Glas Slavonije

Tražite drugo mišljenje i ne širite dezinforma­cije

-

Odgovore na pitanja kako prepoznati dezinforma­cije u medijima, kako provjeriti točnost informacij­a vezanih uz zdravlje i na što paziti pri dijeljenju sadržaja čuli smo u srijedu na prvom predavanju o borbi s dezinforma­cijama i lažnim vijestima u modernim medijima održanom u sjedištu Gradske četvrti Gornji grad u sklopu prvog takvog projekta u Hrvatskoj, koji pod nazivom "Medicinski potvrđeno" s partnerima provodi Medicinski fakultet u Osijeku.

Iznimno zanimljivo predavanje vodila je dugogodišn­ja novinarka i medijska etičarka, dr. sc. Nefreteta Zekić Eberhard, medijska konzultant­ica na ovom projektu, koja je s nekoliko dojmljivih primjera pokazala koliko ljudi mogu naštetiti svome zdravlju oslanjajuć­i se na neprovjere­ne informacij­e s društvenih mreža. Tako je, primjerice, podsjetila na informacij­u da su u vrijeme pandemije koronaviru­sa pojedinci doista pili izbjeljiva­če uvjereni kako će na taj način izbjeći obolijevan­je od COVID-19. Također je iznijela i podatak da je lažna vijest s društvenih mreža kako maslačak liječi rak, koju je objavila jedna mrežna stranica, podijeljen­a 1,4 milijuna puta na Facebooku.

- Do kojih sve razmjera idu te dezinforma­cije vezane uz zdravlje potvrđuju i rezultati nacionalno­g istraživan­ja u Americi, koje je pokazalo da je čak 53 posto vlasnika pasa ispitanih na reprezenta­tivnom uzorku skeptično i nepovjerlj­ivo prema cjepivima za kućne ljubimce. Ako već sumnjamo da su cjepiva za kućne ljubimce opasna i ako više nećemo cijepiti pse, onda je to uistinu jako ozbiljna stvar i jasno je da imamo veliki problem - poručuje Zekić Eberhard.

Navodi također kako stručnjaci ističu da treba uvijek tražiti drugo mišljenje i ne vjerovati prvoj vijesti. - Posebno kod informacij­a o zdravlju bitno je tražiti drugo mišljenje i objave stručnih osoba. Najvažnije je da se ne dijele neprovjere­ne informacij­e - zaključuje Zekić Eberhard.

Partner u projektu je i Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek, čiji je predsjedni­k Ivan Klanac pozvao sve dijabetiča­re da se pri liječenju informiraj­u na pravilan način. T. Prusina ■

 ?? ?? Nefreteta Zekic Eberhard i Ivan Klanac
Nefreteta Zekic Eberhard i Ivan Klanac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia