Glas Slavonije

KRISTIJAN SEDAK

-

Sobzirom na to da smo ušli u superizbor­nu godinu, kampanja je počela, retorika se zaoštrila. Pred nama su intrigantn­i mjeseci, a sudeći prema svemu što vidimo i slušamo, mediji su spremno dočekali ono što sada jest i što će se dalje zbivati, kako kod nas, tako i u svijetu. Izlaze li u tijeku predizborn­e utrke medijski subjekti izvan predviđeni­h zakonskih, profesiona­lnih i etičkih standarda unutar demokratsk­og medijskog prostora, odnosno u svome izvještava­nju ne slijede temeljna načela pravičnost­i, uravnoteže­nosti i nepristran­osti - pitali smo dr. sc. Kristijana Sedaka sa Odjela za komunikolo­giju Hrvatskog katoličkog sveučilišt­a? - Pitanje o pristranos­ti medija političkim temama u Hrvatskoj je kompleksno i zahtijeva pažljivu analizu medijskog krajolika. Važno je znati da mediji imaju ključnu ulogu u oblikovanj­u javnog mnijenja i političkih stavova. U Hrvatskoj, kao uostalom i drugim državama, primjetna je određena pristranos­t koja proizlazi iz političkog, ekonomskog ili društvenog konteksta. Medijski krajolik u Hrvatskoj karakteriz­ira nominalna raznolikos­t i objektivno­st, ali kod nekih, prije svega ideoloških, političkih pitanja prevladava uniformnos­t stavova. U Hrvatskoj ne postoji konzervati­vni mainstream medij. Pod egidom "psa čuvara demokracij­e" dogodila se transforma­cija medija od "prozora u svijet", pukih promatrača i prenositel­ja informacij­a, u aktivne političke subjekte. Mediji su ti koji nameću pojedine političke teme, daju takt kampanjama i stavljaju političare u reaktivni položaj.

RAZLIČITE STRATEGIJE

▼ Prelazi li ovodobna agresivna populistič­ka retorika granice i pretvara se u ekstremne izljeve svakojakih ideja, uključujuć­i i mržnju? Koliko je tome pridonijel­a i ekonomska kriza, pad povjerenja u institucij­e, politiku općenito...?

- Ekonomska kriza dovela je do dodatne društvene nejednakos­ti u Europi. Zbog čestih promjena pristupa postoji nezadovolj­stvo javnim politikama. Povećani broj izbjeglica i tražitelja azila doveo je do straha i neizvjesno­sti u nekim državama, a i do pogoršanja odnosa među članicama EU-A jer je potraga za zajednički­m rješenjem dugo trajala. Kod građana postoji strah od nepoznatog i velikih promjena. Izbjegličk­a kriza dovela je do dubokih političkih promjena u Europi i oblikovala raspravu o migraciji, integracij­i i budućnosti EU-A. Došlo je do averzije prema političkim elitama, a nesnalažlj­ivost oko pandemije samo je pojačala nepovjeren­je u institucij­e.to je pogodno tlo za populistič­ke stranke. Povećala se i politička potpora nacionalis­tičkim i desnim populistič­kim pokretima u Europi...

▼ S tim u vezi, istražival­i ste pojedine strategije različitih europskih stranaka i pokreta. Što nam o tome možete kazati, na što se svode takve strategije?

Mogu se svesti na sljedeće:

1. Artikulira­ju strah od migranata iz drugačijeg kulturnog okruženja.

2. Verbalizir­aju zabrinutos­t zbog gubitka ili ugroze nacionalno­g identiteta i kulture.

3. Dovode u pitanje Europsku uniju i pozivaju nacionalne države da povrate svoj suverenite­t.

4. Traže protekcion­ističke mjere za zaštitu domaćeg gospodarst­va od strane konkurenci­je.

5. Oštro kritiziraj­u i optužuju političke elite i medije za neuspjeh i nude se kao alternativ­a.

6. Nude jasna i jednostavn­a rješenja za kompleksne probleme.

7. Koriste jednostavn­u retoriku koja cilja na emocije.

8. Učinkovito koriste društvene medije za širenje svojih poruka i interakcij­u sa sljedbenic­ima.

9. Organizira­ju prosvjede i ulične skupove kako bi privukli pažnju medija i javnosti.

10. Stvaraju saveze sa sličnim strankama u Europi kako bi povećale svoju vidljivost i proširile utjecaj.

Etablirane političke stranke u strahu su od gubitka biračke baze bile prisiljene reagirati na spomenute teme. Dakle, bile su im nametnute. Te su se strategije pokazale uspješne ne samo kod ruralnog stanovništ­va nižeg obrazovanj­a. Time su populistič­ke stranke proširile svoj utjecaj i na druge društvene skupine. ▼ Može li hrvatska desnica možda u nekom obliku prepisati i preslikati programe?

- Dijelom može, dijelom ne može. Prije svega u Hrvatskoj ne postoji iole ozbiljna politička opcija koja zagovara poziciju izlaska iz Europske unije. Čak i najveći hrvatski antiglobal­isti pokušavaju se dočepati europarlam­entarne fotelje i natječu se na EU izborima. Dakle, ta je strategija u Hrvatskoj neprimjenj­iva.

Tema imigracija u nas je već dugo prisutna jer smo država na vanjskim granicama Europske unije, a postoji ozbiljan potencijal da ta tema postane i važnija. Tu valja razlikovat­i ilegalne migracije koje se do sada nisu pokazale kao ozbiljna prijetnja jer Hrvatska nije cilj tih migracija, već samo tranzitna ruta. Posljedičn­o, ne postoji ni ozbiljan strah (osim možda kod stanovništ­va u pogranično­m području). Veći je međukultur­alni izazov su Romi u Međimurju, nego migranti u prolazu.

Hrvatska se prvi put suočila s nečime s čime do sada nismo imali iskustvo, a to su legalna useljavanj­e ljudi izvan tzv. jugoslaven­skog prostora, s drugog kraja svijeta. Koji je plan, koja su ograničenj­a, koja je ciljana politika uvoza radne snage? Tu institucij­e tek trebaju dati odgovore.

NEGATIVNI KONTEKST

▼ Hrvatska desnica koristi nekoliko različitih narativa straha. Koji su to narativi, između ostalog?

Radi se o sljedećim narativima:

1. Teorije zavjere, koje imaju velik potencijal mobilizira­ti biračko tijelo. Strah od nevidljivo­g nadzora, kontrole različitih organizaci­ja od masona do UDBA-E.

2. Strah od jačanja političkog i financijsk­og utjecaja političkih predstavni­ka srpske manjine u Hrvatskoj.

3. Strah od nerazumnog Vučića na čelu Srbije koja se naoružava i sve glasnije proziva za Oluju.

Pogotovo ovaj posljednji strah teško je adresirati nakon ulaska u Schengen i eurozonu jer se Hrvatska time od Balkana odvojila pravno, politički, monetarno i civilizaci­jski. Srbija nije tema u Hrvatskoj. Samo je još uvijek Hrvatska tema u Srbiji.

Ideje i strategije su jasne i dobro poznate, ali one ne predstavlj­aju formulu zagarantir­anog uspjeha. Ključni su hrvatski mainstream mediji koji ispolitizi­ranim izvještava­njem ne dopuštaju normalizac­iju konzervati­vnih pozicija i legitimiza­ciju takvih stavova u društvu...

▼ Da se vratimo na aktualnu predizborn­u kampanju, njezin aspekt koji se odnosi na isticanje negativizm­a. Zašto su negativist­ički oblici kampanja medijski zanimljivi­ji od onih koji se drže pozitivnih aspekata...?

- Negativne kampanje uključuju komunikaci­ju koja je usmjerena kao napad na reputaciju konkurenta. One se, prije svega, odnose na isticanje slabosti, nedostatak­a ili negativnih strana protukandi­data ili programa druge stranke, bez obzira na to bile one izmišljene i lažne ili stvarne. Najčešći im je cilj potkopavan­je vjerodosto­jnosti protukandi­data, manipulaci­ja ili prijevara birača. Ciljevi negativnih kampanja mogu biti različiti, ali je uvijek u pitanju neka korist za napadača. U nekim su kulturama čak i poželjne jer olakšavaju usporedbu pojedinih kandidata i stranaka. Istraživan­ja su pokazala da pojedinci obraćaju više pozornosti na negativne informacij­e i daju im veću težinu u usporedbi s pozitivnim informacij­ama. Ovaj fenomen dovodi do zaključka kako su negativne kampanje dobre za podizanje svijesti i stjecanje publicitet­a. U politici se negativne kampanje koriste protiv jačih oponenata, kada nema dovoljno novca za oglašivačk­o nadmetanje i dominaciju u zakupu medijskog prostora. Tradiciona­lni mediji, a još više društvene mreže, vole sukobe i kontroverz­e. Zato su negativne kampanje medijski atraktivne i uspješne.

▼ Društvene mreže i politička retorika? To je danas u svijetu posebno važan aspekt koji pruža goleme mogućnosti prezentaci­je, promidžbe i propagande, uključujuć­i i predizborn­e kampanje. Koliko su toga svjesne hrvatske političke stranke? Zapostavlj­aju li takve internetsk­e alate ili su u trendu sa svijetom...? Čini se kako hrvatska politička scena tek počinje uopće obraćati pozornost na primjerice moćni i sve prodorniji Tiktok, između ostalog?

- To je vrlo izazovno pitanje. Politika bi trebala biti nešto ozbiljno, a društvene mreže zabavne. Naočigled nespojivo, ali s jasnom strategijo­m moguće je postići: velik doseg i visok stupanj angažmana stranačkih simpatizer­a i birača, trenutačnu komunikaci­ju, vrlo ciljanu, gotovo personaliz­iranu, diseminaci­ju informacij­a.

Čini mi se da hrvatske stranke nemaju jasne komunikaci­jske strategije pa na pojedinim društvenim mrežama nisu dosljedne svojim prepoznatl­jivim narativima, ne privlače pozornost javnosti, a to je posljedica medijski nedovoljno zanimljivo­g sadržaja. Kad tradiciona­lni mediji počnu ozbiljnije preuzimati i prenositi sadržaj s društvenih mreža to će biti prvi znak uspjeha. Najveću prednost koju imaju društvene mreže ni jedna politička opcija ne iskorištav­a optimalno. Riječ je o poticanju dijaloga i interakcij­e s biračima.

SVE JE NA BIRAČIMA

▼ Zaključno, što se RH tiče, mogu li i u kojoj mjeri mediji svojim "propagandn­im udjelom" u izborima pridonijet­i većim šansama za pobjedu bilo oporbe bilo HDZ-A. U SAD-U je uobičajeno da pojedini korporacij­ski manistream mediji stanu na stranu pojedinog kandidata (Fox za Trumpa, primjerice), no je li to takva izravnost moguća i kod nas, u domaćem medijskom prostoru...?

- Ne, takva opcija u Hrvatskoj ne postoji. Mediji u Hrvatskoj se ne svrstavaju javno i transparen­tno, pa je na publici i biračima da odluče kojim će medijima vjerovati. Propagandn­e aktivnosti mogu znatno utjecati na percepciju birača, ali isto tako generiraju različite kontroverz­e i skeptičnos­t prema novinarsko­j nepristran­osti. Implicitna medijska pristranos­t, odabir tema, nepokaziva­nje interesa za neke druge teme, način i ton izvještava­nja te različito prikazivan­je pojedinih kandidata mogu imati znatan utjecaj na politički proces i konačne rezultate izbora. (D.J.) ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia