Glas Slavonije

Za socijalni je program osigurano 2,1 mil. eura

Za financiran­je decentrali­ziranih funkcija domova za starije i nemoćne osobe predviđen ukupan iznos od 1.361.617 eura

- Marija lešić Omerović ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Za realizacij­u programa javnih potreba u socijalnoj skrbi Vukovarsko-srijemske županije za 2024. godinu u županijsko­m je proračunu osigurano 2.088.238,65 eura. Više od polovine toga iznosa, 1.361.617 eura, bit će usmjereno u financiran­je decentrali­ziranih funkcija domova za starije i nemoćne osobe. Sredstva se osiguravaj­u na temelju odluke o minimalnim financijsk­im standardim­a, kriterijim­a i mjerilima za decentrali­zirano financiran­je domova za starije osobe Vinkovci i Vukovar za 2024. godinu, nad kojima su prenesena osnivačka prava s RH na Vukovarsko-srijemsku županiju, a koje čine rashodi za zaposlene, materijaln­i i financijsk­i rashodi, rashodi za nabavu nefinancij­ske imovine i hitne intervenci­je. Za Dom za starije i nemoćne osobe Vinkovci predviđeno je 863.187 eura, a za Dom u Vukovaru 498.430 eura. Za sufinancir­anje rashoda Doma za starije i nemoćne osobe Ilok, koji nije u sustavu decentrali­ziranog financiran­ja, predviđeno je 75.000 eura. Za sufinancir­anje kupnje nekretnine Doma u Iloku u ovoj je godini osigurano 117.636,65 eura na temelju sporazuma između Ministarst­va rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike i Vukovarsko-srijemske županije zaključeno­g 15. prosinca 2023. Riječ je o prijenosu vlasništva na nekretnini na adresi Ulica Sofija 2 u Iloku, površine 30.160 kvadrata, u vlasništvu Hrvatskog crvenog križa, čiji je korisnik Dom za starije i nemoćne, na Vukovarsko-srijemsku županiju kao njegova osnivača. Ukupna vrijednost nekretnine je 705.819,90 eura, a kupnja se financira sredstvima Ministarst­va i Županije u iznosu od po 50 posto tijekom tri godine.

Za (su)ufinancira­nje projekata i programa koje provode udruge u području zdravstva, socijalne skrbi i program za osobe treće životne dobi predviđeno je 36.000 eura, a iznosom od 36.500 eura u ovoj će se godini sufinancir­ati projekt "Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljsko­g nasilja". Naime, na području VSŽ-A postoji trajna i ozbiljna potreba za organizira­nim skloništem za žene i djecu žrtve obiteljsko­g nasilja s obzirom na učestale pojave raznih oblika obiteljsko­g nasilja. S obzirom na či

Za darivanje u povodu blagdana predviđeno je 13.500 eura, za kupnju kruha najsiromaš­nijima 3320 eura

njenicu da Županija zagovara i podržava suzbijanje nasilja u obitelji u svim njegovim pojavnim oblicima, ublažavanj­e posljedica već počinjenog nasilja te odvijanje niza aktivnosti usmjerenih na zaštitu i pomoć žrtvama nasilja u obitelji, u prosincu je sklopljen ugovor o izravnoj dodjeli sredstava s udrugom B.a.b.e. za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. Za provedbu projekta "Medijska kampanja borbe protiv ovisnosti o duhanskim proizvodim­a, alkoholu i drogama na području Vukovarsko-srijemske županije" Županija će osigurati 15.265 eura. Za darivanje u povodum blagdana u ovoj je godini predviđeno 13.500 eura, a iznosom od 3320 eura pomoći će se kupnja kruha za najsiromaš­nije. ■

Janja, Lucije

⬤ Ime Lucije dolazi od imena Lucija. Podrijetlo mu je u latinskoj imenici lux, a znači svjetlo, sjaj, jasnoća. Mnogo je inačica toga imena. Ima, premda rijetko, i muških oblika, i to Lucije i Lucijan.

⬤ Na današnji je dan sv. Janja Praška/češka, blažena.

Rođena je u Pragu 20. siječnja

1211. kao kći češkoga kralja

Otokara I., sestra kralja Vjenceslav­a I. i rođakinja sv. Elizabete Ugarske. Nakon što je odbila više plemićkih ženidbenih ponuda stupila je 19. lipnja 1234. u klarise. Po papinoj želji bila je opatica do smrti. Zaslužna je za održavanje i širenje Reda klarisa. (Grčka riječ hagne znači čist, nevin, nedužan, a latinska imenica agnus znači janje. Otuda osobito u Slavoniji ime u prijevodu Janja.)

Marin, Kamilo

⬤ Ime Marin najčešće se povezuju s imenom Marija. Mariolozi iznose šezdesetak pokušaja tumačenja toga imena, ali značenje te riječi ostaje i dalje dvojbeno. Ime Marija stoljećima je bilo rijetkost, jer ga vjernici nisu davali djeci iz poštovanja prema Isusovoj majci. Tek od 15. stoljeća ime je vrlo rasprostra­njeno.

⬤ Korijeni imena Kamilo imaju zanimljivo značenje; fenička riječ qamil sastavnica je od qadim (glasnik, vjesnik, teklić) i El (Bog), tj. Božji glasnik, Božji sluga, ili prema grčkoj riječi kamilos u značenju žrtveni sluga.

⬤ U pučkim kalendarim­a sv. Marin je na današnji dan. Živio je krajem 3. stoljeća kao časnik i kršćanin u rimskoj vojsci. Zbog vjere u Krista u progonima kršćana, koje je provodio car Publije Lisinije Galijan, odrubljena mu je glava.

 ?? ??
 ?? ?? dom za starije i nemoćne u Vinkovcima
dom za starije i nemoćne u Vinkovcima
 ?? ?? Palača Srijem - zgrada Županije vukovarsko-srijemske
Palača Srijem - zgrada Županije vukovarsko-srijemske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia