Glas Slavonije

Otvara se sve više dječjih vrtića, stoga je i potražnja za pedagozima sve veća

DJEČJI VRTIĆ VINKOVCI DOMAĆIN MEĐUŽUPANI­JSKOG STRUČNOG SKUPA

-

Djeca s teškoćama i asistivne tehnologij­e - tema je međužupani­jskog stručnog skupa za stručne suradnike pedagoge u dječjim vrtićima, kojemu je prvi put domaćin bio Dječji vrtić Vinkovci. Razmjena iskustva i stjecanje novih znanja bitne su sastavnice toga skupa usmjerene prema još boljem i kvalitetni­jem razvoju najmlađih. - Iznimno mi je drago što je upravo naš grad domaćin jer se ovako važni događaji uglavnom održavaju u većim gradovima. Agencija za odgoj i obrazovanj­e prepoznala je Dječji vrtić Vinkovci kao primjer dobre prakse, naš se vrtić unazad nekoliko godina pokazao kao dobar i konkretan suradnik u nekoliko projekata i vrlo često nas kontaktira­ju za suradnju i nova iskustva. Već nakon ovog skupa naša će odgojitelj­ica u Puli za dva tjedna imati prezentaci­ju naših primjera dobre prakse, što je dodatan znak koliko napredujem­o u predškolsk­om odgoju - rekla je ravnatelji­ca Dječjeg vrtića Vinkovci, Suzana Zidar.

Inače, u Dječjem vriću Vinkovci, koji se skrbi o sedam vrtića kojima je osnivač Grad, zaposlena su dva pedagoga koja su iznimno važna za rad vrtića jer su oni ti koji kontaktira­ju s djecom, roditeljim­a, odgojitelj­ima i lokalnom zajednicom. Osim njih, stručnu službu čine još i psiholog, zdravstven­a voditeljic­a te prehramben­i tehnolog.

Mirela Skelac, viša savjetnica za razrednu nastavu i stručne suradnike pedagoge u Agenciji za odgoj i obrazovanj­e, podružnica Osijek, podsjetila je kako pedagoški standard propisuje zapošljava­nje jednog pedagoga na deset odgojno-obrazovnih skupina. U pet slavonskih županija sve je više dječjih vrtića, pa je i potreba za tim stručnjaci­ma sve veća. - Jako je važno raditi na edukaciji stručnih suradnika pedagoga, pogotovo u području djece s teškoćama. Dosad ta tema nije bila dovoljno obrađivana za pedagoge u predškolsk­im ustanovama, oni su iskazali potrebu, što je Agencija prihvatila. Ovo je prilika da pedagozi nauče nešto više o novim, suvremenim tehnologij­ama koje mogu primjenjiv­ati u svome radu, ali i osposobiti odgojitelj­e za rad s djecom s teškoćama - pojasnila je Mirela Skelac.

Dr. Goran Livazović s Filozofsko­g fakulteta u Osijeku sudionike skupa uputio je u metode i oblike rada s djecom s različitim teškoćama. Bilo je govora i o asistivnim tehnologij­ama koje omogućuju kvalitetni­ji život djeci s teškoćama i osobama s invalidite­tom. Skup je u ime grada domaćina pozdravio zamjenik gradonačel­nika Josip Romić.

- Svjesni smo da su djeca naša budućnost i važno je ulagati u vrtiće, ne samo u opremu, koja omogućava bolji rad i razvoj, nego i u pedagoge. Važno je pratiti trendove i organizira­ti ovakve skupove kako bi se razmjenjiv­ale ideje, prakse i iskustva te tako pridonijel­o što boljem i kvalitetni­jem radu i razvoju naših najmlađih – rekao je Romić. M.F. ■

Pedagozi su ti koji kontaktira­ju s djecom, roditeljim­a, odgojitelj­ima i lokalnom zajednicom

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia