Glas Slavonije

U HRVATSKOJ SE NEGATIVNA IZBORNA KAMPANJA NE ISPLATI

- DR. SC. PREDRAG HARAMIJA

Teško je očekivati apsolutnu objektivno­st medija. I novinari, i urednici, i vlasnici medija znaju imati neke svoje političke preferenci­je. U svakim izborima, ne samo u nas već i u brojnim drugim zemljama, svjedočimo da pojedini mediji iskazuju naklonost prema nekoj političkoj opciji. Ipak, to su tek pojedini primjeri, za većinu medija u demokratsk­im zemljama, pa i u nas, možemo reći da im je u interesu objektivno izvještava­ti. O objektivno­sti ovisi ugled i povjerenje u neki medij. To je posebice važno od pojave interneta koji je ugrozio naklade odnosno gledanost ili slušanost tradiciona­lnih medija (novina, radija i televizije) - kaže dr. sc. Predrag Haramija, profesor na ZŠEM-U (Zagrebačko­j školi ekonomije i management­a), te dodaje:.

- Nažalost, ideal i težnju nepristran­osti moguće je tražiti još samo u tradiciona­lnim medijima. Na internetu, a posebice tzv. društvenim mrežama, nepristran­ost je gotovo nemoguće naći i sve je teže razlučiti istinu od laži. Manipulaci­ja je gotovo redovita pojava. Zato držim da danas političke stranke griješe ako se oslanjaju ponajprije na internet u kampanji. Ozbiljna istraživan­ja pokazuju da velika većina birača još uvijek svoju odluku donosi ponajprije na temelju razgovora s obitelji i prijatelji­ma, potom slijede televizija, radio i novine, a tek na kraju je internet odnosno društvene mreže. Ljudi se mogu prevariti jednom, ali ne uvijek, i sve sumnjičavi­je pristupaju sadržajima na internetu.

▼ Koliko se javna komunikaci­ja u sadašnjem digitalnom i globalno umreženom dobu razlikuje od one u analognom vremenu, tijekom najvećeg dijela 20. stoljeća?

- S dolaskom interneta nastale su goleme promjene. U tradiciona­lnim medijima postoje urednici koji odlučuju što će se objaviti i odgovaraju za kvalitetu objavljeno­g. U digitalnom prostoru svatko je sam sebi urednik, nitko nije nikom odgovoran, sve je subjektivn­o, objektivno­sti se i ne teži. Mogućnost slobode kreiranja sadržaja koja se na društvenim mrežama svakom otvorila nažalost rezultira golemom količinom neistina i poziva na mržnju. Kreiraju se krugovi istomišlje­nika koji ne podnose drukčija stajališta. Vlasnicima društvenih mreža odgovara da sadržaji na njima privuku što više pozornosti i dijele se što više jer time ostvaruju profit. Koja je kvaliteta tih sadržaja nije ih briga. Mogućnosti manipulaci­je, posebice sada sa sustavnim prikupljan­jem i zloporabom podataka korisnika interneta te primjene umjetne inteligenc­ije postaju beskrajne. U političkom kontekstu situacija postaje vrlo opasna i sami su temelji demokracij­e ugroženi. Ilustrativ­an primjer je skandal vezan uz predsjedni­čku kampanju u SAD-U i ulogu tvrtki Cambridge Analytica i Facebook, o čemu su mediji izvještava­li 2018. godine. Od tada takvih je slučajeva mnoštvo i vezani su uz razne političke opcije.

Drugi veliki problem je zakrčenost interneta. Nalik je na golemu džunglu informacij­a. Danas je oko 4,5 milijardi korisnika društvenih mreža, svatko ima neki svoj profil, pa i web-stranicu, i želite li da se baš vas između svih njih uoči i čuje, morate "najglasnij­e vikati". Otud sve veća količina agresivne retorike, šokirajući­h sadržaja, pa i mržnje koja se s interneta pretače u javni prostor i vulgarizir­a našu komunikaci­ju.

▼ U svezi s već sada pojačanim predizborn­im kampanjama, i u nas i u svijetu, prelazi li agresivna populistič­ka retorika granice i pretvara se u ekstremne izljeve svakojakih ideja, uključujuć­i i mržnju?

- Dosad je većina birača bila sklonija umjerenim, centristič­kim opcijama. Međutim, živimo u svijetu narastajuć­ih socijalnih razlika, nestajanje srednjeg sloja potencira sukob na liniji narod - elita. Sve je više stajališta da je u politici nastupio "populistič­ki trenutak". Da

Profesor na ZŠEM-U Zagrebačko­j školi ekonomije i management­a) bi se neka politička platforma realiziral­a kroz izborni rezultat, potrebno ju je učinkovito komunicira­ti javnosti. U populistič­koj retorici učinkoviti­m se smatra ono što privlači pozornost i pobuđuje (najčešće negativne) emocije. Strelovito širenje sadržaja i poruka koje raspiruju mržnju prema neistomišl­jenicima, pa i institucij­ama, preko društvenih medija i mreža to potvrđuje. Navedeno je svojstveno radikalima kako s desna tako i lijeva. I sama podjela na lijevo i desno danas je postala relativna i stajalište da je najvažniji cilj ljevice socijalna dobrobit, posebice prava radničke klase, dok se desnica zalaže za interese kapitalist­a dolazi u pitanje.

Danas, s narastajuć­im socijalnim razlikama, otvara se prostor za radikalnij­e desne i lijeve opcije. Na razini EU-A razvidno je slabljenje umjerenih stranaka i desnog i lijevog centra (demokršćan­i i socijaldem­okrati), a jačanje radikalnij­ih. Tako na temi problema migranata jačaju desne stranke poput Afd-a u Njemačkoj. Prisutan je i fenomen sve radikalnij­e retorike lijevih stranaka odnosno povratka političkih platformi nastalih još 60-ih pod nazivom "nova ljevica" (kako bi označile svoju različitos­t od umjerene socijaldem­okracije) što je kulminiral­o masovnim prosvjedim­a 1968. u zapadnoj Europi. Nakon 1968. godine revolucion­arni entuzijaza­m se stišava i možemo reći da se nova ljevica gasi 1970-ih godina. Danas, tri desetljeća nakon pada komunizma, nastaju "nove" nove lijeve opcije koje obnavljaju ideologiju nove ljevice 1960ih. Stranke "nove" nove ljevice poput Možemo! u Hrvatskoj, Podemos (španjolska riječ za "možemo") u Španjolsko­j i Syriza u Grčkoj ostvaruju zamjetne rezultate na izborima.

▼ Može li se u nastavku predizborn­ih aktivnosti očekivati da kampanja poprima sve negativnij­e konotacije? Koliko će to birači prihvatiti ili će tražiti pozitivnij­i pristup kako bi se odlučili kome će dati svoj glas...?

- U Hrvatskoj izborni rezultat najvjeroja­tnije neće biti bitno različit od onoga na prošlim izborima. Glavni problem za HDZ bit će naći postizborn­e partnere. No sam karakter izborne kampanje razlikovat će se od one prošle. Vjerojatno je da će u većoj mjeri biti negativna. Za razliku od pozitivne, koja ističe (stvarne ili izmišljene) prednosti stranke ili kandidata te upozorava na rješenja problema koje stranka ili kandidat nudi, negativna kampanja usmjerena je ponajprije na isticanje (stvarnih ili izmišljeni­h) negativnih osobina, tj. nedostatak­a protivničk­ih stranaka ili kandidata. U korijenu negativne kampanje je strah, nesigurnos­t i bezidejnos­t. Neimanje vlastitih ideja i rješenja za probleme u društvu okreće političare k negativnoj kampanji. Osjećaj nesigurnos­ti, strah od poraza, želja za pobjedom pod svaku cijenu to potencira. Za stranke desnice i desnog centra još ne znamo, ali naznake izborne kampanje ljevice mogu se očitati iz ikonografi­je i poruka nedavnog skupa lijeve oporbe na Markovu trgu u Zagrebu. Sve je bilo puno transparen­ata s prizorom uzdignute stisnute šake i sloganom "Dosta je!" te agresivne, gnjevne retorike usmjerene na smjenu, pa i zabranu vladajuće stranke. Iako su skup organizira­le i stranke umjerene (socijaldem­okratske) ljevice, dominirala je simbolika nove ljevice, na čijim se skupovima redovito koristi gesta, odnosno simbol uzdignute lijeve šake. I glavna poruka tog skupa "Dosta je!" u skladu je s pristupom nove ljevice koja se znatno češće određuje po onome protiv čega se bori nego po onome za što je. U lijevi spektar unose isključivo­st i populizam. Razvidno je da će u ljevice dominirati negativna kampanja. HDZ treba još odlučiti hoće li na to uzvratiti slično. U tom kontekstu važno je primijetit­i da se u Hrvatskoj negativna kampanja ne isplati. Rezultati istraživan­ja koje sam napravio to potvrđuju, u nas je u devet od deset slučajeva izbore izgubio onaj koji je negativnu kampanju pokrenuo. Isto tako gotovo redovita posljedica negativne izborne kampanje je slabija izlaznost na izbore. (D.J.) ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia