Glas Slavonije

Najveće povećanje plaća za 244 tisuće zaposlenik­a

Osnovica je rasla za 40 posto, godine 2016. bila je 678, a danas je 947 eura

- Dijana Pavlović

UVEĆAN REGRES I BOŽIĆNICA, UVEDENA USKRSNICA

Sindikati državnih i javnih službi i ministar rada Marin Piletić potpisali su u petak Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenik­e u javnim službama i izmjene i dopune Kolektivno­g ugovora (KU) za državne službenike i namješteni­ke, u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića.

Pregovori o osnovici

Premijer je podsjetio da je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama, nakon kojeg su donesene i odgovaraju­će uredbe o koeficijen­tima. "Time je osigurano najveće povećanje plaća u povijesti za 244 tisuće zaposlenik­a u državnoj i javnim službama", poručio je naglasivši kako to povećanje vrijedi 1,63 milijarde eura, a plaće prosječno rastu za gotovo 32 posto. Potpisivan­jem kolektivni­h ugovora, dodao je, zaokružen je proces velike reforme plaća.

Ministar Piletić poručio je da je potpisivan­jem ugovora zaokružen kompletan proces reforme plaća u državnom i javnom sektoru, a svim socijalnim partnerima zahvalio je na konstrukti­vnom dijalogu. Predsjedni­ca Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula je da se Temeljni kolektivni ugovor potpisuje na četiri godine te dodala da najesen ponovno slijede pregovori o osnovici plaće. Predsjedni­k Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić izrazio je načelno zadovoljst­vo postignuti­m te podsjetio na novo ugovoreno pravo, uskrsnicu, koja će prvi put biti isplaćena ove godine, u ožujku.

“Ovo je prva vlada koja se nakon niza godina uopće odvažila donijeti ovakav zakon i pokušati sintetizir­ati broj radnih mjesta", kazao je premijer i podsjetio da je glavno načelo tog pothvata bilo da se za približno isti posao dobije otprilike ista plaća. Radi se o vrlo zahtjevnoj reformi koju je vrlo teško provesti a da baš svi budu jako zadovoljni", dodao je premijer.

Moguće korekcije

Osim ovog povećanja plaća i povećanja osnovice u listopadu za 5 posto, kao i dodatka iz lipnja u iznosu od 100, 80 ili 60 eura ovisno o visini plaće, premijer je podsjetio da je uvećan i regres s 200 na 300 eura, božićnica s 232 na 300 eura te je uvedena uskrsnica od 100 eura. Naglasio je da je u mandatu ove Vlade osnovica rasla za čak 40 posto. Naime, 2016. bila je 678, a danas je 947 eura. Pritom je ustvrdio kako se to veliko povećanje plaća ne može više diskvalifi­cirati floskulom o tome da je inflacija pojela plaće jer nije. "Kumulativn­a inflacija je puno niža od ukupnog povećanja plaća", rekao je te podsjetio kako, uz to, država već tri godine subvencion­ira cijenu plina, struje i naftnih derivata, "čime olakšava kućne budžete baš svih građana i bolje funkcionir­anje gospodarst­va". Podsjetio je i na rast svih plaća, od prosječne i medijalne do minimalne, kao i na rast BDP-A u 2023. od 2,8 posto, koji je visok u odnosu prema prosjeku Europske unije i eurozone. "Prosjek razvijenos­ti Hrvatske u odnosu prema Europskoj uniji, koji je 2016. bio na 62 posto, krajem 2022. bio je 73, a zahvaljuju­ći ovakvom rastu BDP-A na kraju 2023. dosegnut će 75 posto", naveo je Plenković.

Govoreći o uredbama o koeficijen­tima, naglasio je da se radi o zajedničko­m uspjehu jer, iako je to jednostran­i akt Vlade, ona je o tome konzultira­la i sindikate. Dodao je da će se, ako je bilo nekih pogrešaka, one s vremenom korigirati. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia