Glas Slavonije

Putin: Rusija ima oružje kojim može napasti ciljeve u zapadnim zemljama

- Hina

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin u godišnjem govoru o stanju nacije upozorio je zapadne zemlje da postoji stvaran rizik od nuklearnog rata ako pošalju svoje vojnike da se bore u Ukrajini te dodao kako Moskva ima oružje da napadne ciljeve na Zapadu.

- Moraju shvatiti da mi također imamo oružje koje može pogoditi mete na njihovu teritoriju. Sve to stvarno prijeti sukobom s uporabom nuklearnog oružja i uništenjem civilizaci­je. Zar oni to ne shvaćaju? - zapitao je Putin. Obraćajući se parlamentu i drugim članovima elite Rusije, Putin (71) pohvalio se, kako je rekao, uvelike modernizir­anim ruskim nuklearnim arsenalom, najvećim na svijetu. Njegovo upozorenje Zapadu odgovor je na ideju, koju je iznio francuski predsjedni­k Emmanuel Macron, da europske članice NATO-A pošalju kopnene trupe u Ukrajinu, što su SAD, Njemačka, Britanija i drugi brzo odbacili.

Putin je ponovio optužbu da je Zapad usmjeren na slabljenje Rusije te sugerirao da zapadni čelnici ne razumiju koliko opasno može biti njihovo upletanje u ono što je nazvao unutarnjim stvarima Rusije. Vidljivo ljutit, vrhovni vođa Rusije više od dva desetljeća, predložio je zapadnim političari­ma da se prisjete sudbine onih, "poput Adolfa Hitlera i Napoleona Bonapartea", koji su neuspješno napali Rusiju u prošlosti. "Ali sada će posljedice biti mnogo tragičnije. Oni misle da je rat crtani film", rekao je Putin. Dodao je da Rusija mora ojačati svoj zapadni vojni okrug nakon primanja Finske i Švedske u Sjevernoat­lantski savez. - Nismo mi započeli rat u Donbasu. Kao što sam više puta rekao, učinit ćemo sve da ga okončamo i da iskorijeni­mo nacizam. Da ispunimo sve zadaće specijalne vojne operacije te zaštitimo suverenite­t i sigurnost naših građana - ustvrdio je. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia