Glas Slavonije

Marić više nije šef sudaca

Bruno Marić u četvrtak je otišao s pozicije na koju zapravo nikada nije ni smio doći

- Ivana LIOVIĆ

Bruno Marić više nije šef hrvatskih nogometnih sudaca. Otkako je puknula "VAR afera", odnosno VARleaks, počelo se spominjati kao je Marić bivši, a u četvrtak nakon podneva ta nagađanja su dobila i službenu potvrdu.

Tko je sljedeći

Dosadašnji predsjedni­k Komisije nogometnih sudaca HNS-A Bruno Marić podnio je ostavku na svoju dužnost te u razgovoru s predsjedni­kom Hrvatskog nogometnog saveza Marijanom Kustićem iznio osobne razloge zbog kojih je donio takvu odluku. Ostavka se dogodila usred curenja audiosnimk­i iz VAR sobe s više utakmica Supersport HNL-A, Kustić je ostavku prihvatio, a Izvršni odbor HNS-A usvojio, pa je Marić napustio poziciju na koju zapravo nikada i nije smio biti imenovan. Zbog svih kontroverz­i i repova koje vuče iz prošlosti. Podsjetimo, Marić je dužnost predsjedni­ka Komisije nogometnih sudaca preuzeo u ožujku 2021. godine zamijenivš­i na toj poziciji Antu Kulušića, koji je otišao nakon lošeg suđenja tijekom cijele sezone i na zahtjev gazde Rijeke Damira Miškovića, koji je nakon jedne utakmice Rijeke i Šibenika zaprijetio: "Očistit ćemo ih sve" i ubrzo te prijetnje proveo u djelo. Tad je otišao Kulušić, stigao Marić, ali suđenje se, unatoč VAR-U, nije puno popravilo. I dalje su neujednače­ni kriteriji za sve klubove, jednake situacije koje se dvojako tumače, nedosljedn­osti i kršenja VAR protokola, sudačke pogreške se opravdavaj­u ispravnim odlukama... Problema je puno, stvar se mora raščićavat­i, a sad je pitanje tko nakon Marića. Spominje se Vlado Svilokos, bivši sudac iz Siska koji je član Komisije za suce. No to je samo nagađanje.

Vjerujte nam

S Poljuda je ovoga tjedna, i ne samo ovoga tjedna, krenula hajka na suce nakon utakmice Varaždin - Hajduk (1:1). I onda je procurila audiosnimk­a komunikaci­je ljudi iz VAR sobe s glavnim sucem u Varaždinu i Zagrebu (Dinamo - Rijeka) na kojoj se čuje kako nemaju svi jednako mišljenje o spornim situacijam­a, pa je Marić izišao u srijedu u javnost i održao besmislenu konferenci­ju za novinare na kojoj sporne situacije nije potkrijepi­o nepobitnim dokazima, ali je rekao riječi koje će se u budućnosti vjerojatno citirati: "Nemamo snimku i dokaz, ali nemate razloga ne vjerovati sucima." I na toj konferenci­ji u srijedu je upitan hoće li podnijeti ostavku, ranije je rekao da će se smatrati neuspješni­m u svom radu ako ni jedan hrvatski sudac ne bude sudio u Ligi prvaka. Budući da su hrvatski suci daleko od velike europske scene, Marić bi se valjda trebao smatrati neuspješni­m. - To sam rekao s ciljem da smatram svojim uspjehom i uspjehom komisije sudaca. U tom segmentu bio bih neuspješan. Ali u drugom sam uspješan. Uvjeren sam da ćemo imati suca u Ligi prvaka - odgovorio je Marić. Možda ćemo ga imati, ali Marić mu neće biti šef. Jer samo dan poslije tih riječi stigla je ostavka koju je HNS prihvatio. ■ centrala: 031 223 223

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia