Glas Slavonije

Izumrlom selu ucrtat će se spomen-groblje u Dilj-gori

Posljednji pokop bio 1980-ih. Bit će “prevedeno” na općinsku česticu i ograđeno

- Suzana Župan

Prije (više od) 40 godina izumrlom selu Borojevci, u zapadnom dijelu Općine Levanjska Varoš, bit će ucrtano spomen-groblje. Tako će groblje biti zaštićeno, i to na obroncima jedne od slavonskih gora, na Dilju – odlučilo je na ovotjednoj sjednici varoško Općinsko vijeće.

No, prethodno ga treba "legalizira­ti", odnosno riješiti upis borojevačk­og groblja u zemljišne knjige, ali riješiti i na druge načine. Podno Dilj-gore je svoj život do 1980-ih godina živjelo spomenuto selo, a danas mu život daju vikendaši, potomci nekadašnji­h seljana. Vikendaši dolaze s đakovačkog, brodskog, osječkog i drugih područja.

Bili i geodeti

- Radimo upis groblja, a nakon što su se potomci Borojevčan­a, vikendaši, Općini obratili, svi se potpisavši, da se riješi održavanje tamošnjeg seoskog groblja što se nalazi na obroncima Dilja, oko 400 metara od sela. Nakon svih radnji ucrtat ćemo ga kao spomen-groblje jer na njemu neće više biti pokopa, a nema, kao što znamo, ni stalnih stanovnika. Oni koji dolaze u Borojevce kao vikendaši, potomci, uredili su stazu do groblja, u brdu. Općina će groblje ograditi čim prijeđe u njezino vlasništvo - najavljuje načelnik Slavko Tidlačka sudbinu groblja Borojevčan­a, na kojem je posljednji pokop bio, procjenjuj­e, prije zasigurno četiri desetljeća.

- U katastru se to groblje vodi kao groblje Slobodna Vlast, s čije se glavne ceste skrene lijevo prema Borojevcim­a, prema brodskoj strani. Mi groblje moramo "prevesti" i u postupku smo izrade elaborata za nj. Početkom tjedna imali smo sjednicu Općinskog vijeća i donesena je odluka da se čestica s grobljem "prevede" na općinsku. Groblje je u šumskom predjelu, desetak je grobova s nadgrobnim pločama koji se održavaju, drugih humaka - kaže Tidlačka. Na groblju je i veliki, središnji križ s natpisom "Groblje sela Borojevaca". S obzirom na to da je na diljskim obroncima, izazov je bio doći vozilom s pokojnikom do njega.

- Bili su nedavno i geodeti i naručeni su radovi; ide upis stvarnog stanja i položaja groblja. Radit će se i ispravak međa, da sve bude ispravno ucrtano. Gruntovno je groblje bilo na nekoj zadruzi čiji su vlasnici bili dali površinu za nj, a koji su, navodno, nekada živjeli u Borojevcim­a kaže Tidlačka.

A prema popisu stanovništ­va prema DZS-U, selo je bez ijednog stanovnika od 1981., a nije ga imalo ni 1991. Praćenjem podataka od 1857., kada je selo imalo 74 stanovnika, Borojevci su najnaselje­niji 1931. godine, kada imaju 126 ljudi, a 1971. samo njih 18. Stariji mještani varoškog kraja pamte kako je to selo svojevreme­no, dok je u njemu pulsirao život, imalo i turnir u nogometu. Kroz selo protječe potok Borojevčic­a.

Čenkovo

Tidlačka kaže kako je na sjednici Općinskog vijeća otvoreno i pitanje budućnosti groblja Čenkova, kojeg od potpunog izumiranja dijeli samo jedan stanovnik koji je zapravo vezan za smještajni objekt kao jedini u Čenkovu, da se i ono upiše u knjige i zaštiti od daljnje devastacij­e, jer, kaže načelnik, na tom potezu ima divlje sječe, kada su se stabla znala rušiti i na nadgrobne spomenike i devastirat­i ih.

- I na njemu je zadnja sahrana bila negdje 1980-ih. Želi se utvrditi stvarni položaj groblja jer ima potomaka Čenkovčana koji žele da se groblje evidentira, da se preko njega ne vozi traktorima i da se zaštiti od drugih radnji koje ga uništavaju - kaže Tidlačka. Čenkovo je najviše stanovnika imalo 1931. – 413, a 50 godina kasnije samo 5 posto od tog broja. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia