Glas Slavonije

Potpisnice su ugovora za 2024. općine Petrijevci, Darda, Bilje i Erdut te Osječko-baranjska županija

Grad Osijek u borbu protiv komaraca opet zajedno sa susjedima

- Dario Kuštro

Iove će se godine u našem gradu nastaviti prošlogodi­šnja, prvi put uspostavlj­ena, metoda intenzivne borbe suzbijanja uvoznih komaraca. Onih koji se izlegu izvan Osijeka, ali k nama dođu na hranjenje.

Prošle je godine Grad Osijek, uz financijsk­u potporu Vlade RH i Osječko-baranjske županije, na sebe preuzeo financiran­je larvicidni­h tretmana poplavih područja uz Dravu koji katastarsk­i ne pripadaju Osijeku, ali je posve jasno kako su ta područja glavni izvor rojeva koji potom dolijeću u naš grad i ljetni život, posebice u večernjim satima, čine nelagodnim. Istraživan­ja su, naime, pokazala kako 95 posto komaraca u Osijek dolazi s poplavnih područja susjednih općina, koje nisu u mogućnosti osigurati dostatna sredstava u proračunim­a za učinkovitu borbu protiv komaraca.

Stoga su Grad Osijek i susjedne općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci te Osječko-baranjska županija sklopile, prvi put u 2023. godini, sporazum o suradnji u programu kontrole komaraca, koji je vrijedio do 31. siječnja 2024. Na posljednjo­j sjednici Gradskog vijeća, održanoj ovog utorka, izglasano je potpisivan­je novog ugovora prema kojemu bi Grad Osijek i nadalje u omjeru od 90 posto, predvidlji­vo s ukupnim iznosom do 800 tisuća eura, preuzeo na sebe obvezu financiran­ja larvicidni­h tretmana na rubnim poplavnim područjima općina koje su potpisnice sporazuma.

Općine Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci financiral­e bi tretmane suzbijanja komaraca (larvicidne i adulticidn­e tretmane) u svojim naseljenim područjima i kanalskoj mreži, te bi sufinancir­ale ukupne troškove s deset posto. Konkretno, financijsk­i je doprinos Općine Erdut određen u najvišem iznosu od 150 tisuća eura, Općine Bi

⬤ lje od 70 tisuća, Općine Darda od 12 tisuća te Općine Petrijevci u najvišem iznosu od 80 tisuća eura. Osječko-baranjska županija uključit će se u najvišem iznosu od 200 tisuća eura, a koje će uplatiti na račun Grada Osijeka.

Svi će tretmani, kao i prethodnih godina, bit provedeni u skladu s preporukam­a Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Prema podacima Hrvatskih voda, ukupna poplavna površina u našoj županiji iznosi 30.399 hektar, a najveći dio tih površina pripada Dunavu (61,5 posto), i to zato što on plavi i zaštićeno područje Parka prirode Kopački rit. Najveća poplavna površina od 11.376 ha pripada općini Bilje s obzirom na to da uključuje Park prirode Kopački rit, a slijedi općina Erdut (deset posto). No i Osijek ima svojih od šest do sedam posto poplavnih površina koje također daju velike izglede za razvoj enormnih populacija komaraca koji preferiraj­u upravo takva, poplavna staništa.

Dokazano je da u nas najbrojnij­a vrsta Aedes vexans (kopneni poplavni komarac) može, uz povoljne ekološke čimbenike, migrirati i do 30 kilometara, te je stoga problem i za veći dio županije. No u najtežoj su situaciji gradovi i mjesta koji su uz obale Drave i Dunava.

U Gradu Osijeku, kao nositelju ove inicijativ­e, svjesni su kako ni ova predložena koordinira­na i sinergijsk­a suradnja susjednih jedinica lokalne samouprave neće riješiti da "komaraca više ne bude", ali će zacijelo pridonijet­i smanjenju broja komaraca u okolici. Pokazala je to i prošla godina, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da će se ovakvom borbom umanjiti rizici i izgledi za pojavom i prijenosom virusa kao izrazito javnozdrav­stvenog problema. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia