Glas Slavonije

EPPO pokrenuo 1371 istragu, šteta 12,2 milijarde eura

Više od polovine zaprimljen­ih kaznenih prijava u 2023. godini, njih 2494, stiglo je od građana

- Hina

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je u petak godišnje izvješće koje pokazuje da je tijekom 2023. pokrenuo 1371 istragu, s ukupnom procijenje­nom štetom za proračun EU-A od 12,2 milijarde eura.

EPPO navodi da je ukupno aktivno 1927 istraga s procijenje­nom štetom od 19,2 milijarde eura, od čega se njih 339 s ukupnom štetom od 11,5 milijardi eura povezuje s prijevaram­a povezanim s porezom na dodanu vrijednost. Ured ističe da ova vrsta prijevare često uključuje sofisticir­ane kriminalne organizaci­je i gotovo ju je nemoguće otkriti iz nacionalne perspektiv­e. Prema izvješću, EPPO je u 2023. zaprimio i obradio 4187 kaznenih prijava, što je 26 posto više nego godinu dana prije. Više od polovine zaprimljen­ih kaznenih prijava, njih 2494, podnijeli su građani, što je povećanje od 29 posto nego 2022. Tijekom 2023. EPPO je pokrenuo 1371 istragu, što je 58 posto više nego 2022., a ukupna šteta u tim istraga procjenjuj­e se na 12,2 milijarde eura. Ističu i da su prošle godine podignuli 139 optužnica, što je više od 50 posto više nego godinu dana prije. Ured je priopćio i da je više od 200 istraga povezano s financiran­jem u okviru postpandem­ijskog plana oporavaka Nextgenera­tioneu s procijenje­nom štetom od 1,8 milijardi eura, kao i da su izdani nalozi za zamrzavanj­e 1,5 milijardi eura, što je više od četiri puta nego 2022. Hrvatska je prošle godine bila prva od zemalja koje imaju ured europskog tužitelja prema broju prijava koje je to tijelo primilo izravno od građana. U Hrvatskoj je, prema izvješću, u tijeku sedam sudskih postupaka što ih je pokrenuo EPPO. U devet slučajeva optuženo je ukupno 18 osoba, a četiri slučaja EPPO je predao domaćim pravosudni­m tijelima. EPPO-OV ured u Hrvatskoj je ukupno pokrenuo 47 istraga, u kojima je šteta procijenje­na na gotovo 278 milijuna eura, a njih 36, s ukupnom štetom od 69 milijuna eura, pokrenuto je lani. Od tog iznosa oko 29 milijuna eura odnosi se na poreznu prijevaru. U Hrvatskoj su aktivne tri istrage s prekograni­čnom dimenzijom, a prošle je godine naložena zapljena 1,6 milijuna eura nezakonito stečene imovine. Zabilježen­a su i dva slučaja u kojima su prijave odbačene.

Građani mnogo više vjeruju Uredu europskog javnog tužitelja nego Državnom odvjetništ­vu, ocijenili su oporbeni saborski zastupnici komentiraj­uću godišnje izvješće EPPO-A. ''Građani ne vjeruju u hrvatsko pravosuđe i hrvatske institucij­e, a to će povjerenje još više padati kada imenujete za glavnog državnog odvjetnika čovjeka koji je lagao i koji se družio s osobama protiv kojih su se vodili postupci na sudu na kojemu je on bio predsjedni­k'', rekao je zastupnik Mosta Nikola Grmoja. Sve što se moglo napraviti da hrvatske institucij­e izgube na ugledu već je učinjeno, ustvrdio je predsjedni­k Socijaldem­okrata Davorko Vidović. ''To je jedan od razloga zašto građani traže način kako da se obrate europskim institucij­ama, što je poraz naših institucij­a, s obzirom na to da se građani ne osjećaju dovoljno zaštićenim­a'', rekao je Vidović. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia