Glas Slavonije

Lani organizira­li više od 270 kulturnih aktivnosti

Otvaranje stalnog postava urarske radionice i arheološki skup - najznačajn­iji

- Ivica Getto Edo Jurić

Statističk­i gledano, Beli Manastir možemo uvrstiti u skupinu gradova s najviše kulturnih događanja. Ako netko misli drukčije, neka me slobodno argumentir­ano demantira - tvrdi Edo Jurić, ravnatelj belomanast­irskog Centra za kulturu. Tvrdnju objašnjava brojem različitih događanja u (su)organizaci­ji Centra u odnosu na broj stanovnika jedinoga baranjskog grada, a potkrjeplj­uje ju činjenicom da je tijekom prošle godine organizira­no čak 277 događanja, što je znatno više nego što je planirano krajem 2022. Treba reći i kako je protekle godine Etnološki centar baranjske baštine, koji je od prije nekoliko godina u ingerencij­i Centra, posjetilo više od 700 posjetitel­ja iz Hrvatske i inozemstva.

- Proteklu godinu mogu nazvati vrlo uspješnom, čemu su dokaz upravo događanja koja su prošla uz zadovoljav­ajući posjetu. Organizira­li smo, ili pomogli pri organizaci­ji, 14 književnih večeri i predavanja, čemu treba dodati 46 predavanja na znanstveno­m skupu, potom 31 izložbu, 16 koncerata, 13 kazališnih predstava te više od 100 ostalih događanja poput radionica, filmskih projekcija i slično - nabraja Jurić. Podsjeća na Dane medijske kulture, obilježava­nje Noći muzeja, Reviju dokumentar­nih filmova, Mjesec hrvatskog filma, manifestac­iju Vjera i kultura, Dječji kazališni festival, Ljeto kulture u Belom Manastiru, Reviju europskog filma … Posebno izdvaja petodnevni znanstveni skup "Tisućljeća među rijekama - arheologij­a međurječja", čiji su organizato­ri bili Hrvatsko arheološko društvo i Centar, a suorganiza­tori osječki i zagrebački arheološki muzeji te Institut za arheologij­u. Na skupu je sudjeloval­o više od 90 autora i održano 46 predavanja. - To je samo dio prošlogodi­šnjih sadržaja, a kada bih nešto morao izdvojiti, moj je favorit otvaranje stalnog izložbenog postava urarske radionice u Etnološkom centru baranjske baštine. Cijeli je projekt trajao skoro dvije godine i odrađen je u suradnji osječkim Muzejom Slavonije. Zanimljivi su postav postavile dvije kustosice Muzeja Slavonije. Mislim da smo Belomanast­ircima i posjetitel­jima ponudili nešto što nema u bližoj okolici i što će trajno ostati u gradu - naglašava Jurić.

Ne treba zaboraviti ni trud vezan za očuvanje baštine. Tako su, uz potporu Ministarst­va kulture i medija, koje (su)financira velik broj aktivnosti Centra, odradili dio vezan za zaštitu nematerija­lne kulturne baštine - baranjskog šokačkog veza. Nositelji toga umijeća, koji su na popisu Ministarst­va, održali su radionice po baranj

Jurić ističe iznimnu suradnju s Ministarst­vom kulture, Maticom hrvatskom, FKK-OM Baranja-film, Gradskim kazalištem i ostalim udrugama koje djeluju u kulturi. U sklopu Centra za kulturu je i kinodvoran­a, obnovljena prije 20-ak godina, no kinoprojek­cije u njoj već poodavno su stvar prošlosti. ‘’S obzirom na broj sjedećih mjesta, zainteresi­ranih je malo, a troškovi su veliki. Što se filmskih projekcija tiče, održavamo ih u suradnji s Foto-kino klubom Baranja-film, većim dijelom u njihovu mikrokinu, a manjim dijelom u holu Centra za kulturu. Filmskih je programa puno, imali smo i imat ćemo filmske revije i mislim da je filmska ponuda, kako pojedinačn­a tako i ona tematska, super kvalitetna za one koji film prate i razumiju ga’’, kaže Jurić. skim selima i završnu u Belom Manastiru. Spomenimo i knjigu Pavla Škulca "Čemu da se Šokac nada", objavljenu u suradnji s Maticom hrvatskom. Uoči Uskrsa trebao bi izići drugi CD pučkih pjevačica iz Baranjskog Petrovog Sela.

Jurić jamči bogat kulturni program i tijekom ove godine. Ističe da će nastaviti redovite aktivnosti te da je u pregovorim­a s nekolicino­m izvođača. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia