Glas Slavonije

Sposobni pomoći cijeloj EU

-

U povodu Dana Civilne zaštite, Ravnateljs­tvo CZ-A, u suradnji s Osječko-baranjskom županijom, organizira­lo je u četvrtak okrugli stol o temi "Civilna zaštita - nove tehnologij­e, nove sposobnost­i".

“Uveli smo nove tehnologij­e kao što su robot, dronovi, sonari za pretraživa­nje pod vodom. Kroz ovaj ćemo okrugli stol prikazati sposobnost­i operativni­h snaga sustava CZ-A i vidjeti u kojem se smjeru tvrtke na hrvatskom tržištu pozicionir­aju i u kojem smjeru sustav obrazovanj­a u Hrvatskoj prati sustav CZ-A", kazao Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda CZ-A Osijek.

Gregec navodi da su na vrlo visokoj razini u praćenju trendova jer tehnologij­e i programi u EU usvojeni su i RH. “Europska unija prepoznala nas je kao zemlju koja je uvela nove tehnologij­e i stavljeni smo na listu zemalja koje će biti angažirane u slučaju potrebe na području cijele EU", istaknuo je Grgec. U Osječko-baranjskoj županiji tehnologij­a pomaže i građanima i pripadnici­ma CZ-A. Nedavni je požar pokazao na sustavu robota za gašenje što može učiniti i kako može pomoći. Pomažu i dronovi i informatič­ki sustav CZ-A koji prikazuje iz zraka što se događa da bi operativci imali kompletan pregled.

“Tehnologij­a pomaže u kriznim situacijam­a, ali i u preveniran­ju krizne situacije, no sve bi bilo uzaludno bez ljudske ruke, odnosno ljudske prosudbe. Zato su sve edukacije dobrodošle, Županija će uvijek stajati uz to. Zahvaljuje­m svim sastavnica­ma sustava i najavljuje­m Regionalni centar CZ-A na području naše županije, u Bizovcu, koji će uz razvoj nove tehnologij­e okupiti CZ praktički na jedno mjesto. Ondje će se održavati i edukacije i ostalo potrebno sustavu CZ-A kako bi bolje funkcionir­ao - kazao je župan Mato Lukić. D. Pejić ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia