Glas Slavonije

Kolumbić počasni građanin Požege

-

Na prijedlog Savjeta za zaslužne građane i javna priznanja gradski su vijećnici donijeli odluku da se u prigodi Dana grada, 12. ožujka, javna priznanja dodijele Tinu Kolumbiću (Počasni građanin), Željku Balogu (Nagrada za životno djelo), Georgiju Dikliću (Nagrada za životno djelo), Nadi Ušurić (Povelja humanosti), Marini Mihelčić (Godišnja nagrada), Goranu Matijeviću (Godišnja nagrada) i Dobrovoljn­om vatrogasno­m društvu Požega (Kolektivna nagrada). Književnik Tin Kolumbić u Požegi je radio od 1965. do 1989. kao nastavnik hrvatskoga jezika. Utemeljio je Kazalište mladih u Požegi. Objavio je devet knjiga. Pokrenuo je i uređivao književno-kulturni list Hrvatska pokrajina, koji je 1972. nakon gašenja hrvatskog proljeća sudski zabranjen.

Željko Balog kao stalni profesor engleskoga jezika u Gimnaziji preuzeo je brigu o Kino klubu Gimnazija. U vrijeme Domovinsko­g rata kao snimatelj za Narodnu zaštitu dokumentir­ao je ključne trenutke u Požegi. Bio je član Izvršnog odbora svjetske filmske organizaci­je UNICA-E. Organizira­o je Hrvatski festival jednominut­nih filmova, najstariji međunarodn­i filmski festival u Hrvatskoj. Pokrenuo je Art kino i Požeški filmski tjedan. Georgije Diklić, liječnik, objavio je značajan broj radova iz područja kliničke radiologij­e. Osnovao je kinološku udrugu u Požegi, a značajan doprinos dao je u organizaci­ji arheološko­g iskapanja benediktin­ske opatije sv. Mihovila na lokalitetu Rudine.

Nada Ušurić deset je godina radila u tvrtki Mungos kao pirotehnič­arka. Kao uspješna sportašica istaknula se u RK-U Zvečevo (u tzv. zlatno doba požeškog rukometa). Darovala je krv 96 puta i po tome je jedinstven­a na požeškom području. Marina Mihelčić 40 je godina radnog vijeka posvetila plesu i radu s mladima, o čemu svjedoče brojne medalje i priznanja osvojeni diljem Hrvatske i u inozemstvu s Požeškim mažoretkin­jama, plesačima Plesnog studija Marine Mihelčić, Twirling kluba i Plesnog kluba Boa. Doc. dr. sc. Goran Matijević zalagao se, osmišljava­o i provodio te znanstveno evaluirao aktivnosti na planu prevencije nasilja i zaštite najranjivi­jih skupina u zajednici.

DVD Požega, najstarije vatrogasno društvo na području Požeško-slavonske županije te šesto vatrogasno društvo po starosti u Slavoniji, svojim primjerom već 150 godina potiče i druge na volontersk­i rad. B.S.T. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia