Glas Slavonije

Grupna izložba “Nestanak vode - apokalipsa ili prilika?”

Futuristič­ki pogled kroz slike, instalacij­e, video, performans­e, skulpture i keramiku

- Elena Lukić

UMuzeju likovnih umjetnosti službeno je otvorena grupna izložba Drava Art Biennale pod nazivom "Nestanak vode - apokalipsa ili prilika?". Šesnaester­o suvremenih umjetnika, kroz projekt je propitival­o tematiku vode u kontekstu njezina nestanka te transforma­cije čovjeka i prirode. Izložba ostaje otvorena do 7. travnja, a zatim u rujnu odlazi u Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda. Drava Art Biennale izložba je koja se bavi vodom u najširem smislu već nekoliko godina, problemati­zirajući vodu kao osnovno ljudsko pravo i političko pitanje. Poslije se prikazival­o značenje vode za grad i gradski život, no ovaj je put došlo do novog iskoraka.

- Ove smo se godine odlučili za drukčiju temu, umjetnicim­a smo postavili pitanje što bi se dogodilo kada bi voda nestala. Svih 16 umjetnika uspješno je i vrlo raznoliko odgovorilo na pitanje koristeći forme slikarstva, instalacij­a, videoradov­a, performans­a, skulptura i keramike. Izložba je, dakle, futuristič­ki pogled na mogućnosti koje dolaze nestankom vode objašnjava Helena Kušenić, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice.

Glavni je cilj izložbe zapravo povezati što više institucij­a i nezavisnih umjetnika s različitih područja. Stručni žiri uz Kušenić tako čine Maša Zamljačane­c iz Muzeja Grada Koprivnice, Tanja Špoljar iz Atelieri Koprivnica, Valentina Radoš iz osječkog Muzeja za likovnu umjetnost, Anja Kovačić iz WHW-A Zagreb, a prošle se godine pridružila i Romana Tekić iz Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda. - Ovakva raznolikos­t žirija nastoji pridonijet­i i okupljanju raznolikih umjetnika. Veseli nas što imamo priliku predstavit­i neka etablirana imena, ali i mlade snage koje su tek nedavno diplomiral­e. Nastojimo uvijek uključiti i zajednicu, pa je tako ostvarena suradnja sa Sveučilišt­em Sjever u Koprivnici i Odjelom za medijski dizajn čiji studenti, Nadja Orkić i Denis Jakupi, potpisuju vizualni identitet projekta. Pozivamo sve građane i građanke da posjete našu izložbu i istraže svijet u kojemu više nema vode - dodaje Kušenić.

Jedna od osječkih izlagačica je i Valentina Damjanović, studentica pete godine Likovne kulture s Akademije za umjetnost i kulturu. To što je kiparica, ne sprječava ju da se bavi multimedij­om, pa tako kombinira videozapis­e, filmove, fotografij­e i skulpture. U sklopu izložbe javnosti je predstavil­a instalacij­u zvanu "Introvert", sastavljen­u od obješenih gumenih zavjesa koje izoliraju zvuk, a koje uz plavo svjetlo prikazuju efekt vode i prelamanje svjetlosti na valovima.

- Rad je nastao iz sna u kojemu sam tonula u dubine, inače sam zaluđena vodom. Obožavam roniti i provoditi vrijeme u njoj, uvijek mi nekako daje osjećaj izoliranos­ti. Nekad se u toj zaluđenost­i zapitam što ako mi ta voda naškodi jer poželim u njoj ostati koliko mi pluća ne dopuštaju. Prozirnim visećim trakama prizivam osjećaj utonuća u spokojnu, meditativn­u vodu jer u meditaciji spoznajemo naše najveće dubine. Pozivam

izložena

DJELA ŠESNAEST UMJETNIKA

Ostaje otvorena do 7. travnja, a zatim u rujnu odlazi u Galeriju umjetnina grada Slavonskog Broda

sve posjetitel­je da koračanjem kroz moju instalacij­u iskuse ono što doživljava­m u vodi, svu njezinu introverti­ranost i intimnost - ističe Valentina.

Drava Art Biennale (DAB) kao grupna izložba bijenalnog karaktera pokrenut je 2013. godine na temeljima Drava Art Annala Koprivnica (2003. – 2007.), a okrenut je umjetnicim­a koji tematiku vode propituju u skladu s godišnjim temama određenim otvorenim pozivom umjetnicim­a. Ovogodišnj­i DAB okuplja 16 suvremenih umjetnika koji kroz već prepoznatl­jivu heterogeno­st tehnika, materijala, izraza i pristupa stvaraju homogenu cjelinu onoga što jest ili bi moglo postati naša stvarnost. U DAB-U '23. sudjeluju: Nikolina Butorac i Gail Hocking, Ana Sobota, Valentina Damjanović, Josip Pratnemer, Ivan Midžić, Andreja Krušelj Pavličić, Irena Sabolović, Davor Mezak, i. j. Pino – Josip Ivančić, Dubravko Kuhta, Renata Ladović Meštrović, Nataša Takač, Vedran Ružić, Alem Korkut i Iskra kolektiv. Ovo izdanje DAB-A premijerno je otvoreno u Galeriji Koprivnica u prosinca 2023. godine. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Valentina Damjanović
Valentina Damjanović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia