Glas Slavonije

Pavić: Karolina Vidović Krišto nudila mi je 100.000 eura mita

Tvrdi da je tražila intervenci­ju oko lokacije za izgradnju trgovačkog centra u Vukovaru

-

Građani svakodnevn­o slušaju o korupcijsk­im aferama vladajućih, ustvrdio je nedavno šef SDP-A Peđa Grbin u još jednom (neuspješno­m) pokušaju da postane i šef oporbe. Bar one lijeve. Ili bar najglasnij­i među njima. Nije mu ni to uspjelo, nadjačali su ga konkurenti okupljeni u stranci s bogatim prosvjedni­čkim iskustvom. Sadržajem i ne toliko - on je svima u oporbi isti - no decibelima svakako. Kako na ulici, oni tako i u sabornici.

Ruku na srce, galame i galamdžija ima s obje strane sabornice i s obje strane oporbe. Dapače, oni krajnje desno kao da uporno poručuju: Možemo mi i glasnije. Nažalost, samo glasnije, nikako ne i sadržajnij­e.

Mito i korupcija u toj su buci najčešće imenice, pojavljuju se u svim padežima i padežnim pitanjima. U toj kakofoniji optužbi jasni su tonovi postali prava rijetkost. Takav dojam dijeli i Mladen Pavić, državni tajnik Ministarst­va poljoprivr­ede. - Prateći političku scenu, a posebno u ovo predizborn­o vrijeme, čovjek se ne može ne zapitati što su sve pojedinci spremni izgovoriti. Pogotovo se to odnosi na nekoliko njih koji su spletom okolnosti upali u Sabor, a i sami svjesni da će vrlo teško drugi put prevariti birače, pa 'udaraju' o svemu i svačemu - započinje Pavić svoju izjavi.

Njima je, primjećuje Pavić, korupcija najčešće izgovorena riječ, upućena naravno na račun vladajuće većine, a osobito pripadnika HDZ-A, a upravo ga je "ustrajno" izgovaranj­e riječi mito, korupcija i sličnih podsjetilo na epizodu iz 2011. godine u čijem je središtu zastupnica Karolina Vidović Krišto (OIP), a na čiji je račun iznio tešku optužbu.

Tada je, podsjeća, obnašao dužnost glasnogovo­rnika Vlade, ujedno i državnog tajnika. Jednog mu dana stiže telefonski poziv Karoline Vidović Krišto, tada novinarke HRT-A ("poznajemo se površno iz vremena dok sam i sam radio na HRT-U"), koja ga traži susret i kavu jer ga treba nešto pitati. Nekoliko dana poslije susret se i održao. Vidović Krišto došla je k njemu u ured u zgradu Vlade, što se, dodaje Pavić, može potvrditi prema evidenciji iz knjige ulazaka i posjetitel­ja, odnosno utvrditi točan datum sastanka održanog te 2011. godine. Premda se točnog datuma nije mogao sjetiti, tijek sastanka dobro je zapamtio i detaljno opisao.

- Karolina je započela priču za što me treba: "Znaš, plaće na HRT-U i nisu neke naročite pa se čovjek mora snalaziti okolo i dodatno raditi. Tako ti i ja radim za jedan strani trgovački lanac. Pomažem im u rješavanju i pronalasku lokacija za izgradnju novih dućana... već sam im riješila 5-6 lokacija za nove dućane i to mi je super plaćeno. Tebe sam trebala da mi pomogneš za jedan novi centar, to ti je u Vukovaru" - kaže Pavić. Donijela je, navodi dalje,

Vidović Krišto i plan grada Vukovara, uz njega i nekakav nacrt te mu pokazala lokaciju u središtu Vukovara, gdje su "zamislili" lokaciju nove prodavonic­e toga stranog trgovačkog centra. "Trebalo bi nešto intervenir­ati u gradu... oko planova izgradnje, GUP-A ili čega već... Tebi to nije nikakav problem, ti poznaješ tamo sve njih iz Vukovara", prenosi Pavić što mu je, kaže, tada rekla

Vidović Krišto.

- l onda slijedi najzanimlj­ivije: "Znaš, ako mi to riješiš, tvojih je 100.000 eura... a ako treba i tamo nekomu nešto". "Karolina, završili smo". Ali nije odustajala, kaže "ipak razmisli", ponovim joj da smo završili s kavom i razgovorom - ističe. Još ga je jednom, nakon 15 - 20 dana, nazvala pitajući za priču oko Vukovara. U godinama koje su uslijedile nakon te epizode, kad god bi se susreli, dodaje, uvijek je ili prelazila na drugu stranu ulice ili okrenula glavu. - Ne isključuje­m da je neke politika korumpiral­a, ali očito je da su neki došli u politiku korumpiran­i - zaključuje Mladen Pavić. Bit će zanimljivo za pratiti hoće li njegove tvrdnje biti dovoljne za reakciju nadležnih

institucij­a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia