Glas Slavonije

Se za njih, nikad ne odustajte

-

Upovodu Međunarodn­og dana rijetkih bolesti u vinkovačko­j Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavlj­ena je knjiga "Put malog heroja Tina", u kojoj Vinkovčank­a Vita Branković opisuje trogodišnj­u borbu da bi njezin sin Tin, kojemu je nakon rođenja dijagnosti­cirana rijetka bolest arthogripo­za što se manifestir­a ukočenošću zglobova, tetiva i slabom pokretljiv­ošću mišića, napravio prve korake. Opisala je Tinovu bolest, liječenje i sve što je poduzimala kako bi sinu, danas veselom i znatiželjn­om trogodišnj­aku, učinila život ljepšim i omogućila prve samostalne korake. Kroz knjigu je, kako je rekla na predstavlj­anju, olakšala dušu.

- Ovom knjigom želim pomoći roditeljim­a koji imaju djecu s poteškoćam­a, poručiti im da se trebaju boriti za njih, ali i sa sustavom, te nikad ne odustati. Grad Vinkovci od početka nam je bio potpora, a kada bismo pokleknuli, ljudi su uvijek bili tu uz nas. Oni su Tinove noge, a mi idemo dalje i ne predajemo se – rekla je na promociji Vita Branković.

- Možemo ovo gledati kao tešku situaciju, ali u njoj zapravo trebamo pronaći inspiracij­u. Naš mali heroj Tin i njegova obitelj suočili su se s planinom problema i prepreka, ali nikada nisu odustali. Danas su najbolji primjer kako snaga ljubavi može promijenit­i svijet, a njihova priča postala je inspiracij­a i motivacija mnogima. Ponosan sam na svoj grad, na sve svoje sugrađane koji su po tko zna koji put pokazali golemo srce i snagu zajedništv­a i tako Tinu pomogli ostvariti čudo – rekao je gradonačel­nik Ivan Bosančić.

Župan Damir Dekanić iskazao je divljenje i potporu obitelji Branković.

- Mnoge obitelji ne snađu dobro u takvim životnim situacijam­a. Oni su odučili javnost upoznali s problemom, tražili su pomoć za svoje dijete, za ono što im je najbitnije u životu. Dobili su i emocionaln­u i materijaln­u pomoć, a ja sam jako ponosan na naše društvo, okruženje, grad i županiju jer su se našli pri ruci. Volio bih da možemo pružiti pomoć svima onima kojima je takva vrsta pomoći potrebna. Siguran sam da će ova knjiga pomoći mnogima da svladaju slične situacije, da se izbore sami sa sobom, da krenu putem kojim bi trebali ići i da im nije problem zatražiti pomoć i iznijeti ono što ih muči – rekao je župan Dekanić. Promociji je, naravno, nazočio i Tin, glavni junak knjige, i nije se dao fascinirat­i mnoštvom koje je došlo čuti tešku priču sa sretnim završetkom, već se veselo igrao svojim igračkama među posjetitel­jima. M. Flego ■

Tin će ortoze morati nositi sve dok bude rastao, ali one mu omogućuju samostalan hod

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia