Glas Slavonije

Ukrajina je suočena s dva velika problema

-

UIntervjuu za Media servis, bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač proanalizi­rao je trenutno stanje u Ukrajini, odgovorio na pitanje nazire li se kraj ratu, a osvrnuo se i na početak pregovora BIH sa EU i aktualnu predizornu kampanju u Hrvatskoj... ▼ Nazire li se kraj rata i kakvo je trenutno stanje u Ukrajini...?

- Ne vidimo kraj rata. Naravno moguće da se i dogode pregovori tijekom ove godine, ali osobno u to za sad ne vjerujem. Rusija je preuzela dominaciju, a Ukrajina je trenutno suočena s dva velika problemima - s jedne strane nedostaje joj streljiva i oružja, i ono što je još gore, nema dostatno ljudstva. Trenutno kako stvari stoje za Ukrajinu to ne izgleda dobro.

▼ ​Iako​kaže​da​se​ukrajina​još​može​držati,​kovač​je​izdvojio​ najveći​problem:

- Sada vidimo, a što je bilo jasno i ranije, da Ukrajina nije prioritet američke vanjske politike. Znači treba hladne glave pogledati kako stvari stoje. Amerikanci­ma je na prvom mjestu, kad govorimo o prioriteti­ma u vanjskoj politici, Kina - Tajvan.

▼ A​što​će​biti​ako​na​predsjedni­čkim​izborima​u​sad-u​ponovno​pobijedi​donald​trump?

- Ne znamo kako će se Trump postaviti. Možda bude iznenađuju­će oštar prema Rusiji samo da se dokaže. Mi to ne znamo, ali ono što znamo jest da se ipak svijet više boji Trumpa. I Putin respektira Trumpa, kineski predsjedni­k također respektira Trumpa, pa i strahuje od Trumpa...

▼ Što​se​tiče​rata​između​izraela​i​hamasa,​kovač​napominje​ da​u​svijetu​postoji​želja​da​se​postigne​dvodržavno​rješenje:

- Da imamo palestinsk­u i izraelsku državu koje su se međusobno priznale. Međutim, sadašnja izraelska vlada pod vodstvom Netanyahua to nikako ne želi i odbija bilo kakvu pomisao o dvodržavno­m rješenju. Tako da smo udaljeni od jednog održivog rješenja. Očito da taj pritisak koji postoji nije dovoljno snažan kako bi se Izrael prisilio na takvo rješenje.

▼ Krajem​ožujka​sastaje​se​europsko​vijeće​na​kojem​će​biti​ odluka​o​tome​hoće​li​bih​dobiti​početak​pregovora​za​ulazak​ u​eu.​kovač​je​optimistič­an:

- S obzirom da je Ukrajina dobila početak pregovora, da je dobila i Moldavija, bilo bi zaista sramotno i bezobrazno da BIH ne dobije početak pregovora. Neki pomaci su prije nekoliko dana na sastanku ministara europskih poslova i potvrđeni, konstatira­ni, i ja osobno očekujem da će BIH za mjesec dana dobiti odobrenje za početak pregovora.

▼ Na​pitanje​je​li​hdz​oslabio​usred​prosvjeda​i​situacije​oko​ izbora​novog​glavnog​državnog​odvjetnika,​kovać​kaže:

- HDZ će dobiti najviše glasova i mandata, to je jasno. Ono što će biti zanimljivo jest to postizborn­o slaganje koalicija. Ono čega su se stari Grci najviše bojali jest - kaos. U Hrvatskoj ne smije biti kaosa. Vlast mora biti čvrsta, to mora biti cilj. (Andrea Marić/ms) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia