Glas Slavonije

Bijelo-plavi unaprijed otpisani, neka sad pokažu pravi inat!

Razumijem ljutnju navijača, ali vjerujem da ćemo imati njihovu podršku, kaže Zekić

- Dalibor Keler

MOŽDA PRITISAK DONESE BOLJU IGRU

Teško nam je sjetiti se kada je i je li uopće jedna utakmica nogometaša Osijeka i Dinama imala ovako eksplozivn­u uvertiru. Ne zbog odnosa dvaju suparnika, već zbog svega što se prošlog tjedna događalo.

Osijek je ispao iz Kupa, što je izazvalo provalu bijesa dijela njegovih navijača. To će već samo po sebi stvoriti napeto ozračje na utakmici, a na sve se nadovezao i ovaj cirkus oko VAR-A i sudačke organizaci­je. U svakom slučaju svi će akteri u nedjelju nastupiti u okruženju pojačanih tenzija. E, sad, koliko je to za osječku momčad dobro ili loše - pitanje je za milijun dolara. Osijek nakon jako dugo vremena u jedan domaći susret ulazi kao izraziti autsajder. Ne zato što je Dinamo toliko jači u ovom trenutku, već zbog situacije u kojoj se nalaze Bijelo-plavi. Samopouzda­nje im je na niskoj razini, suočeni su s gnjevom vlastitih navijača, što je za većinu sasvim novi moment u karijeri, a za mlađu igračku gardu prvo takvo negativno iskustvo.

Lako je rušiti, ali...

No možda je to i trenutak u kojem ćemo saznati tko je zapravo načinjen od materijala koji odgovara ambicijama i zahtjevima NK Osijek. Krize, napetosti i pritisak danas su sastavni dio nogometa. On je odavno prestao biti tek obična igra jer sa sobom vuče teško breme emocija koje treba znati podnositi. I zato će nedjeljni susret biti pravi test za Osijekovu momčad. Ne zbog ovog trenutka, već u smislu budućnosti.

- Svjesni smo svega što se događa oko nas nakon ispadanja od Lokomotive. Puno je negative koja je plod frustracij­a koje su se nakupljale godinama i sad su izišle na vidjelo. Nemam namjeru ulaziti u bilo kakve polemike oko toga, a još manje si smijemo dopustiti upadanje u defetizam. Kada sam se vraćao u Osijek, odluoplaka­li

TABLICA

ku sam donio sa srcem, a ne s razumom, i zato me ništa ne može pokolebati u nastojanju da ovaj klub učinim boljim na rezultatsk­om planu. Jasno da osjećam veliku odgovornos­t za sve što nam se događa jer bio bih idiot kada bih razmišljao na drukčiji način. Radim kvalitetni­je nego u prvom mandatu makar se to zasad ne vidi na igri i rezultatim­a ali nadam se kako će se to vrlo brzo promijenit­i - emotivno je pričao Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka, pa dodao: - Apsolutno razumijem naše navijače, ali nije nikome od nas u klubu lako. Volio bih kada bi se tenzije smirile jer ovaj klub se voli svim srcem kada je dobro i kada je loše. Zajedništv­o nam je u ovom trenutku najvažnije kako bismo izišli iz ove neugodne situacije. Ne znam što bih pametnije rekao u ovom trenutku. Trebamo biti jaki i razumni jer najlakše je sve srušiti, a ponovna izgradnja ide mnogo sporije i teže.

Možda koju riječ o nedjeljnom suparniku - Dinamu. - Dolazi nam najteži mogući protivnik s obzirom na naš trenutak, koji je sada u dobroj formi, a još nedavno su bili u sličnoj situaciji kao što smo sada mi - okruživale su ga sumnje. Dinamo se iz toga uspio izvući zahvaljuju­ći svojoj snazi i kvaliteti, pa se nadam kako ćemo sličan put pronaći i mi.

Glavno pitanje koje je ovih dana u zraku jest kakva će biti reakcija momčadi na sve što se događalo nakon ispadanja od Lokomotive.

- Svi smo raznih karaktera, pa tako i doživljava­mo trenutak kroz koji prolazimo. Meni on nije novost. Rođen sam i odrastao u ovom gradu i jako dobro razumijem njegov mentalitet. No dijelu igrača ovo je posve nova, iznenađuju­ća situacija s kojom se trebaju znati nositi. Mogu ja sad pričati bajke i reći kako su kroz razgovore dečki odreagiral­i dobro, no prava reakcija će se vidjeti na terenu. Ne mogu reći da kod momčadi nema želje i ozbiljnost­i, ali u utakmicama se to ne manifestir­a na pravi način - smatra Zekić.

Kako probiti blokadu?

Mentalna blokada kod igrača je više nego očita, ali veći je problem što se nikako ne uspijeva otkriti njezin uzrok. Dosad je momčad praktično živjela bez nekog pravog pritiska. Možda joj je baš on nedostajao za probijanje te blokade. Vrag će ga znati, možda Osijeku sada sa psihološke strane više odgovara biti autsajder nego favorit. U biti, Bijelo-plave su u tom srazu već svi oni koji nisu njihovi navijači. Međutim, kroz povijest je Osijek znao pobijediti Dinamo u nekim utakmicama u kojima je razlika u kvaliteti bila još izraženije na strani Modrih negoli danas. Zato se ne treba predavati, jer nogomet je ćudljiva biljka koja ti pruži priliku kada se najmanje nadaš. Samo ju treba biti spreman iskoristit­i. - U posljednje vrijeme stvarno primamo prelagane pogotke iz prekida. Suparnicim­a kroz igru dajemo jako malo prilike, a onda pokleknemo na tako jednostava­n način. Frustriraj­uća je ta spoznaja, pa je moramo popraviti jer sigurnost u prekidima donosi stabilnost i samopouzda­nje momčadi u polju - kaže Zekić.

Ipak, veći Osijekov problem je organizaci­ja igre. Premalo je napadačkog "cuga" i rizika u njegovoj igri.

- Kada pričamo o tome, uopće nije važno igramo li s jednim ili dva centralna napadača, već je ključ u tome s koliko igrača dolazimo u završnicu, a u tome je naš problem. Još uvijek se premalo i presporo priključuj­emo napadačima. Radimo puno na tome, u što će se, valjda, konačno uvjeriti i navijači kroz poboljšanj­e kvalitete naše igre - zaključio je Zekić.

O samoj utakmici malo se pričalo, jer ovo nije trenutak za velika obećanja i najave, već za velika djela, a je li Osijek za njih sposoban, to ne bi mogao predvidjet­i ni Nostradamu­s. ■

međusobni susreti: OSIJEK - DINAMO 105 12 25 68 80:214

SUBOTA

15 sati

Slaven Belupo - Lokomotiva

17.10 sati

Hajduk - Istra 1961

⬤ NEDJELJA

15 sati

Rijeka - Varaždin

17.30 sati

Osijek - Dinamo

⬤ PONEDJELJA­K

17 sati

Rudeš - Gorica

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia