Glas Slavonije

Ovo je izazov i avantura, novi posao s puno strasti

-

Hrvatski rukomet od ovog četvrtka je okrenuo novo poglavlje i novi kurs. Prvi put od osamostalj­enja u jednom od najuspješn­ijih hrvatskih sportova dobili smo izbornika stranca. Službeno je, naime, na press konferenci­ji Hrvatskog rukometnog saveza predstavlj­en Dagur Sigurdsson, 50-godišnji Islanđanin koji je imenovan izbornikom hrvatske muške rukometne reprezenta­cije. Na tom mjestu zamijenio je Gorana Perkovca, koji je smijenjen nakon što je u siječnju ove godine hrvatska rukometna reprezenta­cija završila nastup na Europskom prvenstvu na 11. mjestu. Bez obzira na to što je na tom natjecanju naša rukometna reprezenta­cija imala i nekoliko vrlo zapaženih izdanja, od kojih svakako treba istaknuti uvjerljivu pobjedu nad Španjolsko­m na startu natjecanja, ipak je procijenje­no kako je 11. mjesto neuspjeh. Radi se, naime, o najslabije­m rezultatu nakon 2002. godine, kada je Hrvatska zaključila Europsko prvenstvo u Švedskoj na posljednje­m mjestu. Samo godinu dana poslije postali smo svjetski prvaci. Sigurdsson će prije Svjetskog prvenstva kojem je jedan od domaćina sljedećeg siječnja i Hrvatska, imati jedan, a nadamo se i bar dva izazova. Prvi je predstojeć­i kvalifikac­ijski turnir za odlazak na Olimpijske igre koji će se od 14. do 17. ožujka održati u Hannoveru, a na kojem će uz Hrvatsku i domaćina Njemačku nastupiti Austrija i Alžir. Dvije prvoplasir­ane momčadi iz skupine plasirat će se na Olimpijske igre u Parizu. Za predstojeć­e kvalifikac­ije novi izbornik sljedeći tjedan objaviti će skraćeni popis igrača s kojima će krenuti u lov na Pariz. Prema IHF-U ranije je otišao širi popis kandidata, kojeg službeno prvi put nije sastavio izbornik.

- Kod mene imena ne igraju. Plan je tijekom vikenda vidjeti tko je zdrav i tko ima minutažu u klubovima. Idući tjedan objavit ćemo popis igrača i krenuti s pripremama. Hrvatska je uvijek imala rukometni talent te ga ima i sada, a želim izabrati 20 igrača za kvalifikac­ije koji će činiti pravu momčad. Kvalifikac­ije? Jako dobro poznam suparnike i turnir će biti težak. No imam iskustva u tome - poručio je Sigurdsson, koji je prethodno bio izbornik Japana, s čijim je savezom raskinuo ugovor, pa kada ga se počelo dovoditi u kontekst mogućeg izbornika hrvatske rukometne reprezenta­cije, bilo je jasno da je on zapravo prvi odabir saveza.

- Tražio sam izazov i avanturu, novi posao s puno strasti. Sve se spojilo u tome da preuzmem Hrvatsku. Ovo je veliki izazov za mene. Gledao sam i pratio hrvatsku reprezenta­ciju. Momčad je sastavljen­a od niza mladih, ali i iskusnih igrača. Izazov je pronaći balans u svemu tome. No ambiciozan sam i prepun entuzijazm­a. Imamo puno posla, jako malo vremena, ali sam i uvjeren u dobar posao - poručio je novi hrvatski izbornik, kojem će asistirati nekadašnji reprezenta­tivac Denis Špoljarić.

Sigurdsson je Špoljariću već bio trener u Fuchse Berlinu. Najveći uspjeh novog hrvatskog izbornika svakako je osvajanje naslova europskog prvaka s Njemačkom 2016. godine, a iste je godine osvojio broncu na Olimpijski­m igrama, nakon čega je postao izbornik Japana. Naravno, uvijek će vladati podjele oko toga trebaju li nam izbornici i treneri stranci. U situaciji u kakvoj je hrvatski rukomet vrijedi i to pokušati! K.lacković ■

Sigurdsson je napustio klupu Japana kako bi postao izbornik Hrvatske

ukratko

financijsk­u potporu vlade. Peking je bio domaćin SP-A 2015., a Kina će također biti domaćin Svjetskog atletskog prvenstva u dvorani sljedeće godine u Nanjingu. “Čestitam Pekingu na uspješnoj kandidatur­i za domaćinstv­o Svjetskog prvenstva u atletici 2027. godine”, rekao je predsjedni­k Svjetske atletike Sebastian Coe.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia