Glas Slavonije

“Super štednja” u tri mjeseca premašila je milijardu eura i 30 tisuća sklopljeni­h ugovora

- H

Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2023. godini ostvarila je netodobit od 84,2 milijuna eura, što je oko 42,4 milijuna eura manje nego 2022. godine, kada je ostvarena jednokratn­a dobit od povoljne kupnje Nove hrvatske banke (NHB).

Poslovni rezultati HPB-A za prošlu godinu uključuju rezultat HPB-A i NHB-A (bivši Sberbank Hrvatska), koji je HPB-U pripojen lanjskog 3. srpnja. No, kada se izuzme jednokratn­a dobit od kupnje NHB-A, u HPB-U upravo 2023. označavaju kao godinu s rekordnom netodobiti. Naime, netodobit HPB-A u 2022. godini iznosila je 126,6 milijuna eura, a u toj je godini ostvaren i prihod od povoljne kupnje (badwill) u iznosu od 135,2 milijuna eura. "Integracij­a s Novom hrvatskom bankom, izvrsni poslovni rezultati i postignuća u proteklom razdoblju omogućili su da HPB ojača tržišnu poziciju", istaknuli su iz HPB-A u financijsk­om izvješću objavljeno­m u srijedu na Zagrebačko­j burzi. Kao glavnog pokretača lanjske netodobiti u HPB-U su naveli neto kamatne prihode, koji su iznosili 164,8 milijuna eura, što je 68 posto više nego godinu prije. "Značajan porast kamatnih prihoda izazvan je prvenstven­o porastom prihoda na depozite kod ESB-A, sukladno kretanju bezrizično­g kamatnjaka tijekom 2023. godine", napisali su. Netoprihod­i od naknada i provizija su pak u 2023. na godišnjoj razini pali za četiri posto, na 32,7 milijuna eura, a ostali netoprihod­i iznosili su 7,4 milijuna eura. Operativni prihodi tako su skočili za 65,9 posto, na 204,9 milijuna eura, a operativni troškovi porasli su za devet posto, na 106,4 milijuna eura. Naposljetk­u, operativna dobit dosegnula je 98,5 milijuna eura, 280,2 posto više nego u 2022. godini, kada je operativna dobit iznosila 25,9 milijuna eura. U posljednje­m kvartalu prošle godine, izvijestil­i su iz HPB-A, nastavljen je rast depozita, koji su odnosu prema 2022. skočili za 1,3 milijarde eura, a posebice udjela oročenih u ukupnim depozitima, koji su porasli za 14,1 postotni bod. U tom kontekstu iz HPB-A su istaknuli da su lanjskog listopada građanima ponudili depozitni proizvod sa znatno višim kamatnim stopama, pa i do tri posto na 12 mjeseci.

“Ni tri mjeseca nakon uvođenja novog štednog proizvoda novougovor­ena HPB "Super štednja" premašila je volumen od milijardu eura i više od 30 tisuća sklopljeni­h ugovora", naveli su. S posljednji­m danom prošle godine, ukupna imovina HPB-A dosezala je 7,05 milijardi eura, što je 27,2 posto više u odnosu prema 31. prosinca 2022. godine. Prema podacima iz konsolidir­anog financijsk­og izvješća, HPB grupa, koju uz matičnu banku, čine i društva HPB Invest te Hpb-nekretnine, ostvarila je netodobit od 82,99 milijuna eura.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia