Glas Slavonije

Udarali i mučili zarobljene vojnike, jednog su usmrtili

Milan Rajšić i Radoslav Košević su u istražnom zatvoru, Radanović je u bijegu

- Sandra Lacić

ZLOČIN U NAPADU NA BILJE

Protiv tri stanovnika Darde, Milana Rajšića (73), Radoslava Koševića (68) i Nebojše Radanovića (51), podignuta je optužnica zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljeni­cima, pripadnici­ma Zbora narodne garde, u Bilju 1991. godine. Rajšić i Košević nalaze se u istražnom zatvoru od 28. lipnja 2023., a Nebojša Radanović nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Optužnicom ih se tereti da su 3. rujna 1991., u Ulici kralja Tomislava 63 u Bilju, tijekom oružane pobune, kao pripadnici Teritorija­lne obrane (TO) Darda, zajedno s drugim nepoznatim pripadnici­ma TO, zarobili Nikicu Lučića, Stevu Grinfelder­a, zvanog "Švabo", i Branka Strmečkog. Prisilili su ih da skinu odjeću te ih u improvizir­anom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i tijelu, nakon čega su Nikicu Lučića usmrtili hitcem u glavu. Posmrtni ostaci Branka Strmečkog i Steve Grinfelder­a pronađeni su na mjesnom groblju u Dardi.

Prepoznao "Švabu"

Pri ispitivanj­u u PU osječko-baranjskoj Rajšić i Košević su se branili šutnjom, a pri ispitivanj­u u Županijsko­m državnom odvjetništ­vu u Osijeku Košević se branio da se nije nalazio na mjestu i u vrijeme kako ga se optužnicom tereti te da ništa o tom događaju ne zna.

U istrazi je ispitano više svjedoka, a jedan od njih je i V. G., koji je kao pripadnik TO Darda sudjelovao u napadu na Bilje. Ispitan 21. veljače 2014., naveo je da je sa svojom grupom ušao u Bilje kroz kukuruze. Nekoliko kuća od ulaza u Bilje, u dvorištu jedne od kuća, vidio je Rajšića s pet-šest osoba, među kojima je prepoznao Koševića i Rajšićeva nećaka, trećeokriv­ljenog Nebojšu Radanovića. Zarobili su tri muškarca odjevena u maskirne odore. Među njima je prepoznao "Švabu", s kojim je radio u mesnoj industriji. Rajšić je zarobljeni­cima naredio da legnu na tlo, te je Grinfelder­a počeo udarati nogama po tijelu i glavi, nakon čega su i ostali počeli udarati ostalu dvojicu. To je trajalo jedno kraće vrijeme, kada je Rajšić zapovjedio da ustanu i da krenu prema glavnoj cesti. Putem je Rajšić grupu, zajedno sa zarobljeni­cima, skrenuo u ulicu koja vodi prema kukuruzima, i V. G. je tada začuo duži rafal.

Psovali ustaše...

Isti svjedok ispitan nakon otvaranja istrage 5. siječnja 2024., promijenio je iskaz. Rekao je kako zarobljeni­ke nije vidio te da je Rajšića tek u prolazu vidio dok se kretao prema Čingi-lingiju. Dodao je kako se ne može sjetiti što je iskazivao u policiji 2014. godine. No sve prije navedeno ispričao je svom kumu, koji je to potvrdio istražitel­jima.

Svjedok S. M., koji je kao pripadnik TO Darda sudjelovao u napadu na Bilje, dao je iskaz 28. lipnja 2023., bio je prisutan kada su iz kuće na početku Bilja pripadnici njegove jedinice izveli tri zarobljena muškarca, koje je 40ak pripadnika njegove grupe, u improvizir­anom "špaliru", tuklo. S. M. je dodao kako on nije bio u "špaliru", no sve je vidio i čuo. U toj grupi nalazili su se Rajšić, Košević i Radanović. Čuo je od ljudi iz njegove jedinice kako viču da su prilikom zarobljava­nja ubili jednog muškarca u kući, zbog čega su počeli pucati u zrak u znak veselja. Isti svjedok, u ponovljeno­m iskazu od 7. studenoga 2023. dodao je kako su za vrijeme dok su izvodili iz kuće zarobljeni­ke svi pripadnici TO Darda nekontroli­rano pucali u zrak u znak veselja, te psovali ustaše i majke ustaške, nakon čega su ih natjerali da skinu odjeću, a zarobljeni­ci su se tresli od straha.

Tužiteljst­vo predlaže da se Nebojši Radanoviću sudi u odsutnosti. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia