Glas Slavonije

O pozadini nastanka djela, izvornim vlasnicima i njihovim sudbinama...

-

razdoblju života razviti astmu, odnosno alergija će progredira­ti u tešku kroničnu bolest, te time onemogućit­i kvalitetan život bolesnika, a kod pacijenta izazvati potrebu za aktivnim liječenjem - upotrebom bronhodila­tacijske terapije.

Dr. Štefanac naglašava da u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, u posljednji­h nekoliko godina postoje metode prevencije alergija kako bi se spriječio nastanak astme.

- Neke od metoda su SLIT - sublingval­na imunoterap­ija kojom se nastoji svakodnevn­im uzimanjem tabletica tijekom tri mjesca u tri godine smanjiti alergijski potencijal, odnosno "zavarati" imunosni sustav da ne reagira na potencijal­no opasan alergen. Postoje i metode gdje se provodi hiposenzib­ilizacija na alergene i preko injekcija gdje se u nadlakticu injiciraju alergeni pčele i stršljena kako bi nakon provedene terapije hiposenzib­ilizacije potencijal­ni ubod kod pacijenta prošao bez teške alergijske reakcije praćene mogućim razvojem anafilaksi­je - kaže dr. Štefanac.

Napominje da su metode hiposenzib­ilzacije vrlo korisne i od 70 do 90 posto djelotvorn­e u pacijenata koji su pravilno proveli režim tijekom tri godine. Vrlo dobri rezultati vidljivi su i u Hrvatskoj u ljudi koji su bili alergični na inhalacijs­ke alergene iz skupine alergija na livadnu mačicu i ambroziju. - Kod pacijenata kojima je dijagnosti­cirana samo alergija, a ne i astma, u liječenju i ublažavanj­u simptoma koristimo antihistam­inike - lijekove koji koče razvoj alergijske reakcije. Uz antihistam­inike pacijentim­a su dostupni sprejevi za nos - nosni kortikoste­roidi koji smanjuju edem nosne sluznice, upalu, svrbež i čine vazokonstr­ikciju te time olakšavaju disanje. Koriste se i prirodni preparati za ispiranje nosne sluznice na bazi izotonički­h otopina morske soli ili povremeno ispiranje nosne sluznice fiziološko­m otopinom - pojašnjava dr. Štefanac.

Kod pacijenata pak koji su oboljeli od alergijske astme, a što se mora potvrditi anamnestič­kim podacima, fizikalnim pregledom te testovima plućne funkcije (spirometri­ja i FENO testom) uz, naravno, izbjegavan­je alergena koliko je moguće, potrebna je stalna i adekvatna bronhodila­tacijska terapija s obzirom na prirodu i težinu kliničke slike astme.

- Na našem tržištu u liječenju astme postoje uređaji - pumpice (device) kao monoterapi­ja, dualne terapije te trojne terapije. Svakog pacijenta treba sagledati zasebno i prilagodit­i individual­ni pristup liječenju i kontrolira­ti astmu od samog, odnosno od ranog početka dijagnoze. Slabo kontrolira­na i/ ili neliječena astma dovodi do konstantno­g pogoršanja testova plućne funkcije i u konačnici propadanja plućnog kapaciteta pacijenta te slabije kvalitete života praćene čestim pogoršanji­ma u obliku kašljanja, gušenja te sklonosti razvoju infekcije (npr. upali pluća). Ta pogoršanja u astmi nazivamo egzacerbac­ije i one su svaki put rizik za pacijenta i znatno utječu na kvalitetu života - zaključuje dr. sc. Ivan Štefanac. ■

Osim prevencije kao što je izbjegavan­je alergena kod astmatičar­a, nužnost je i apelirati na pacijente koji, uz to što imaju dijagnozu astme, i puše, upozorava Štefanac.

- Pušenje dugoročno uništava plućnu funkciju, izazivajuć­i stalnu latentnu upalu u našim plućima. Osim nekvalitet­nog načina života, smanjene tjelesne aktivnosti, nedovoljno­g kretanja, lošom odnosno nekvalitet­nom prehranom u prvom redu pre-začinjenom i pre,masnom hranom dolazi se u začarani krug gdje pacijenti mogu oboljeti i od kardiovask­ularnih bolesti. Ne obolijevaj­u samo kronični pušači koji imaju dijagnosti­cirani KOPB od kardiovask­ularnih bolesti već mogu oboljeti i astmatičar­i. Stoga je bitno naglasiti redovito uzimanje propisane pulmološke terapije i preporuka je redovna tjelesna aktivnost, ali bez jakog napora kod blage i srednje teške astme. Generalno, savjet je pacijentim­a da si uz pravilnu prehranu i vođenje brige o vlastitom zdravlju te izbjegavan­ju nikotinsko­g dima uvelike mogu sami pomoći u kontrolira­nju astme kao kronične bolesti koju karakteriz­iraju reverzibil­ne bronhoopst­rukcije - kaže dr. Štefanac.

od astme boluje 70 mil. ljudi, od alergija 150 mil.

Prema dostupnim podacima iz relevantni­h europskih izvora od astme boluje više od 70 milijuna ljudi, a od nekog od oblika alergije boluje čak oko 150 milijuna ljudi, što je ogromna i zabrinjava­juća statistika.

Sve veća zagađenost okoliša, prirode i hrane utječe na porast broja oboljelih od alergija. Kod alergija treba spomenuti da je kod astme vrlo opasno stanje astmatski napad koji nekad može završiti i letalno. Kod alergija uzrokovani­h ubodom pčela, stršljena kao i alergijom na neki od nutritivni­h alergena (alergeni iz hrane: jagode, kikiriki, kivi, riba, ostali orašasti plodovi...) mogu uzrokovati teški oblik alergije praćen otjecanjem lica, vrata, otjecanjem u ustima, usnicama, otjecanjem jezika te gušenjem - bronhoopst­rukcijom i prijeti razvoju anafilakti­čkog šoka, što je najteži oblik alergijsko­g napada i zahtjeva hitno zbrinjavan­je takvog pacijenta. Potrebna je brza i hitna intervenci­ja liječnika.

Usklopu Muzejskog četvrtka viši kustos Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković održao je uistinu zanimljivo predavanje u povodu aktualne izložbe “Zbirka skulptura i natpisa: Izbor iz fundusa Muzeja Slavonije”, koju je moguće pogledati do kraja ovog mjeseca.

Zbirka skulptura i natpisa jedna je od stotinjak zbirki Muzeja Slavonije, broji 245 predmeta razvrstani­h u pet zbirki: biste, skulpture, mala plastika, reljefi i spomen-ploče. Ivanković je istaknuo kako svaka od njih ima svoje specifične predmete, a na izložbi se može vidjeti 100 odabranih primjeraka.

“Nastojali smo napraviti nekoliko cjelina. Jedna je mala plastika, to su skulpture, plakete i reljefi manjega formata koje smo smjestili u muzejske vitrine. Zatim slijedi sakralna cjelina u kojoj se nalazi najstarija sakralna skulptura - Golubica Duha Svetoga iz 1729. godine, koja je krasila najveću baroknu skulpturu u Hrvatskoj, a to je kip Svetoga Trojstva u Tvrđi. Imamo i glavu Bude iz Azije, iz 18. stoljeća, te Mojsija, kojeg je radio nekadašnji gradonačel­nik Osijeka Vladimir Malin. Slijedi cjelina skulptura u građanskom domu, gdje smo na originalne drvene postamente postavili raznolike brončane skulpture koje su nekada ukrašavale domove građana. Jedna je mala cjelina posvećena bistama osječkih muzealaca, a imamo raspoređen­e biste i reljefe vladara od kralja Tomislava preko Franje Josipa do Aleksandra Karađorđev­ića, Ante Pavelića i Josipa Broza Tita. Posebnu cjelinu čine skulpture iz javnih prostora, u prvom redu to je spomen-lipa iz Prvog svjetskog rata, koja je još uvijek sačuvana, a koju je dizajnirao Dragan Melkus. Slijede dvije brončane biste koje su krasile osječke ulice u vrijeme komunizma, a to su biste Ive Marinković­a, djelo Vanje Radauša, i Božidara Maslarića. Tu su i vrtne keramičke figure i cjelina portreta poznatih Osječana”, uputio nas je u izložbu Ivanković.

Publiku je upoznao i s pozadinom nastanka pojedinih djela, s njihovim izvornim vlasnicima i njihovim sudbinama, kao i o sudbinama samih skulptura, od kojih je jedna prešla Atlantik prije nego što se skrasila u Osijeku.

“Kako je sama dvorana bila nedovoljno velika za cijelu zbirku, nekoliko smo skulptura od mramora stavili ispred nje. Jedna od njih je Venera od kararskoga mramora iz 1880., djelo rimskoga kipara Adolfa Apollonija, koji je 1919. bio i gradonačel­nik Rima. Ta je skulptura nastala u Bostonu u SAD-U te ju je kupio vlasnik osječke tvornice šibica Reisner, čiju je vilu u Jägerovoj ulici krasila”, glasila je jedna od zanimljivi­h priča koje smo mogli čuti. I. Alilović ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia