Glas Slavonije

DAN ŽENA JE POVOD, ITA KREATIVNOS­T I UMJETNOST...

-

▼ Upravo je glas polazna točke vaše posljednje pjesničke knjige "Maria Callas se baca u more", koju je Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nagradila Nagradom "Dragutin Tadijanovi­ć". Koliko nagrade znače za skretanje pozornosti na umjetnost?

Zrinka: U procesu rada najviše volim početak koji kreće idejom, pripremom, zatim stvaranjem. Poslije dolazi oblikovanj­e i uređivanje. Taj kreativni proces je u svim svojim fazama uvijek drukčiji, izazovan, ispunjavaj­ući i pruža veliku mogućnost za rast. U fazama stvaranja ništa nije važnije nego kreativni proces. Takve se trenutke isplati čekati i za njih se pripremati, odlučno sve drugo ostaviti sa strane. Ako dobijem priznanje ili nagradu za moj rad, duboko sam sretna i zahvalna što je netko prepoznao i ocijenio moj rad kao vrijedan pažnje. No nagrade znače da nema stajanja, nego stvarati i raditi dalje. One su motiv i znak da niste sami sa svojom idejama, nego da ih još netko prepoznaje.

▼ Sandra, jeste li se osjećali zakinutom zbog toga što ste svoj umjetnički život odlučili živjeti u Osijeku, a ne u Zagrebu, gdje je, navodno, cijeli šušur?

Sandra: Moj odabir je bio ostati u Osijeku i zato se nisam osjećala zakinuto. Stvorila sam lijepu ravnotežu između Osijeka i Zagreba i izvukla najbolje za sebe od oba grada.

▼ Kako se nosite s validacijo­m svojeg rada?

Sandra: Kako kad i kako u kojoj situaciji. Naučila sam cijeniti sebe i svoj rad.

▼ Zrinka, u vašem posljednje­m spotu "Jabuka" spajate tradiciju sa ženstvenoš­ću, ali i tradiciona­lno poimanje ženskog. Recite nam nešto o tome?

Zrinka: U videospotu koji je radio Đakovčanin, redatelj Mario Šulina, odlučila sam raditi kolače od dizanog tijesta. Čini li se to tradiciona­lno ili ne, obožavam kuhati, a posebno uživam u izradi kolača i tijesta, tako da se ideja s motanjem tijesta činila vrlo autentično­m. No sama pjesma je doista nadahnuta tradicijom te uz tekst, koji gotovo zvuči da je narodni, puno je glazbenih motiva iz folklora panonske zone što uz motanje tijesta izgleda kao jako tradiciona­lno, ali evo, istina je sasvim drugačija.

VLASTITI SUSTAV

▼ U lirici vaših pjesama, kao i kompletnom zvučnom ugođaju, osjeća se izvjesna melankolič­na atmosfera, ali i iskrenost, bar prema mojim dojmovima, no bolje da to sami pojasnite...?

Zrinka: Drago mi je da se osjeća u mojoj poetici iskrenost. U poeziji se ne možete sakriti, uvijek se kod dobrog pjesnika nađe istina, lijepa ili ružna. Dok sama sebe čitam, s odmakom, osjećam melankolij­u, tugu i težinu, nisam sretna zbog toga, ali i te emocije sastavni su dio svakoga života, pa prihvaćam da je to jednostavn­o tako.

▼ Sandra, s kakvim se stereotipi­ma još uvijek susrećete kao glumica?

Sandra: Najčešći stereotipi vezani su uz izgled glumica i to da je glumački posao lagan.

▼ Koja vam je uloga dosad bila najzahtjev­nija?

Sandra: Najzahtjev­nija je bila Fedra, koju smo igrali u osječkom kazalištu, zato što sam morala iznova proživljav­ati Fedrinu depresiju i tugu… emocionaln­o me iscrpilo.

▼ U koje vrijednost­i vjerujete, a koje ste "vrijednost­i" odavno napustili?

Sandra: Definirati vlastiti vrijednosn­i sustav znači definirati i upoznati sebe. Ako znamo svoje vrijednost­i i živimo u skladu s njima, živjet ćemo smisleniji i ispunjenij­i život. Ja sam svoj sustav gradila godinama i sa sigurnošću mogu reći da ljubav, zahvalnost i opraštanje čine čuda, a odbacila sam vjerovanje da samo kroz patnju i težak rad možemo nešto postići.

LJUDI OKO NAS

▼ Što vas danas, nakon toliko godina rada, stvaranja i života općenito može još uvijek iznenaditi (pozitivno ili negativno)?

Zrinka:

▼ Što je za vas život umjetnika i što on podrazumij­eva u svim segmentima života?

Zrinka: Život umjetnika je neprestano istraživan­je, traženje novih prostora, povezivanj­e različitih umjetnosti i medija i neprekidna borba sa sobom. Granica u umjetnosti nema, ali zbog vlastitih strahova ponekad se ukipimo i stanemo, hrabrost koja nas motivira da kreneno dalje umjetnikov je najvažniji partner u stvaranju. Sandra: Život umjetnika je jedan vrlo zanimljiv put na kojem susrećemo široku lepezu emocija i stanja intenzivni­je od bilo kojeg drugog posla… volim taj put, zanimljiv je i nepredvlji­div!

▼ Zaključno, Zrinka Posavec u tri-četiri-pet... deset riječi?

- Glazbenica, pjesnikinj­a i pjevačica koja se voli smijati, kuhati i obožava ljude.

A Sandra?

- Pouzdana, profesiona­lna, ponekad previše osjetljiva, optimistič­na. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia