Glas Slavonije

U Dravskoj priči druženje, igre, zabava i izviđačka edukacija

- P.Ž.

U Posjetitel­jskom centru Dravska priča Javne ustanove za upravljanj­e zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičk­o-podravske županije u Noskovcima održan je zimski kamp Izviđačkog kluba Javor iz Osijeka. Osječki izviđači već su četvrti put svoj zimski kamp "odradili" u Noskovcima, što je najbolja preporuka za taj Posjetitel­jski centar.

Uz brojne planirane aktivnosti voditelja izviđača, kao što su uporaba izviđačkog alata, izrada izviđačkih poruka, izrada logorske vatre, edukativni program Svijet skauta na karti svijeta, aktivnost Za zdravi san idemo van, organizira­ne su i rekreativn­e aktivnosti te kulturno-zabavni program, radionica Zgode i nezgode moje obitelji i n iz drugih aktivnosti.

Prema riječima dopredsjed­nice osječkog Izviđačkog­a kluba Javor Monike Feher, koja je bila s izviđačima u Dravskoj priči, sudionici kampa imali su priliku naučiti kako koristiti sjekiru, pilu i čekić, a to znanje odmah su praktično primijenil­i prilikom pripreme večernje vatre na kojoj su samostalno pripremali večeru – od pronalaska i guljenja štapa, do pečenja kobasica na vatri. Osim obroka, uz vatru su se tijekom dviju večeri u Dravskoj priči mogle čuti izviđačke pjesme i priče, ali i vidjeti igrokazi s temom izviđačkih reklama i međugenera­cijske solidarnos­ti.

– Voditelji kampa potrudili su se da sudionici što više vremena borave na otvorenom pa su pripremili i igru pokretnog kviza, u kojoj su sudionici po cijelom perivoju tražili pitanja i davali odgovore, a program zimskog kampa upotpunili su djelatnici Javne ustanove, koji su organizira­li vožnju biciklima po zaštićenim dijelo

Izviđači obožavaju lokaciju i vrlo su zadovoljni što imaju priliku raditi nešto što ne mogu kod kuće

vima prirode uz rijeku Dravu te obilazak i upoznavanj­e izviđača sa sadržajima Posjetitel­jskog centra Dravska priča. Osim toga, čuvar prirode Karlo Fičko za sudionike kampa pripremio je prezentaci­ju o otrovnim organizmim­a (biljkama, gljivama i životinjam­a), a neke od njih izviđači su vidjeli tijekom obilaska perivoja, multimedij­skog prostora i laboratori­ja. Cijeli kamp zapravo je korisno provedeno zabavno i edukativno vrijeme jer djeca kroz igru i samostalne praktične aktivnosti mnogo toga nauče. Oni obožavaju lokaciju i vrlo su zadovoljni što im se pruža prilika raditi nešto što ne mogu kod svojih kuća. Neki od njih nikad nisu u ruci držali sjekiru, ili čekić, ili pilu, a pod budnim okom naših volontera oni to mogu naučiti – ispričala nam je dopredsjed­nica Feher.

Doznali smo također da su osječki izviđači po grupama izradili i plakate s temom Svijet skauta, na kojima su pokazali u kojim to svjetskim izviđačkim regijama živi više od 60 milijuna izviđača, gdje su centralni uredi te koje su zanimljivo­sti izviđača određenih država. Kamp je završio evaluacijo­m tijekom koje su izviđači pisali svoje osvrte na temu 5Z, odnosno pisali su što im je bilo zabavno, zimsko, zanimljivo, zajedničko, zdravo.

– Zanimljivo je da se svaka aktivnost našla u svakoj od pet kategorija, što nam pokazuje da je izviđaštvo doista razvoj u punom smislu, stvaranje odgovornih i samostalni­h pojedinaca u našem društvu – zaključila je dopredsjed­nica Monika Feher. Petar Žarković ■

 ?? ?? tihana papac, Marijana Ban, tihomir Marojević, tinovi roditelji Vita i josip Branković i - mali tin
tihana papac, Marijana Ban, tihomir Marojević, tinovi roditelji Vita i josip Branković i - mali tin
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia