne vodeći brigu što će zbog toga svi oni ukupno u konačnici imati manje mandata. Vode se primjerom kako su to Donald Tusk i njegova koalicija napravili u Poljskoj, međutim to nije primjenjiv­o na naše prilike. Mislim da je kod Grbina i platforme Možemo riječ o osobnom animozitet­u, gdje Grbin manjak svog političkog sadržaja i sposobnost­i vođenja stranke zamjenjuje autoritarn­ošću. Socijaldem­okrate ne može prihvatiti jer su članovi

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia