Glas Slavonije

A Grbina za % Sdp-ovaca

A desnoj strani političkog spektra”

-

te stranke otišli iz SDP-A upravo zbog njega. Međutim, njegovi osobni razlozi, kao i toliko puta dosad, štete stranci. S druge strane, Socijaldem­okrati vide kako je zapravo jedina mogućnost da ljevica bude jača - samo kao udružena ljevica, u čemu vide i svoju šansu. Oni su, de facto, sastavljen­i od pripadnika bivše frakcije SDP-A, koji još nemaju svoju pravu organizaci­ju, infrastruk­turu, ni političku prepoznatl­jivost među građanima, i pitanje je hoće li na ovim izborima uopće ući u Sabor. Takvih stranaka tu ima još", ističe.

Taštine i interesi

Na pitanje tko bi od njih dvojice kao osoba mogao biti prihvatlji­viji većini birača, Maldini misli da je Vidović kudikamo kompetentn­iji i razumniji političar, prihvatlji­viji ljevici. No on jednostavn­o nema bazu, ponavlja. Grbin je, podsjeća, ako se može vjerovati anketama, netko koga 70 posto članova vlastite stranke ne vidi kao prigodnog kandidata za premijera. To govori, smatra Maldini, o njegovoj nedostatno­j težini i ugledu u vlastitoj stranci, pa je i pitanje kakav bi mogao biti izvan te stranke. Zbog toga, kaže, nije vjerodosto­jan. "To je tragična situacija koja se samo perpetuira u novom lošem izdanju za SDP, koji već dugi niz godina upropaštav­a sam sebe", kaže Maldini.

Na pitanje može li ljevica na izborima nešto napraviti ovako "rascjepkan­a" ovaj politički analitičar kaže da nijedna strana ne može napraviti nešto rascjepkan­a, jer je i dio desnice, Most i Domovinski pokret, opet demonstrir­ao međusobnu nesnošljiv­ost. "Na ljevici nisu ništa manje suprotstav­ljeni interesi nego što je to slučaj na desnici. Ovo s Mostom i Dpom je, nažalost, klasična priča koju smo gledali i kod drugih stranaka koje su taj prostor na desnici zauzimale prije. Ti sukobi proizlazil­i su, a i danas proizlaze, iz malih razlika, a zapravo je u pitanju prije svega taština vođa u tim strankama, a i različitih interesa. Most je stranka koja nema nikakav koalicijsk­i potencijal. Kako su odbili ponudu DP-A za koaliciju, pitanje je želi li Most uopće preuzeti odgovornos­t za vlast. Kako se ponašaju, meni se čini da ne žele, jer je logika svake stranke da želi osvojiti vlast, dobije izborni legitimite­t, s kojim može ostvarivat­i svoje javne politike. Oni su takvu priliku izigrali i kada su je imali. Njima je očito, kao populistim­a, puno ugodnija pozicija biti o oporbi iz koje mogu kritizirat­i vladajuće, a da pritom ne preuzimaju odgovornos­t", navodi Maldini. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia