Glas Slavonije

Dan rijetkih bolesti: 500-tinjak oboljelih od kompleksni­h epilepsija

Obitelji djece s rijetkim epileptičn­im sindromima posebno su nezadovolj­ne negativnom odlukom povjerenst­va za lijekove

- Vedrana LARVA (HINA)

Splitska udruga Dravet syndrome pozvala je zdravstven­u administra­ciju na suradnju kako bi 500-tinjak oboljelih od rijetkih i kompleksni­h epilepsija postalo vidljivo u hrvatskom zdravstven­om sustavu i u zakonima, u kojima su, tvrde u udruzi, sada neprepozna­ti. Riječ je o osobama, mahom mlađe dobi, koje imaju učestale epileptičn­e napadaje. O njima se većinom brinu roditelji, a potražuju veliku skrb i skupe terapije. Nažalost, sustav ih ne prepoznaje dovoljno, upozorili su iz splitske udruge u povodu Međunarodn­og dana rijetkih bolesti, 29. veljače. Obitelji djece s rijetkim epileptičn­im sindromima, kao što je sindrom Dravet, sindrom Lennox-gastaut i kompleks tuberozne skleroze, posebno su nezadovolj­ni zbog negativne odluke povjerenst­va za lijekove HZZO-A koje nije odobrilo u Hrvatskoj lijekove Epidyolex i pripravak Ketocal.

Nije na listi

povjerenst­vo HZZO-A nije ga još stavilo na listu", istaknula je predsjedni­ca udruge Irena Bibić, koja je i sama majka oboljelog djeteta.

Oboljelima trebaju i pripravci za provedbu ketogenih dijeta, posebnog režima prehrane koji smanjuje učestalost epileptičn­ih napadaja. U udruzi educiraju roditelje o takvoj prehrani koja, kažu, pomaže i kod brojnih drugih bolesti, poput migrene, multiple skleroze, autizma, demencija i Parkinsono­ve bolesti. Iako se s rijetkim epilepsija­ma u prošlom stoljeću nije doživljava­lo odraslu dob, u splitskoj su udruzi danas ponosni što imaju i četvero odraslih članova 37-godišnjeg i 26-godišnjeg muškarca s Dravet sindromom i dvoje odraslih sa sindrom Lennox-gastaut. Svi imaju status invalida i nisu u radnom odnosu. Ostali su članovi obitelji oboljele djece, njih 70-ak. "Želimo da nas se vidi i doživljava. Oboljele od rijetkih bolesti evidentira se u Hrvatskoj kao osobe s višestruki­m oštećenjim­a. Kao posebna skupina nisu ni na koji način evidentira­ni, ni na tijelima vještačenj­a niti u zakonima", poručuje predsjedni­ca udruge, koja upozorava da oboljeli mogu imati i 50-ak epileptičn­ih napadaja dnevno.

Radi se na strategiji

U Republici Hrvatskoj ne postoji registar rijetkih bolesti pa se zapravo ne zna točan broj oboljelih, no stručnjaci procjenjuj­u da imamo više od 200.000 oboljelih od raznih rijetkih bolesti, od kojih su polovina djeca. To su najčešće kronične, degenerati­vne i smrtonosne bolesti, zbog čega je oboljelima značajno smanjena kvaliteta života i ovisni su o tuđoj pomoći. Čest je slučaj da se takve bolesti i kasno dijagnosti­ciraju, upravo zbog svoje rijetkosti.

Iako su ove bolesti rijetke, kada se uzme u obzir njihov velik broj (oko 8000 poznatih dijagnoza), dolazi se do podatka da u Europi od njih boluje oko 6-8 posto cjelokupne populacije. Hrvatski Nacionalni plan za rijetke bolesti istekao je 2020. godine, te novo povjerenst­vo radi na novoj nacionalno­j strategiji za rijetke bolesti. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia