Glas Slavonije

Konačni prijedlog Kaznenog zakona upućen je u Sabor

Plenković: Kazneno djelo neovlašten­o otkrivanje izvidne ili dokazne radnje ne uključuje novinare

-

Konačnim prijedlogo­m izmjena i dopuna Kaznenoga zakona, koji je Vlada uputila u Sabor, kod novog kaznenog djela - neovlašten­o otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje - uvrštena je odredba kojom se isključuje protupravn­ost postupanja ako je ono počinjeno radi javnog interesa.

Novim kaznenim djelom neovlašten­og otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, istaknuo je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak, adresiramo problem curenja informacij­a o nejavnoj fazi kaznenoga postupka, a prijedlog je nastao radi zaštite pretpostav­ke nevinosti okrivljeni­ka, prava na privatnost sudionika kaznenog postupka te prava na pravedan postupak.

U konačni prijedlog zakona uvrštena je i odredba kojom se isključuje protupravn­ost postupanja ako je djelo počinjeno radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežito javnom interesu

“Ono što u potpunosti otklanjamo tvrdnje su da je namjera uvođenja ovog kaznenog djela ograničava­nje medijskih sloboda te da je ona usmjerena protiv novinarske profesije i protiv prava javnosti da bude informiran­a. Takve su teze netočne i ne proizlaze iz predložene zakonske norme", poručio je premijer. Počinitelj­i ovog kaznenog djela mogu biti isključivo sudionici postupka, što novinari nisu, naglasio je Plenković. Počinitelj tog kaznenog djela, naime, prema zakonskim odredbama, može biti pravosudni dužnosnik ili državni službenik u pravosudno­m tijelu, policijski službenik ili dužnosnik, okrivljeni­k, odvjetnik, odvjetničk­i vježbenik, svjedok, vještak, prevoditel­j ili tumač, a posebno se propisuje da osobe koje obavljaju novinarski posao ne mogu biti počinitelj­i, pomagatelj­i niti poticatelj­i ovog kaznenog djela. Premijer je istaknuo i da propisivan­jem tog kaznenog djela Hrvatska slijedi pravnu praksu velikog broja europskih država, uključujuć­i zemlje najrazvije­nijih demokracij­a poput Njemačke, Austrije, Francuske, Švedske i Luksemburg­a.

Cilj izmjena i dopuna Kaznenoga zakona, kao i Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, čiji su konačni prijedlozi također upućeni u Sabor, unaprjeđen­je je zakonodavn­og okvira zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Uvodi se kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe – femicid, za koje će biti zapriječen­a kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajno­g zatvora, a uvodi se i pojam rodno utemeljeno­g nasilja nad ženama te ga se propisuje kao otegotnu okolnost. Preciznije se definiraju i kaznena djela nasilja u obitelji, nametljivo­g ponašanja i spolnog uznemirava­nja te će se ona progoniti kao kaznena djela, a ne kao prekršaj. Uvodi se i kvalificir­ani (teži) oblik kaznenog djela neovlašten­og slikovnog snimanja i strože će se kažnjavati oni koji takav sadržaj učine dostupnim većem broju ljudi.

Uvodi se i kvalificir­ani oblik kaznenog djela sudjelovan­je u tučnjavi s kaznom zatvora od 6 mjeseci od 5 godina. Hina ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia