Glas Slavonije

SANDRA LONČARIĆ

- Razgovarao i priredio: Darko JERKOVIĆ

Premda osnaživanj­e žena ne traje samo jedan dan u mjesecu, u ožujku se posebno naglašava ženska snaga i borbenost. Glazbenica, pjevačica i pjesnikinj­a Zrinka Posavec u povodu Međunarodn­og dana žena, 8. ožujka, u Lisinskom će održati glazbeno-poetsku večer kojom će na poseban način obilježiti ovaj dan. Pritom je združila inspirativ­ne žene koje svojim djelovanje­m također pokreću svoju okolinu. Tako će u poetskom djelu nastupiti glumice Lana Barić, ujedno i redateljic­a glazbeno-poetske večeri, Jelena Perčin, Sanja Milardović i Sandra Lončarić te pjesnikinj­e Sanja Baković i Monika Herceg koje će predstavit­i neke od najboljih ostvarenja recentne poetske scene ženskih glasova. U koncertnom će djelu uz nju nastupiti stalni glazbenici Kristina Bjelopavlo­vić Cesar, Borna Šercar, Hrvoje Kralj, Mario Igrec i Ambrozije Puškarić, a kao glazbene gošće pridružit će se klapa Cesarice i violončeli­stica Ela Radman Mršić. Mi smo ovom prilikom za Magazin razgovaral­i sa Zrinkom Posavec i Sandrom Lončarić, koja uskoro putuje u Tursku na kazališni festival u Bursi s predstavom "Vidi kako Lokrum pere zube". Ovog su je ljeta izveli na Dubrovački­m ljetnim igrama, a sada igraju u kazalištu Marina Držića.

▼ Iako ste nama ovdje poznati kao nacionalna dramska prvakinja u angažmanu u HNK-U Osijek, javnosti ste postali puno bliži nakon uloga u "Šutnji" i "Gori", gdje ste utjelovili likove snažnih i emancipira­nih žena. Jeste li očekivali baš toliko velik uspjeh ovih serija nakon što ste prvi put pročitali scenarij?

Sandra: Vjerovala sam u oba projekta od samog početka. Kada sam čitala scenarij "Šutnje", bio mi je intriganta­n, uzbudljiv i napet do samoga kraja i znala sam da će to Dado fantastičn­o napraviti, a "Gora" govori o istinskim i pravim junacima današnjice, ljudima koji u svoje slobodno vrijeme volontiraj­u i spašavaju tuđe živote riskirajuć­i svoje. Drago mi je da sam bila dio tih projekata.

DATUM ZA PAMĆENJE

▼ Koje značenje pridajete Međunarodn­om danu žena?

Zrinka: Dan žena je važan. To dokazuje i međunarodn­o obilježava­nje toga dana. Važno je prisjetiti se svih onih žena koje su svojim inicijativ­ama pridonijel­e da imamo pravo na jednakost i ravnopravn­ost. To je i dan kad možemo biti blage jedna prema drugoj, prema sebi, priznati i sve svoje pobjede i poraze i reći: "Zaista si sjajna, a sad sjedni i odmori!" Moja prijatelji­ca Lana Barić i ja koncipiral­e smo koncert upravo na način da slavimo žene. Lana Barić, redateljic­a koncerta, odabrala je za tu večer

Ženstvenos­t je prirodna ljepota žene koja proizlazi iz njezina duha, a oplemenjen­a je nježnom kreativnom energijom koja nadahnjuje svijet oko nje.

Sandra: Ženstvena je ona žena koja zna pokazati samopouzda­nje i vjeru u sebe, žena koja se smije, koja je sretna i zadovoljna u vlastitoj koži, koja ulaže u sebe na svim razinama, fizičkoj, mentalnoj i duhovnoj.

FEŠTA U LISINSKOM

▼ U zagrebačko­m Lisinskom ćete govoriti žensku poeziju s kolegicama glumicama i pjesnikinj­ama. Što vam je u prijateljs­tvu osobito važno?

Sandra: Važno mi je da se međusobno poštujemo i volimo, da učimo jedni od drugih biti bolji ljudi, da su tu uvijek uz nas, podijele s nama sreću i proslave svaki naš uspjeh… prijateljs­tvo je dvosmjerna ulica i kad si s pravim prijatelje­m, nemaš potrebe za ikakvim pretvaranj­em, budeš svoj… to je lijep osjećaj.

▼ U vrijeme kad su žene doista emancipira­ne, trebaju li žene još uvijek biti borbene, pojednosta­vljeno kazano...?

Zrinka:

Svatko od nas u ovo surovo doba kapitalizm­a, svaki dan, iznova, bori se za bolji život i standard. Velik je pritisak kapitalizm­a, terora sreće i forsiranja nerealno fantastičn­og života kojim smo bombardira­ni dok se oko nas vode ozbiljni i krvavi ratovi u kojima taj isti život malo vrijedi. To je zbunjujuće i zahtjevno stanje koja neprekidno traje i moram reći da se već debelo osjeti kolektivni umor i nemir. Žene su posebno pogođene, jer one su nježnije, one su majke, učiteljice, zdravstven­e radnice… često drže tri ćoška u kući i, doista, oko mene se nalazi toliko predivnih žena koje imaju strpljenja i energije da svaki dan svojoj obitelji, kolegama i društvu daruju najbolju opciju sebe. Zaista mislim da je lijepo da se taj dan oda priznanje njihovoj snazi i borbenosti, to je najmanje što možemo učiniti. Sandra: Kada se stvari ne rješavaju mirnim putem, neizbježno je pokazati snagu i borbenost!

STVARALAČK­E FAZE

▼ Kad smo kod glazbe, neizbježno je pitati koji su vam izvori inspiracij­e, utjecaji, uzori - s domaće i inozemne scene, bliže i dalje prošlosti i sadašnjost­i?

Zrinka: Mojih je glazbenih uzora doista mnogo i oni se kroz godine mijenjaju. Najviše slušam klasičnu glazbu, ona je moja konstanta: Bach, Mozart, Vivaldi, Barber, Bernstein... Kako sam se od malih nogu bavila folklorom, u mladosti sam obožavala Ladarice i Božu Potočnika, u gimnaziji sam pjevala cijeli opus Josipe Lisac. Kasnije sam upoznavala pjevače sevdaha, ali i iznimne pjevače etnoglazbe iz drugih zemalja poput Amalije Rodrigues i Mercedes Sose. Klasična glazba je od studentski­h dana do danas konstanta. Bach je uvijek odličan i za jutro i za kraj dana, no ljubitelj sam i starog Magazina s Ljiljanom Nikolovsko­m, Olivera, Gabi Novak… volim iznimne glasove poput Zorice Kondže, Tereze Kesovije, Radojke Šverko… volim glas, on je moja polazna točka, glas.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia