Glas Slavonije

GOSPODARSK­I RAST OPORBU UOPĆE NE ZANIMA

Piše: Damir GREGOROVIĆ

-

HDz-ov saborski zastupnik Nikola Mažar na najavu prosvjeda lijevo-liberalne opozicije u brojnim hrvatskim gradovima 23. ožujka ironično je upitao radi li se o prosvjedu za najveći gospodarsk­i rast u Europskoj uniji, za povećanje koeficijen­ata i za aktivnosti koje Hrvatska ima u osnaživanj­u međunarodn­og položaja i sigurnosti hrvatskih građana.

I to bi zapravo mogao biti sukus svega što se posljednji­h dana događa na političkoj sceni. Naime, gospodarsk­i rast gotovo da se i ne spominje. Stoga se, nakon što je Državni zavod za statistiku objavio nove podatke o rastu BDP-A, obratio i predsjedni­k Vlade Andrej Plenković. Rekao je kako već 12. kvartal zaredom bilježimo pozitivna kretanja rasta BDP-A. Podsjetimo, najnoviji podaci govore da je hrvatsko gospodarst­vo poraslo za 4,3 posto na godišnjoj razini. Premijer je poručio da je na “treći najbrži rast u EU-U” utjecao nastavak rasta potrošnje kućanstava, rast plaća i trgovine na malo i dobra situacija na tržištu rada. Spomenuo je i nastavak investicij­a iz proračuna i državnih poduzeća i NPPO. Na rast su, kaže, utjecale i mjere Vlade. “Mi s 4,3 posto imamo najveći rast BDP-A, osam država ima negativan rast, Hrvatska bilježi drugi najveći rast BDP-A u 2023. u odnosu prema 2022., odmah iza Malte”, kaže. Dodaje i da se očekuje nastavak rasta. “Naša je prognoza da će rast biti 2,8 posto u 2024. Isto prognozira i EK. Ipak treba biti oprezan, što je izjavio ekonomski analitičar Velimir Šonje, koji je na predstavlj­anju Bijele knjige udruženja stranih ulagača izjavio da je rast bruto domaćeg proizvoda nešto iznad očekivanja, ali da sadašnji model rasta ne može biti dugotrajan. Kaže da je međugodišn­ji rast BDP-A od 4,3 posto u četvrtom kvartalu 2023. ‘i dalje vrsta rasta kakvu već imamo neko vrijeme’, ponajprije utemeljena na osobnoj potrošnji i rastu plaća s jedne te smirivanju inflacije s druge strane, uz priljev novca iz europskih fondova i investicij­a. No taj model ne može biti dugotrajan”, ocjenjuje Šonje.

No, unatoč tome što je stopa gospodarsk­og rasta od 2019. do 2022. bila jedna od najvećih u Europskoj uniji, nije izgledno da će oporavak trajati dovoljno dugo da Hrvatska bitno promijeni svoj položaj na gospodarsk­oj mapi Europe, upozoravaj­u ulagači. Vjeruju da su demografsk­a stagnacija, nedostatak konkurentn­osti i slabe institucij­e pokazali kako ni fondovi EU-A nisu jamstvo, ali o tom potom, jer sutra je novi dan, koji se ipak još uvijek ne može predvidjet­i. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia