Glas Slavonije

Svjesna sam da puno toga naučiti kako bih napredo

Ne ganjam tu neku internacio­nalnu karijeru, a

-

UVIJEK TREBA PAZITI

Tjedan dana uoči najvećeg samostalno­g koncerta do sada zagrebačka autorica i glazbenica Miach rasprodala je zagrebačku Tvornicu kulture, gdje će nastupiti u petak, 8. ožujka, i uživo predstavit­i jedan od albumskih favorita godine - hvaljeni debitantsk­i album "Insomnia". "Apsolutno sam bez riječi, hvala vam", tim je povodom kratko poručila preko svojih društvenih mreža.

Vijest o rasprodano­m koncertu stiže i u vrijeme kada se Miach s dva singla nalazi u Billboard Croatia Songs chartu, i to na vodećoj poziciji kao gošća u Gršinu singlu "Fantazija" te s autorskim singlom "Led" ft. Grše. Obje pjesme zajedno s njezinim novim radijskim singlom "Tempo" nalaze se na ovotjednoj HR Top 40 listi aktualnog radijskog emitiranja, čime je Miach postala i prva izvođačica s tri snimke istovremen­o u ovom chartu. Podsjećamo, Miach je krajem studenog prošle godine u izdanju diskografs­ke kuće yem objavila studijski prvijenac. Sastavljen od deset autorskih pjesama, album "Insomnia" nosi prepoznatl­jiv produkcijs­ki potpis Mihovila Šoštarića Lockrooma, a u njegovu kreiranju sudjeloval­i su i Jymenik, Baks, Peki, Ediba i Jan Jakovljev. Od svog prvog nastupa na festivalu Lil Drito u rujnu 2022. do danas Miach se svojim jedinstven­im spojem glazbenog, modnog i vizualnog izračaja kroz godinu dana oblikovala u jednu od vodećih "it" djevojaka nove generacije domaće glazbene scene. Pjesmom "NLO" ft. Hiljson Mandela zaokupila je pažnju šire javnosti, iza sebe ima zamijećeno EP izdanje "Između nas", a s debitantsk­im albumom potvrdila je svoj autorski i kreativni potencijal. U njezinoj dosadašnjo­j karijeri do sada se ističu i priznanja u obliku nagrada Cesarica i nominacije za nagrade Zlatni Studio, Večernjako­va ruža, Porin i Rock&off.

Prenosimo dio intervjua s Miach koji je Zlatko Turkalj - Turki napravio s njom u sklopu Diskografs­ke spajalice Hrvatske diskografs­ke udruge (HDU).

▼ Kako nastaju tvoje pjesme? Kako zvuče prve glazbene skice? Uz gitaru, akustično ili se prvo ipak mora osmisliti beat?

- Meni je do sada uvijek prvo bio beat, nekako mi je tako najlakše, većinom to krene tako da Miha ode u studio i on se nešto igra s beatom, ja uz njega pjevušim, pišem stihove i onda, ako nam je nešto baš super, držimo se toga i idemo, radimo dalje. Doista je uvijek drukčije, ali hajmo reći da je uvijek beat prvi.

▼ Ti si pjesmu "23 32" objavila sama, bez potpore diskografa, ljudi iz glazbenog svijeta.

- Da. Kad sam se počela baviti glazbom, nisam bila upućena u sve, ni što se tiče diskografa. U sve sam krenula iz ljubavi i želje da mi to jednog dana bude posao, ali zapravo sam samostalni­m radom dosta toga naučila o glazbenoj industriji i sad znam kako stoje stvari.

▼ Jesi li vjerovala u priču da društvene mreže mogu sve i da s pomoću objava na društvenim mrežama uspjeh dolazi preko noći?

- Da, i dalje vjerujem, to sam od drugih slušala godinama, svi su mi govorili: "Pa samo objavi na Youtubeu, što se može dogoditi?" Ja, nažalost, nisam imala taj viralni trenutak, jer kad sam objavila prvi cover video, znaš, ako sutra nema milijun pregleda, to nije to, tako da to nije moja priča, ali da, slažem se da su društvene mreže velika pozitivna strana u svemu ovome.

▼ Tvoje su pjesme ljubavne tematike.

- Jesu, ali dosta njih je zapravo napisano u potpunoj metafori, tako da se čine kao da su sve ljubavne, ali ima i nekoliko skrivenih poruka.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia