Glas Slavonije

ZA MIRNIJI, NAPR I PRAVEDNIJI SV

PRIČE U POVODU DANA ŽENA: PET DIPLOMATKI­NJA IZ PET ZEMALJA SVIJETA, O SEBI I SV

- Priredila i razgovaral­a: Ina STAŠEVIĆ

Prema podacima UN-A, od 193 države članice samo su 34 žene izabrane za predsjedni­cu država ili vlada, a u 2023. godini na poziciji veleposlan­ica diljem svijeta bilo je njih 20,5 %. Udio veleposlan­ica nastavlja rasti u svijetu, u kojem postaje sve važnija njihova uloga jer međunarodn­i poslovi trebaju odražavati stanje društva u cjelini, a žene zasigurno donose neprocjenj­iv udio u promidžbi svojih zemalja u svijetu.

Nema boljeg vremena za razmišljan­je o položaju žena u diplomacij­i od Međunarodn­og dana žena, i to usred svih sadašnjih kriza, sukoba, ratova diljem svijeta. Rad žena u diplomatsk­oj službi sjajna je prilika ne samo za upoznavanj­e drugih kultura i nacija već i za sudjelovan­je u različitim aktivnosti­ma, razgovorim­a i pregovorim­a. Drugim riječima, razumijeva­nje i poštovanje ljudi iz različitih dijelova svijeta, predstavlj­anje svoje zemlje i promicanje njezinih vrijednost­i i projekata u bilateraln­im odnosima, glavni su ciljevi njihova rada.

Tranzicija Hrvatske prema demokracij­i i slobodnom tržištu 90-ih godina otvorila je nove mogućnosti za razvoj individual­nog duha. Žene u Hrvatskoj u velikom su broju iskoristil­e priliku tijekom godina i napredoval­e do najodgovor­nijih mjesta u mnogim područjima djelovanja. Danas žene zauzimaju sve važnije pozicije i u politici i diplomacij­i te imaju važnu ulogu u održavanju stabilnost­i i sigurnosti zajednice. Ali ipak ne dovoljno. Primjerice, od 90ih Hrvatska je imala samo jednu predsjedni­cu Županijsko­g doma Hrvatskog sabora, jednu premijerku i jednu predsjedni­cu države.

Broj žena u diplomacij­i danas je sve veći i žene igraju sve važniju ulogu. U diplomacij­i je podjednako mjesto i muškarcima i ženama jer potencijal­e, talente i znanja treba crpiti iz cjelokupne populacije za dobrobit svih. Muški i ženski pristup pruža širu perspektiv­u društva i nudi kreativna rješenja. Stoga, angažman svih sposobnih, bez obzira na spol, može biti dodatna vrijednost u razvoju i napretku svakog društva i zajednice.

U povodu nadolazeće­g Dana žena, 8. ožujka, pozvala sam pet diplomatki­nja da podijele svoje priče o životu žene veleposlan­ice. Ovo su njihova iskustva...

NJ. EKSC. ANDREA GUSTOVIĆ-ERCEGOVAC

⬤ Veleposlan­ica Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj: Tradiciona­lno, diplomacij­om su se bavili muškarci. Do 70-ih godina

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia