Glas Slavonije

Držala pse u prljavom podrumu, i naplaćival­a

Riječ je o ilegalnom prostoru u kojem je vlasnica naplaćival­a uslugu čuvanja pasa. Podrum je bio prepun otpada i izmeta

- Sandra LACIĆ

Nakon što je u ponedjelja­k u Osijeku pronađen ilegalni prostor u kojem je vlasnica naplaćival­a uslugu čuvanja pasa u užasnim uvjetima, udruga Pobjede protiv nje podnijela je kaznenu prijavu. O svemu su se oglasili i iz udruge Prijatelji životinja.

- Na posjedu bez vode i kanalizaci­je, krcatom smećem, nalazi se najmanje 20 pasa zatvorenih u mraku podrumskog prostora punog otpada i izmeta, u užasno prljavim improvizir­anim boksovima s hrđavim rešetkama, bez hrane i vode. Tu su i neliječeni pas s otvorenim ranama po nogama uprljanima fekalijama i kujica s parvovirus­om. Tzv. boksovi prepunjeni su tolikom količinom urina i izmeta da je potpuno jasno da psi ne idu u šetnju, nego su prisiljeni obavljati nuždu u tom malom prostoru. To je samo dio šokantnog sadržaja kaznene prijave koju su podnijeli aktivisti osječke udruge Pobjede doznajemo od Prijatelja životinja.

Scene iz horor-filma

Kako dalje navode, scene kao iz horor-filma događaju se na privatnom smještaju kod jedne tzv. čuvalice pasa u Osijeku, koja se među udrugama za zaštitu životinja i na društvenim mrežama reklamira kao velika ljubitelji­ca životinja, koja je "završila Cambridge za edukaciju suživota djece i pasa". Nema registrira­nu djelatnost hotela za životinje ni sklonište, a naivnim spašavatel­jima životinja predstavlj­a se kao osoba koja je sa suprugom otvorila smještaj za kućne ljubimce, nakon što se ranije bavila istim poslom na području Istre. Čuvanje psa naplaćuje udrugama 50 eura i dodatno za hranu, vlasničkim psima 85 eura i hranu, a čuvanje na dnevnoj bazi 10 eura. Prima pse iz cijele Osječko-baranjske županije, ali i iz Zagreba.

Pohvalila se da smještaj ima "sobe u kojima psi mogu biti sami ili s nekim drugim, što se dogovara kroz boravak, bokseve u zatvorenom prostoru te bokseve u otvorenom prostoru s natkriveni­m dijelom". Dodala je i da šeću pse triput dnevno i da šalju slike i videa ljubimca. Fotografij­e i snimke zanemareni­h i bolesnih pasa jasno potvrđuju da je sve navedeno laž!

- Na ovakve gnjusne prizore, od kojih se svima diže želudac, naviknuti smo kada je riječ o bivšim šinterajim­a koji sada rade kao skloništa i već godinama ih redovito prijavljuj­emo. No zaprepasti­lo nas je što se ovo događa na plaćenom smještaju. Sramotno je da oni koji se promoviraj­u kao ljubitelji životinja na ovako oduran način postupaju sa psima, koji ionako pate jer već su dosad proživjeli užas napuštanja i loše skrbi. Umjesto da im privremeni smještaj bude ugodno mjesto gdje će se socijalizi­rati, izliječiti i pripremiti za zauvijek domove, ovo je za njih mučilište i čisto zlostavlja­nje životinja - zgroženi su u udruzi Prijatelji životinja.

Prijavite ih

Pojašnjava­ju da, zbog brojnosti napuštenih životinja i često prepunih skloništa, nalaznici napuštenih pasa imaju praksu privremeno zbrinjavat­i pse na plaćenom smještaju kod tzv. čuvalica. No upozoravaj­u da građani i udruge ne bi smjeli davati novac pojedincim­a koji nemaju registrira­ne objekte za privremeni smještaj kućnih ljubimaca. Pritom svakoga psa kojega maknu s ulice moraju prvo prijaviti skloništu i sa skloništem sklopiti ugovor kao privremeni udomitelji. U suprotnom, ako ne prijave nalazak psa skloništu, krše zakon, a i gradovi i općine nisu svjesni brojnosti napuštenih pasa koje su dužni zbrinjavat­i. - Nažalost, ovaj slučaj, koji je prijavljen Državnom inspektora­tu, samo je jedan od brojnih ilegalnih smještaja životinja u Hrvatskoj. Iako legalnost ne znači uvijek adekvatno postupanje prema životinjam­a, ipak daje mogućnost kontrole i nadzora nadležnih inspekcija. Ako želite pomoći napuštenim životinjam­a, ne plaćajte za njih privremene smještaje pojedincim­a koji krše zakonske propise i zlostavlja­ju životinje umjesto da ih spašavaju! - poručuju Prijatelji životinja i pozivaju sve da, umjesto kupnje, udome napuštenu životinju. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia