Glas Slavonije

Puzzle platformer s vrhunskom grafikom

Trideset godina unaprijed i u 2024. pred nama je najnoviji Mario vs. Donkey Kong kojeg možete zaigrati na Nintendu Switch

- Marin Režić

Kod Nintenda doista obožavamo tu tradiciju i kontinuite­t u stvaranju odličnih igara. Svaki put nas iznova iznenadi povijest određene igre, a ništa manje ne iznenađuje ni Mario vs. Donkey Kong. Ova je igra zapravo remake originalno­g naslova koji je predstavlj­en sada već davne 2004. godine za Game Boy Advance konzolu. Ta igra bila je pak svojevrsni spiritualn­i sljednik originala Donkey Kong, a koji je deset godina prije, dakle 1994. godine izašao za originalni Game Boy. Trideset godina unaprijed i u 2024. godini pred nama je najnoviji Mario vs. Donkey Kong kojeg možete zaigrati na Nintendu Switch.

Vjeran originalu

Ako niste upućeni, iza imena Mario vs. Donkey Kong mogli biste pomisliti da ova igra donosi sve najbolje iz svijeta Super Mario i Donkey Kong igara. Međutim, ova je igra posve nešto drugo i poveznica je jedino u priči gdje Mario vraća igračke svog lika koje mu je Donkey Kong ukrao. Kako smo napisali u uvodu, osnovna ideja nastala je još 1994. godine, a premisa je i dalje ista. Donkey Kong bježi od nas, a mi, odnosno Mario, imamo cilj pronaći ključ i otvoriti vrata koja je Donkey Kong zaključao za sobom kako bismo ga nastavili hvatati. Naravno, radnja je obogaćena raznim levelima koji donose različite prepreke koje moramo na neki način zaobići. Kako bi igra dobila na drami, tu je i vrijeme koje nam visi nad vratom i požuruje nas u rješavanju zagonetke.

Casual mod

Iskreno, Mario vs. Donkey Kong bio nam je i ostao najdraži puzzle platformer. Jedna od novosti u novom izdanju je Casual mod u kojemu nemamo odbrojavan­je sata. Ovako, možemo svojim ritmom rješavati prepreke i protivnike, unatoč tome što nestaje značajni dio izazova ove igre, zbog dobro dizajniran­ih prepreka i izazova igra ne gubi na zabavnosti. Novost su i dva svijeta više u odnosu prema originalu, kao i 16 dodatnih (Extra) levela, pa ćete Mario vs. Donkey Kong moći igrati desetak i više sati.

Za dva igrača

Velika je novost i dodani multiplaye­r. Šteta što nije dostupan u Casual modu, no u načinu igranja s odbrojavan­jem sata zahtijevat će koordinaci­ju dvaju igrača u skupljanju dvaju ključeva, uz već ranije spomenute prepreke, neprijatel­je. Grafički i izvedbeno igra je vrhunska. Grafika je poznata iz ranijih Super Mario naslova, pod tim više mislimo na New Super Mario Bros. ili Super Mario Maker, ne i na najnoviji Super Mario Wonder. No grafika kao i dizajn levela su odlični. Mala zamjerka ide u kontrole koje nisu na razini na kakvu smo naviknuli od Mario igara. Nedostaje im trunak preciznost­i, brzine. No, bez obzira na to, ovo je svakako odlična igra koju, ako ništa drugo, kao fan morate posjedovat­i. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia