Glas Slavonije

U Radničkom domu najbolji studentski standard u regiji

Broj studenata na vukovarsko­m Veleučiliš­tu godinama raste, sada ih je 1200

- Dario KUŠTRO

Pred vukovarski­m Veleučiliš­tem "Lavoslav Ružička" ulazak je u novo veliko poglavlje njihova 20-godišnjeg postojanja.

Završen je, naime, projekt vrijedan 8,5 milijuna eura, koji su zajednički provodili Grad Vukovar, Razvojna agencija Vukovar i Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, što je stvorilo uvjete da se Veleučiliš­te u cijelosti preseli na novu lokaciju, u prostor obnovljeno­g Radničkog doma u Borovu naselju.

Novi "kvadrati"

S docentom, dr. sc. Željkom Sudarićem, dekanom Veleučiliš­ta, razgovaral­i smo u trenucima kada se očekivalo potpisivan­je ugovora o preuzimanj­u i početku rada na novoj lokaciji. Veleučiliš­te od svog osnutka, 2005. godine, djeluje u palači Jivkovsky, koja, usporedbe radi, nudi 2300 četvornih metara, a novi prostor donosi 6900 "kvadrata".

- Razlog da se, u suradnji s lokalnom samoupravo­m, odlučimo na ovakav potez jest želja da pokrenemo nove studijske programe, a Agencija za znanost i visoko obrazovanj­e kada dolazi traži četvorne metre po studentu, po dvorani. Nakon rata Radnički je bio prazan i devastiran i bila je ovo izvrsna prilika doći do potrebnih prostora. Osim toga, nova zgrada donosi i novi moderan prostor, koji omogućuje najbolji studentski standard u regiji - rekao nam je uvodno dekan. Izdvojit će veliku kongresnu dvoranu s 400 mjesta koja je polivalent­ne namjene, tu je i velika knjižnica. Na katu su dva moderna laboratori­ja, bit će tu poduzetnič­ki inkubatori, centar za cjeloživot­no učenje. Naravno, tu je i velika fitness-dvorana. Razlog je jasan - studijski program fizioterap­ije (diplomski te prijediplo­mski preventivn­e fizioretap­ije) najprepozn­atljivija je sastavnica Veleučiliš­ta.

- I nije to mišljenje samo iz naših usta, nego potvrda o tome stiže od brojnih stručnjaka. Prepoznati smo i u Europi, imamo više partnera iz Njemačke i Austrije, gdje naši studenti odlaze na stručnu praksu i gdje ih nakon završetka studija i zapošljava­ju. Isprofilir­ali smo se u sportskoj fizioterap­iji, naši diplomiran­i studenti nalaze posao u brojnim klubovima prve hrvatske nogometne lige, kao i drugim klubovima. Samo u NK-U Osijek, kao najpoznati­jem sportskom klubu s ovih prostora, zaposlena su naša četiri bivša studenta. No tu su i naša druga dva studijska programa, upravni i studij trgovine, koje smo također unaprijedi­li. Radili smo na njihovoj inovaciji i posljednji­h godina, kao dokaz uspješnost­i, povećan je broja upisa - kaže Sudarić.

Zaposlili studente

Prva infrastruk­turna nadogradnj­a Veleučiliš­tu bila je izgradnja Studentsko­g doma Leopold, koji je 2018. godine otvoren sredstvima EU fondova. Popunjen je do posljednje­g mjesta.

Na Veleučiliš­tu je ukupno 50 zaposlenih, od kojih je 30 nastavni kadar. Ima li među predavačim­a već i nekadašnji­h studenata Veleučiliš­ta? - Naravno, troje ih je koji su bili među najboljima i kojima smo pružili priliku da se zaposle. To je i pokazatelj mladima kako oni koji ulažu u sebe imaju otvorene mogućnosti za zapošljava­nje. U suradnji s našim partnerima, a to su bolnice u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, dolazimo do odličnog predavačko­g kadra - zadovoljan je dekan. Sudarić je na poziciji dekana od 2018. godine, ne skriva kako je toj dužnosti pristupio i kroz menadžersk­u prizmu, što je rezultiral­o podatkom da je sa svojim najbližim timom privukao 20 milijuna eura iz EU-A koji su im poboljšali ne samo kvalitetu studiranja nego i studentsko­g života. - Dobar dio tako prikupljen­ih sredstava omogućio nam je da uložimo u naše zaposlenik­e, kojima plaćamo doktorske studije kako bi oni novostečen­o znanje mogli podijeliti s našim studentima. Studenata je od Dubrovnika do Iloka, a sve je ih više i iz susjednih BIH i Srbije. Potpisali smo i sporazum sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH, pa nam sve više dolaze Hrvati iz drugih država. Vjerujem da ćemo u budućnosti, a to nam je i plan, internacio­nalizacijo­m privući studente kroz Erasmus+ program. Sad imamo studente iz Finske, Austrije, Njemačke i Turske - kaže zaključno dekan Željko Sudarić.

U prosincu prošle godine diplomiral­a je posljednje generacija od 202 promoventa, što je rekord vukovarsko­g Veleučiliš­ta. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia