Glas Slavonije

Vlada za Kundida na čelu Glavnog stožera

- H

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će Vlada, u dogovoru s predsjedni­kom Republike, predložiti novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH - generala Tihomira Kundida. Taj će prijedlog Vlada RH formalno proslijedi­ti nadležnom Odboru za obranu u Hrvatskom saboru. "Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao u dogovoru s ministrom obrane Ivanom Anušićem predsjedni­k Republike Zoran Milanović", istaknuo je Plenković na sjednici Vlade u četvrtak. Naveo je kako je riječ o časniku Hrvatske vojske, hrvatskom branitelju, pripadniku 2. gardijske brigade HV-A s vrlo kvalitetno­m karijerom.

Premijer je istaknuo kako na temelju dogovora koje je vodio ministar Anušić očekuju da predsjedni­k Milanović prihvati Vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju o imenovanju čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještaj­ne agencije (SOA). "To će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-E Daniel Markić", dodao je.

Na pitanje ministru Ivanu Anušiću jesu li u razgovorim­a s Pantovčako­m izrazili želju

Vlade o tome da se za ravnatelja SOA-E u idućem mandatu imenuje Daniel Markić, ministar je odgovorio kako je i ta tema bila otvorena te su se i tu usuglasili, ali da garanciju u nekakvom pisanom smislu nisu dobili. Predsjedni­k Republike Zoran Milanović pozdravio je Vladinu odluku da predloži general-bojnika Tihomira Kundida, zapovjedni­ka Hrvatske kopnene vojske, za načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, ali i upozorio “da u ovom trenutku ne postoji dogovor oko imenovanja ravnatelja SOA-E”, kako stoji u priopćenju Ureda predsjedni­ka. Njegov je stav kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-E mora provesti detaljna analiza (ne) postupanja SOA-E prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaci­ji SOA-E tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarat­i o imenu ravnatelja SOA-E, čiji mandat traje do 6. svibnja 2024., navodi predsjedni­kov Ured. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia