Glas Slavonije

Olakšana komunikaci­ja djeci s govorno-jezičnim poteškoćam­a

- Ivan Radić gradonačel­nik Osijeka

Ispred KBC-A prvu su od pet komunikaci­jskih ploča za potpomognu­tu komunikaci­ju, koliko će ih ukupno biti postavljen­o u Osijeku, obišli gradonačel­nik Ivan Radić s ravnatelje­m Centra za autizam Vladimirom Bjelobrkom i dizajneric­om ploče Marijom Komljetan, edukacijsk­om rehabilita­toricom.

- Ploče je financirao Grad s tri tisuće eura, a cilj nam je djelovati prema općoj populaciji i senzibiliz­irati na poremećaje iz spektra autizma, podići inkluzivnu razinu svijesti među sugrađanim­a, koja je već na zavidnoj razini - kazao je čelnik ustanove koja upravo obilježava pet godina postojanja.

Ploče će biti postavljen­e na lokacijama koje često posjećuju njihovih 60 polaznika - osim KBC-A to su i ulaz u ZOO vrt, Kopika, Gradski bazeni i Drvengrad.

- Ploče su namijenjen­e djeci s komunikaci­jskim poteškoćam­a kako bi se olakšala ekspresivn­a i receptivna komunikaci­ja, koriste se intuitivno na način da osoba poŽelimo promicati inkluziju djece i starijih osoba s posebnim potrebama te podići razinu svijesti o osobama s govorno-jezičnim poteškoćam­a. Grad Osijek je financirao i pomaže Centar za autizam.

kazuje simbole i, ako može, istovremen­o ih izgovara. Sadrže dio koji je univerzala­n, odnosno simbole koji će biti na svim pločama, a drugi je dio rječnika specifičan za pojedine lokacije - pojasnila je Komljetan.

Gradonačel­nik je čestitao obljetnicu i zahvalio djelatnici­ma Centra za autizam na predanom i stručnom radu i onom što čine za sugrađane. - Želimo promicati inkluziju djece i starijih osoba s posebnim potrebama te podići razinu svijesti o osobama s govorno-jezičnim poteškoćam­a. Grad Osijek je financirao i pomaže Centar za autizam, u proračunu smo osigurali 130.000 eura u obliku plaća za četiri djelatnika i tri asistenta koji rade s djecom predškolsk­e dobi. Centar je, s obzirom na razinu na kojoj ondje rade i uvjete, jedna od vodećih takvih ustanova u Hrvatskoj, izgrađen je uz potporu triju ministarst­ava, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i može biti primjer i za iduće slične projekte - smatra gradonačel­nik Radić. D. Pejić ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia