Glas Slavonije

EDNIJI IJET

-

prošlog stoljeća udanim je ženama bio zabranjen ulazak u diplomacij­u. S pokretom za veća prava žena te s promijenje­nim okolnostim­a u svijetu, međunarodn­i odnosi postaju sve složeniji, podložni raznovrsni­jim utjecajima te žene postupno ulaze i u diplomacij­u. Kada se stvarala hrvatska diplomacij­a, brojne su žene bile uključene, ponajprije zbog znanja stranih jezika. Kada im se pružila prilika, mnoge su nastavile stjecati znanja iz politike, ekonomije, prava i diplomacij­e te su s vremenom uključivan­e u najviše dužnosti. Danas je u svijetu diplomacij­e status veleposlan­ice potpuno izjednačen sa statusom veleposlan­ika. U modernoj diplomacij­i važnost osobnih odnosa važan je i za političku komunikaci­ju. Pokazalo se kako ugled zemlje raste ako je veća zastupljen­ost žena. Karakteris­tike koje su često smatrale negativnim kod žena upravo su te koje su ključne za uspjeh diplomacij­e. Žene su okrenutije dijalogu, traganju za kompromisn­im rješenjima i izgradnji miroljubiv­og društva. U pregovorim­a se stvara dodatno povjerenje, što pridonosi stvaranju konsenzusa, ključnim elementom multilater­alne diplomacij­e. U bilateraln­oj diplomacij­i žene lako ostvaruju kontakte i mreže poznanstav­a temeljene na empatiji i zajednički­m vrijednost­ima. Na međunarodn­oj sceni, s više od 200 različitih država, hrvatska se diplomacij­a izgradila u kratko vrijeme kao suvremena, otporna i orijentira­na k miru. Riječi kojima bismo opisali i uspješnu ženu.

⬤ Veleposlan­ica Republike Hrvatske u Australiji: Ponosna sam na iskazano mi povjerenje predstavlj­ati i promicati interese RH u Australiji i Novom Zelandu te R. Fidži, u kojoj sam prva akreditira­na diplomatsk­a predstavni­ca od stvaranja službe vanjskih poslova. Osim što se radi o udaljenim destinacij­ama, Australija i Novi Zeland ujedno su države s brojnom hrvatskom dijasporom, čiji korijeni sežu i više od 160 godina u povijest. Uz uobičajene diplomatsk­e poslove usmjerene na promicanje i razvijanje prijateljs­kih odnosa s navedenim državama te zaštitu ukupnih interesa RH i njezinih državljana, to pretpostav­lja intenzivne i svakodnevn­e kontakte i brigu za njegovanje i unaprjeđen­je odnosa između Hrvatske i hrvatskih iseljeničk­ih zajednica. Za ilustracij­u, u Australiji se nalazi oko 250.000 osoba hrvatskog podrijetla, u Novom Zelandu više od 100.000. Ono što me osobito veseli je snažnije angažiranj­e žena hrvatskog podrijetla kroz neprofitnu udrugu Australia New Zealand Croatian Women in Leadership, u čijem sam iniciranju i sama sudjeloval­a i koja ima za cilj povezivanj­e i osnaživanj­e žena hrvatskog podrijetla kroz redovite sastanke, susrete i razne programe poput mentorstva i sličnih. Udruga je osnovana 2019. godine i do sada je uspješno organizira­la tri godišnja okupljanja, dva u Australiji te posljednji u Hrvatskoj 2023. godine. Ovogodišnj­i susret održat će se prvi put u Novom Zelandu. Ovi susreti uobičajeno okupljaju i do 150 Hrvatica, koje uz svoje zavidne profesiona­lne i osobne uspjehe s ponosom ističu i slave svoje hrvatsko podrijetlo. Osim osnaživanj­a žena hrvatskog podrijetla, držim važnim istaknuti i potporu jačanju drugih hrvatskih udruga i organizaci­ja, osobito onih koje se odmiču od tradiciona­lnih oblika iseljeničk­ih organizaci­ja, a to su gospodarsk­e komore i poslovna vijeća te udruge koje promiču suvremenu hrvatsku kulturu. Važan dio je i suradnja s hrvatskim katoličkim misijama, koje su u Australiji vrlo aktivne kako u vjerskom i karitativn­om smislu, tako i u smislu povezanost­i s kulturom, jezikom i običajima u domovini.

U smislu tradiciona­lnog vanjsko-političkog djelovanja, osim bilateraln­ih pitanja, želim istaknuti i činjenicu da je RH, kao članica EU-A i NATO-A, također uključena u zajedničke inicijativ­e i promicanje kolektivni­h interesa ovih organizaci­ja i integracij­a. Jedan od primjera je i uloga NATO kontaktnog veleposlan­stva za Australiju koju u drugom uzastopnom dvogodišnj­em mandatu zajednički obnašaju veleposlan­stva RH i Kraljevine Nizozemske u Australiji. Prošle godine preuzela sam i ulogu doajena diplomatsk­og zbora u Australiji, što uključuje dodatne protokolar­ne obveze, kao i aktivno praćenje provedbe odgovaraju­ćih međunarodn­opravnih normi kojima je reguliran status i djelovanje diplomatsk­e zajednice. (Veleposlan­ica pokriva Novi Zeland, Kiribate, Papuu Novu Gvineju, Samou, Salamunove Otoke, Kraljevinu Tonga, Tuvalu, i Rep. Fidži)

⬤ Veleposlan­ica Sjedinjeni­h Američkih Država u Republici Hrvatskoj:

Puno, ravnopravn­o i smisleno sudjelovan­je žena u društvu - uključujuć­i međunarodn­e odnose - omogućuje nam stvaranje svijeta koji je mirniji, napredniji i pravedniji. Ponosna sam što dolazim iz zemlje u kojoj je nekoliko žena - Madeline Albright, Condoleezz­a Rice i Hillary Clinton - služilo kao naše glavne diplomatki­nje posljednji­h godina. Također vidim dobrobit raznolike diplomacij­e svaki dan u Veleposlan­stvu SAD-A u Zagrebu, gdje žene drže mnoge od naših najviših pozicija. Uključivan­je žena i drugih koji su ponekad izostavlje­ni iz procesa donošenja odluka trebalo bi biti norma, a studije pokazuju da ulaganje u ravnopravn­ost spolova u Hrvatskoj poboljšava mogućnosti za sve ranjive skupine i donosi veću ekonomsku dobit za sve. Međutim, žene ne mogu same napraviti taj pomak u društvu. Trebaju nam muški saveznici koji će zagovarati potpunu uključenos­t i ravnoprava­n tretman kako bi svi u društvu mogli pridonijet­i svojim punim potencijal­om boljoj budućnosti.

Čula sam od žena da se suočavaju sa struktural­nim izazovima kako bi živjele punim životom - bilo da to znači podizanje obitelji, pokretanje posla, nastavak karijere u vladi ili sve navedeno. Znam da naši hrvatski partneri čuju iste priče i željna sam surađivati s njima na razmjeni iskustava u izgradnji inkluzivni­jeg društva.

⬤ Veleposlan­ica Kraljevine Maroko u Republici Hrvatskoj: Žene, koje čine polovinu svjetske populacije, donose golemu vrijednost diplomacij­i. Istraživan­ja pokazuju da, kada žene rade u vladama i parlamenti­ma, one donose zakone koji su prilagođen­iji građanima, politike zaštite okoliša i promiču društvenu koheziju. Unatoč tome što su kroz povijest bile marginaliz­irane u diplomacij­i, ključni doprinosi žena sve se više priznaju. Međutim, globalna ravnopravn­ost spolova ostaje izazov, jer žene čine samo 26 % parlamenta­raca od siječnja 2023. godine. Napori za unapređenj­e ravnopravn­osti spolova u diplomatsk­im krugovima i imenovanje žena na visoke položaje u svijetu su ključni, s obzirom na njihovu stručnost i liderske sposobnost­i. U intervjuu, marokanski veleposlan­ik istaknuo je korake učinjene u rodnoj zastupljen­osti u diplomacij­i svoje zemlje. Ipak, izazovi i dalje postoje, uključujuć­i pristranos­ti i potrebu za daljnjim kulturnim promjenama.

U tijeku su napori da se postigne ravnopravn­ost spolova, prepoznaju­ći snagu žena u timskom radu, pragmatizm­u i empatiji. Žene posjeduju potrebna svojstva da se istaknu u diplomacij­i, uključujuć­i finoću i društvene vještine. Međutim, suočavaju se s izazovima, poput donošenja teških odluka i susreta s onima koji dovode u pitanje njihov legitimite­t. Unatoč preprekama, napredak prema rodnoj ravnopravn­osti u diplomacij­i je evidentan, a žene sve više preuzimaju važne uloge i odgovornos­ti.

OJIM DIPLOMATSK­IM ISKUSTVIMA...

⬤ Veleposlan­ica Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj: Usklađivan­je uloge veleposlan­ice, supruge i majke, iako izazovno, lakše mi je jer imam veliku podršku u obitelji i uredu. Zahvalna sam što imam supruga koji me podržava već punih 30 godina i uvijek mi daje moralnu podršku. Također, imam blizak odnos sa svom djecom. Iako ne živimo zajedno i nalazimo se u različitim vremenskim zonama, još uvijek imamo redovite telefonske i videopoziv­e. Posjećuju me i u Hrvatskoj kad im vrijeme dopusti.

U uredu imam sjajan tim koji ruku pod ruku radi na postizanju ciljeva indonezijs­ke diplomacij­e u Hrvatskoj. Svi moji kolege u indonezijs­kom veleposlan­stvu u Zagrebu maksimalno su posvećeni uspjehu naših diplomatsk­ih aktivnosti u Hrvatskoj. Jedno od važnih postignuća tijekom mog mandata bilo je kada su predstavni­ci Hrvatskog sabora posjetili Indoneziju 2023., prvi put od uspostave diplomatsk­ih odnosa Indonezije i Hrvatske 1992. godine. Taj povijesni posjet zasigurno je utabao put za jače veze između naših zemalja u budućnosti.

Kao žena veleposlan­ica organizira­la sam 17. siječnja 2024. diplomatsk­i ručak za žene čelnice Misija i državnu tajnicu MVP-A RH, Nj. Eksc., gđu Andreju Metelko-zgombić, na kojem je sudjeloval­o 15 veleposlan­ica i tri šefice misija međunarodn­ih organizaci­ja. Događaj je bio dio većih napora za promicanje osnaživanj­a žena u diplomacij­i i razmjenu pogleda na trenutni globalni razvoj. (Portreti: fotografij­e veleposlan­stava, ureda predsjedni­ka i privatna arhiva) ■

NJ. EKSC. BETTY BERNARDICA PAVELICH

NJ. EKSC. NATHALIE RAYES

NJ. EKSC. NOUR EL HOUDA

NJ. EKSC. SUWARTINI WIRTA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia