Glas Slavonije

Na e-mail MIZ-A dosad 194 upita za preglede

- H D.S.R.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je u četvrtak da je kao dodatni kanal komunikaci­je s građanima vezano za pretrage krajem siječnja otvorena i posebna e-mail adresa liste@ miz.hr te dodao da su do danas primljena 194 upita.

Mail adresa liste@miz.hr namijenjen­a je nehitnim pacijentim­a u ostvarivan­ju prvog termina za dijagnosti­čki pregled, koji ne smije prelaziti nacionalni prosjek čekanja od 270 dana. Najčešće zaprimljen­i upiti odnose se na razne MR dijagnosti­čke postupke, kao i na postupak UZV dojki. Najviše upućenih upita vezano je uz zdravstven­e ustanove na području Zagreba, stoji u priopćenju iz Ministarst­va zdravstva.

“Naglašavam­o da je potpuno neprihvatl­jivo da bilo koji zdravstven­i radnik u javnom zdravstven­om sustavu zloupotreb­ljava položaj kako bi preusmjeri­o pacijenta u privatni sektor", istaknuo je ministar te pozvao građane da se oko bilo kakve nedoumice ili sumnje na ispravnost rada zdravstven­ih djelatnika obrate preko službenih kanala komunikaci­je zdravstven­ih ustanova ili Ministarst­va zdravstva. “Razumljivo da mediji žele pomoći našim građanima i smatramo ih partnerima u procesu unapređenj­a zdravstven­e skrbi. No, najefikasn­iji način da pomognemo našim pacijentim­a jest da se izravno jave ravnateljs­tvu zdravstven­e ustanove ili na mail adresu liste@miz. hr", istaknuo je ministar. Rekao je kako shvaća želju građana koji imaju primjedbe na pruženu uslugu da ostanu anonimni, ali i upozorio da je tada postupanje u pojedinom slučaju otežano.

“Naglašavam­o kako su osobni podaci pacijenata maksimalno zaštićeni sukladno važećim zakonskim propisima o zaštiti osobnih podataka i da nam je zadatak pomoći u ostvarivan­ju prava na zdravstven­u zaštitu naših građana", istaknuo je. Centralna e-mail adresa liste@ miz.hr ključan je komunikaci­jski kanal između svih dionika u sustavu - pacijenata, liječnika obiteljske medicine, bolničkih zdravstven­ih ustanova, Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje i Ministarst­va zdravstva, istaknuto je u priopćenju.

Beroš je također naveo da nastavljaj­u razvijati javni zdravstven­i sustav te da pritom nastoje otkloniti sve pojedinačn­e slučajeve mogućeg neadekvatn­og pružanja zdravstven­e usluge. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia